Briga za roditelje: 5 stvari koje trebate znati o brizi za vaše stare roditelje

Vođenje brige o vašim roditeljima neće biti lako niti za vas niti za vaše roditelje. Ali s Božjom pomoći to može biti odlično iskustvo koje će vam pomoći da jedni druge još više volite.

„Trebam pomoć“, čula sam kako mama zove iz kupaonice. Dok sam hodala hodnikom prema kupaonici borila sam se s kombinacijom emocija: oprez, zabrinutost i suosjećanje koji su me motivirali, ali je sram učinio to da razmišljam hoću li otvoriti vrata ili ne.

Dok je sjedila na školjci vidjela sam kako me mama gleda sličnim pogledom kakvim me je gledao moj sin kada mu nešto ne bih dopustila. Njezin glas je podrhtavao dok mi je govorila kako ne može ustati. Kemoterapija kroz koju prolazi zbog leukemije je učinila to da njezini mišići oslabe.

„Nezgodno mi je ovo pitati, ali bi li mi pomogla da ustanem i da navučem hlače?“, pitala je. Nakon toga je počela plakati – što je bilo nešto što sam rijetko kada viđala kod svoje uvijek vesele i snažne mame. I mojim licem su tekle suze dok sam joj pomagala da ustane.

Mama je u tom trenutku o meni ovisila kao dijete. Zamijenili smo klasične uloge roditelj/dijete i to je za obje bilo izazovno.

Kada naši roditelji ostare i kada se razbole, mi vrlo često postajemo oni koji se brinu za njih, a kada se to dogodi oni se pouzdaju u nas na sličan način kao što smo se i mi pouzdavali u njih dok smo odrastali.

Naše uloge se zamjenjuju i mi trebamo otkriti način kako da se sada mi brinemo za naše roditelje. U nastavku ćemo objasniti pet stvari koje bismo trebali znati o ovom izazovnom vremenu.

Očekujte izazove.

Tražite Boga neka vam da realistična očekivanja. Briga o roditeljima koji su stari i nemoćni je vrlo važan zadatak i zato je jako važno ući u njega s realističnim očekivanjima. Vaši roditelji će vas trebati isto onako kako ste vi trebali njih kada ste odrastali. Ipak, to što ćete im biti na raspolaganju će vas koštati vremena, novca, fizičke i emocionalne energije. Svaki dio vašega života ćete trebati prilagoditi na način da briga o vašim roditeljima postane prioritet. Ponekad će to biti stresno i neugodno tako da ne pokušavajte uljepšati stvarnost s kojom ćete se trebati suočiti ili odbijati prihvatiti teške emocije (kao što su rezerviranost i strah) koje pritom možete osjećati. Umjesto toga, redovito se molite u vezi postupka brige i iskreno predajite Bogu sve i čekajte na Njegov odgovor. Na Božju pomoć možete računati na svakome koraku. Iako se poslovi koje ćete raditi, kao što je prijevoz roditelja kod liječnika i slično, kuhanje za njih i čišćenje njihove kuće, mogu činiti iscrpljujući, ono što je najvažnije jest to da sve to što radite ima božansko značenje jer je to iskaz ljubavi – što Bog cijeni više od ičega drugoga. Zbog toga budite sigurni u to da Bog vidi što radite i da se tomu veseli i vjerujte Mu da će osigurati sve ono što će biti potrebno za vašu brigu o roditeljima.

Briga za stare roditelje
Foto: Unsplash

Tražite podršku bez osjećaja krivnje.

Nitko ne može brigu o roditeljima nositi sam. Trebati će vam podrška od ljudi kojima možete vjerovati i kojima je također stalo do dobrobiti vaših roditelja. Razgovarajte s drugim članovima obitelji (kao što su vaša braća i sestre ili vaš supružnik), bliskim prijateljima i čak profesionalnim osobama kao što su medicinske sestre i osobni pomoćnici (preporuke za njih možete dobiti kod svog liječnika vaših roditelja, u crkvi u koju idete ili agenciji). Postavite takav sustav koji će i vama dati dovoljno vremena i prostora tako da se možete pobrinuti za svoje vlastito zdravlje. Nemojte osjećati krivnju u vezi postavljanja ovakvog sustava. Nećete se moći adekvatno brinuti o svojim roditeljima ako se prije toga ne pobrinete za sebe.

Hrabro uđite u ”teške” razgovore.

Nemojte oklijevati razgovarati s vašim roditeljima u vezi nekih njihovog zdravlja, kao što je potreba za uzimanjem više lijekova, to da trebaju prestati voziti, o preseljenju u starački dom ili slično. Slušajte kako se vaši roditelji osjećaju u vezi čudnih i teških promjena koje su nastupile u njihovim životima i dopustite im neka iskreno izraze ono što osjećaju. Tražite Boga neka vam da dovoljno strpljenja i ljubaznosti. Razgovarajte i s ostalima koji su u vašem timu o tome kakve promjene trebaju biti učinjene, čak i onda kada je razgovor o tomu težak – recimo u situacijama kada vi trebate veću pomoć od nekoga od vaših sestara ili braće. Odgađanje ovakvih razgovora u kojima nitko ne uživa, ali koji se ipak trebaju dogoditi će samo povećati probleme. Tražite od Boga hrabrosti za ove izazove i vodstvo u takvim razgovorima tako da oni mogu voditi ka učinkovitim rješenjima.

Poštujte želje vaših roditelja.

Vrlo je vjerojatno to da će između vas i vaših roditelja doći i do neslaganja – i u vezi manje važnih stvari (kao što je recimo to što će biti za večeru), ali i u vezi onih većih (kao što je donošenje odluka vezanih uz financije i zdravlje). Bez obzira na to s kakvim nesporazumima se suočavate, imajte na umu Knjigu Postanka 20,12 u kojoj piše: „Poštujte svoga oca i majku tako da možeš živjeti dugo u zemlji koju ti je Gospodin namijenio“. Pokazujte svojim roditeljima da ih poštujete tako što ćee poštovati njihove želje kad god je to moguće, bez obzira na to što vam se ukusi razlikuju. Ako vaši roditelji opaze to da mogu računati na vas, to će za njih biti ogromno olakšanje. Proces starenja u njihove živote šalje jako puno toga za što oni ne žele da se dogodi, ali sloboda odlučivanja (onda kada imaju izbor) je nešto što svakako žele zadržati.

Zabavite se s njima kada god možete.

Malo zabave će biti dobro na ”duge staze” i vama i vašim roditeljima jer zabava pomaže u otklanjanju stresa koji se nakuplja prilikom vođenja brige i kod vas i kod vaših roditelja. Unatoč tomu što ćete možda većinu vremena raditi ono što trebate jer se brinete o svojim roditeljima, to ne znači da se ponekad ne možete i zabaviti s njima radeći neku zabavnu aktivnost. Čak i mali ”odmori” kao što je igranje društvenih igara, zajedničko pečenje kolača ili zajedničko igranje s kućnim ljubimcem može učiniti čuda u tome da i vi i vaši roditelji ostanete pozitivni i u središtu svih stresnih događanja. Isto tako pokušajte se često zajedno smijati, jer humor pomaže tomu da u svakoj situaciji vidite nešto pozitivno. Svaki puta kada se ukaže prilika da nešto učinite zajedno – učinite to.

Vođenje brige o vašim roditeljima neće biti lako niti za vas niti za vaše roditelje. Ali s Božjom pomoći to može biti odlično iskustvo koje će vam pomoći da jedni druge još više volite. S obzirom na to da je ljubav ono što je Bogu najvažnije, ne postoji vrijednija lekcija koju vi i vaši roditelji možete naučiti zajedno.

Autorica: Whitney Hopler; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ: