Kako se možemo spasiti od Božjeg gnjeva?

Od Božjeg gnjeva se možemo spasiti vjerom u Isusa kao svoga Spasitelja. On je preuzeo Božji gnjev na sebe kada je umro umjesto nas na križu.

Knjiga Otkrivenja prikazuje kralja Isusa. On je sveti ratnik, štovan kao Kralj svega stvorenog. Po drugi se put vraća na zemlju kao Lav, bijesan poput kralja prema svojim pobunjenim podanicima.

Iz usta mu izlazi oštar mač kojim će posjeći narode. Vladat će njima palicom gvozdenom. On gazi u kaci gnjevne srdžbe Boga Svevladara. (Otkrivenje 19, 15)

Isus se uskoro vraća na zemlju da se “osveti onima koji ne poznaju Boga i ne pokoravaju se evanđelju Gospodina našega Isusa” (2 Solunjanima 1, 8).

Bogu je stalo do svakog grešnika

Božji gnjev protiv grijeha i neposluha savršeno je opravdan, jer je Njegov plan za čovječanstvo svet i savršen. Bog je pružio način da se spasimo od gnjeva – kroz pokajanje i vjeru u Isusa Krista – što odvraća gnjev od grešnika. Odbiti taj savršeni plan znači odbaciti Božju ljubav, milost i naklonost i navući Njegov pravedan gnjev.

Priča o bogatašu i Lazaru govori o Božjem sudu i ozbiljnim posljedicama za grešnika (Luka 16, 19–31). Ivan 3, 36 kaže: “Tko vjeruje u Sina, ima vječni život; a tko neće da vjeruje u Sina, neće vidjeti života; gnjev Božji ostaje na njemu.” Tko vjeruje u Sina, neće trpjeti Božji gnjev zbog svog grijeha, jer je Sin preuzeo Božji gnjev na sebe kada je umro umjesto nas na križu (Rimljanima 5, 6-11). Oni koji ne vjeruju u Sina, koji Ga ne prime kao Spasitelja, bit će osuđeni na Dan gnjeva.

Tvrdokornošću svojom i srcem koje neće obraćenja zgrćeš na se gnjev za Dan gnjeva i objavljenja pravedna suda Boga koji će uzvratiti svakom po djelima. (Rimljanima 2, 5-6)

Kako se možemo spasiti od Božjeg gnjeva?

“Jer ako priznaješ ustima svojim da je Isus Gospodin, i vjeruješ u srcu svojemu da ga je Bog uskrsnuo od mrtvih, bit će spašen.” (Rimljanima 10, 9)

Bog kaže da Ga trebamo priznati ustima; jeste li to učinili? Jeste li otvoreno priznali svoju vjeru u Krista kao Spasitelja kojeg je Bog podigao iz mrtvih?

S druge strane, Bog očekuje vjeru srca. Vjerujte li u uskrslog Isusa? Pouzdajete li se u Njega kao u jedinu nadu svog spasenja? Možete li iskreno reći pred Bogom da imate tu vjeru u srcu? Ako možete iskreno odgovoriti “da”, onda ste uzvjerovali u Njega i spašeni ste.

“Vjerom u Isusa i priznanjem, ja se mogu uhvatiti za ovo obećanje i donijeti ga pred Njega ovog trenutka i za cijeli moj život, na dan moje smrti, kao i na sudu. Ja moram biti spašen od osude grijeha, od nečistoće grijeha, od sile grijeha, i na kraju čak i od postojanja grijeha. Bog kaže: ‘Bit ćeš spašen.’ Ja vjerujem. Bit ću spašen: jesam spašen. Slava neka je Bogu od vječnosti do vječnosti.” (Charles H. Spurgeon)

PROČITAJTE JOŠ: