Spokojan život ne oblikuje snagu karaktera

Jeremija ovdje donosi sliku iz područja vještine pravljenja vina kako bi nas poučio da spokojan život ne oblikuje snagu karaktera.

“Moab bijaše spokojan od mladosti svoje i počivaše on na droždini svojoj; i nije bio pretakan iz posude u posudu niti je išao u progonstvo. Zato je njegov okus ostao u njemu, i miris njegov nije se promijenio.” (Jeremija 48,11)

Kad god vino fermentira u bačvama ili badnjevima, talog ili drozga pada na dno. Ako se vino ne pretače, okus mu postaje loš. Zato vinar mora prelijevati vino iz suda u sud, odstranjujući pritom drozgu i nečistoće. Kad tako čini, vino dobiva snagu, miris, boju i bukê.

PROČITAJTE: Osam karakteristika koje Isus želi vidjeti kod svojih sljedbenika

Moab je živio spokojnim životom. Nikad nije pretrpio odvajanje zbog odlaska u progonstvo. Izolirao se od nevolja, kušnji i oskudica. Rezultat toga je da je njegov život bio dosadan i bljutav. Nedostajalo mu je mirisa i reskosti.

Što vrijedi za vino, vrijedi i za nas. Trebaju nam odvajanja, protivljenja, poteškoće i smetnje da se očistimo od prljavštine i razvijemo milost Kristom ispunjenog života.

Naša je prirodna težnja da se zaštitimo od svega što bi nas uznemirilo. Bez prestanka se trudimo negdje ugnijezditi.

Ali Božja volja za nas je da naši životi uvijek iznova prolaze kroz krizu ovisnosti o njemu. On uvijek potresa to gnijezdo.

U biografiji Hudsona Taylora njegova žena je napisala: “Ovaj život koji je trebao biti blagoslovom širom svijeta mora proći potpuno drukčiji proces (tj. drukčiji od onoga da ostane ležati na svojoj drozgi), uključujući mnogo lijevanja i prelijevanja ‘iz posude u posudu’, što je tako bolno za nižu prirodu od koje se pročišćujemo.”

Kada shvatimo što Božanski vinar pokušava ostvariti u našem životu, to nas spašava od prigovaranja i uči nas podložnosti i ovisnosti.

Autor: William MacDonald; Izvor: Biblija365.com