Spontani pobačaj: Znakovi koji otkrivaju da ste ga nesvjesno doživjeli

Spontani pobačaj može biti vrlo stresan za majku, no ponekad se može dogoditi na način da majka nije bila svjesna znakova.

Navodno oko 10% trudnoća završi spontanim pobačajem, no broj je i veći jer mnogo žena iskusi spontani pobačaj u tako ranoj trudnoći da ga nije svjesno. 

Spontani pobačaj – najučestaliji znakovi

Postoji neki znakovi spontanog pobačaja, a neki od najčešćih su sljedeći:

Grčevi ili bol u abdomenu i donjem dijelu leđa su jedan od znakova ranog spontanog pobačaja. Grčevi i bolovi su često vrlo oštri te se javljaju naglo. Ako osjetite takve bolove važno je odmah otići liječniku. 

Vaginalno krvarenje je jedan od ključnih znakova spontanog pobačaja. No, mnoge žene imaju blaga krvarenja u ranoj trudnoći koja ne znače da će se dogoditi spontani pobačaj. No, ako osjetite grčeve i dobijete krvarenje odmah posjetite liječnika kako bi provjerili je li sve u redu. 

Količina krvi može varirati od nekoliko točkica do jačeg iscjetka krvi. Također, boja krvi može biti crvena, roza ili smeđa. Bez obzira na količinu i boju, jako je važno posavjetovati se s liječnikom. 

VIDI OVO: Nakon 18 spontanih pobačaja, ova žena je postala majka u 48. godini

Prolazak tekućine ili tkiva vaginom još je jedan znak spontanog pobačaja. Često je riječ o tkivu s ugrušcima ili bijelo-rozim iscjetkom. 

Smanjenje znakova trudnoće znak je spontanog pobačaja. Rani simptomi trudnoće uključuju bolne grudi, mučnine i osjetljivost na mirise. Ako ste ih prije imali, a nakon toga brzo nestanu, moguće je da ste imali spontani pobačaj. 

Trudovi se mogu javiti prilikom spontanog pobačaja, vrlo su bolni te se javljaju svakih 5-20 minuta. 

Spontani pobačaj – posljedice

Većina žena koje spontano pobace rano u trudnoći većinom ne trebaju nikakvo liječenje osim ako u maternici nije ostalo tkiva pri čemu liječnik preporučuje proceduru uklanjanja tog tkiva. 

Također, većina žena ponovno zatrudni nakon spontanog pobačaja.  

Doktor Hugh S. Taylor je objasnio: „Na žalost, spontani pobačaj nije rijedak. U većini slučajeva je u budućnosti moguća normalna trudnoća. Ako netko ima više od jednog spontanog pobačaja, onda treba potražiti uzrok tome.“

No, najvažnije je zapamtiti, ako ste kod sebe primijetili bilo koji od ovih znakova, odmah kontaktirajte svog liječnika, savjetuje Eatthis.com

NAJNOVIJE!