Njegove su me oči pratile dok sam hodao od kreveta prema vratima bolnice. 

Na izlazu sam se okrenuo i pogledao ga posljednji puta. Oči su mu bile uperene prema meni. Zaustavio sam se i mahnuo, ali bio je preslab da bi uzvratio pozdrav. Ubrzo je preminuo.

Ništa ne otkriva više o nama od toga kako se odnosimo prema ideji vlastite smrti. U ovom slučaju, pacijent je bio tih čovjek sa živahnom pobožnošću, a za vlastiti prelazak u smrt pripremio je popis vjerskih pjesama koje je stalno slušao u bolnici. Znao je što se događa i da će Krista susresti oči u oči.

I druge sam vidio u takvoj situaciji. Žena koja je bila okružena prijateljima i obitelji, puna radosne vjere, okrenula se prema meni i rekla ‘Pa, spremna sam za polazak!’, što se i ubrzo dogodilo. Čovjek koji je znao da mu se smrt bliži, koji je bio okružen svojim bližnjima, zadržao se nekoliko sati duže nego su to liječnici očekivali. Kako se vrijeme odužilo, došli smo do točke kada je pogledao na svoj sat, pogledao u visinu i slegnuo ramenima kao da želi reći ‘Gospodine, gdje je zapelo?’. Kasnije je toga dana preminuo.

VIDI OVO: Kako pobijediti strah od smrti?

Ali nije tako sa svima: prije mnogo godina jedan je vjernik koji je redovito pohađao bogoslužja, ali nije pokazivao znakove osobne vjere – snažna i naočita figura, s vremena na vrijeme u bolnici zavapio ‘Ne! Ne!’ Zapitao sam se što se događa u njegovom duhovnom životu.

Kako ćete vi umrijeti?

Kako ćete vi umrijeti? Ne mislim na to ‘od čega ćete umrijeti’? već na koji ćete način napustiti svijet. To je pitanje kao hladan tuš, zar ne, a postaje posebno predočivo s koronom koja kuca na vrata. 

Nedavno je propovjednik Martyn Lloyd-Jones progovorio oko vlastite smrti u još neobjavljenim materijalima, a rekao je: ‘Smrt je sigurna, ali o njoj ne razmišljamo. Previše smo zaposleni. Samo dopuštamo da se život odvije, a okolnosti nas zaokupljaju dok se ne zaustavimo i promislimo… Ljudi kažu da je dobro otići iznenadnom smrću, ali zaključio sam da je to pogrešno. Mislim da je važno na koji način ćemo otići s ovog svijeta. Nada o iznenadnoj smrti temelji se na strahu od smrti. To je nada da ćete se provući kroz smrt, umjesto da se s njom suočite.’

Kasnije je isto tako rekao: ‘Naš je najveći problem što zapravo ne vjerujemo Bibliji… točno ono što ona poručuje – njezina velika i dragocjena obećanja. Mislimo da ih znamo, ali zapravo ih ne cijenimo i ne vjerujemo istinski u njihovu istinitost. Ovdje nam nema budućnosti. Naše je stanje kratkotrajno. Moramo ove rečenice shvatiti doslovno. One su činjenice, a ne samo ideje.’

Ta meni je živjeti Krist, a umrijeti dobitak!

Apostol je Pavao znao istinitost ovih činjenica. Dok je bio u tamnici, vjerojatno u groznim uvjetima, uspio je napisati. ‘Ta meni je živjeti Krist, a umrijeti dobitak! A ako mi živjeti u tijelu omogućuje plodno djelovanje, što da odaberem? Ne znam!’ (Filipljanima 1, 21-22)

VIDI OVO: Blažena sigurnost koju vjernici imaju u trenutku smrti

Što s vama? Što sa mnom? Najbolje vrijeme da se pripremite za smrt je sada, a to vrijedi za svaki dan. Svaku noć kada legnemo u krevet, približavamo se onome što se može nazvati probom za smrt. Kao kod smrti, tako i kod spavanja, ne znamo točan trenutak kada će se dogoditi, ali se jednostavno nađemo u novoj stvarnosti, s novim očima, u prisustvu Krista. S kojim onda riječima, kojim molitvama, stavovima, mislima se želimo pripremati za san svake noći?

Veliki kršćanski filozof i pisac Dallas Willard preminuo je 2013. godine. Prijatelj koji je bio uz njega rekao je da je to bilo ‘kao razgovor s osobom koja će prijeći u prostoriju koja je nevidljiva i u koju ne možete s njim’. Rekao je da su njegove posljednje riječi bile ‘Hvala-hvala.’ Dallas nije govorio prijatelju.

Što s nama? U sjajnom filmu Pilgrim’s progress (Put hodočasnika, op. prev.) iz 2019. godine smrt je prikazana kao veliki vodopad. Nema puta oko njega, ispod ili iznad – moramo proći kroz njega. U misli dolaze i riječi poznate pjesme u obliku molitve: ‘Kada prijeđem rub Jordana, uzmi moj strah, smrt smrti i uništenje pakla, prenesi me s onu stranu Kanaana’. Amen.

Autor: David Baker; Izvor: Christiantoday.com