Kako spriječiti drsko i bezobrazno ponašanje svog djeteta? Ovi savjeti će vam pomoći!

Pametovanje, drskost i geste nepoštovanja, kao što su kolutanje očima i cmoktanje usnama – čini se kako je to danas norma kad Vam djeca bezobrazno odgovaraju.

Portal Narod.hr donosi savjete kako biste u korijenu srezali drsko i bezobrazno ponašanje svog djeteta.

Ostanite sabrani

Ne morate trpjeti bezobrazluk svog djeteta, ali pazite kako ćete reagirati jer Vaša reakcija može ili poboljšati ili oslabiti Vaš odnos s Vašim djetetom. Ako budete previše popustljivi, bezobraznost bi mogla dovesti do zabrinjavajućeg ponašanja. Ako pak budete previše strogi, Vaše bi dijete moglo imati osjećaj da se ne može izraziti, što će dovesti do prekida komunikacije. Vaše dijete vjerojatno već proživljava neke intenzivne emocije, ako Vaša reakcije ne bude što je više moguće blaga, moglo bi doći do gadnog nadmetanja.

Vikanje, prijetnje ili vrištanje „Kako se usuđuješ? Ja sam ti majka!” samo će pogoršati situaciju. Najbolje je suzdržati se, nekoliko puta duboko udahnuti, brojati do 10 (ili do 20) i zapitati se hoće li ono što namjeravate reći poboljšati ili pogoršati situaciju. Ako se još uvijek osjećate kao da gubite kontrolu, ili ako je Vaše dijete već izgubilo kontrolu, ostanite mirni i recite da ćete nastaviti razgovor kad se oboje smirite. Tada mirno otiđite u drugu prostoriju. Ako se nalazite u javnosti, ne upuštajte se u rat riječima. Radije recite svom djetetu da pauzirate razgovor dok ne uđete u auto ili dok se ne vratite kući.

Odredite izvorni uzrok ponašanja

Prkos nije uvijek iskaz djetetovih pravih osjećaja, moguće je da potječe od nečega što nema veze s Vama. Možda Vaš sin ima problem s prijateljem u školi pa se iskaljuje na Vama jer osjeća da ste Vi sigurna meta. Ili je možda pod stresom zbog zadaća pa viče na Vas da se maknete iz njegove sobe. Ako se to dogodi, ostanite mirni i pribrani i postavite pitanja kako biste došli do korjena problema: „Jesi li to rekao jer trebaš malo biti sam?”) Ako otkrijete uzrok koji se skriva iza drskih komentara, to Vam može pomoći da bolje razumijete i rješite problem.

Objasnite što je prihvatljivo

Kada Vaše inače poslušno dijete kaže: „Skini mi se s vrata!” kao odgovor na molbu, možda ponavlja nešto što je čula i ne shvaća da je nepristojna. „Djeca ponekad čuju svoje prijatelje kako odgovaraju svojim roditeljima i žele biti poput njih pa mogu oponašati njihov govor,” kaže dr. Hannah Chow-Johnson, docentica za pedijatriju u Medicinskoj školi Stritch Sveučilišta Loyola u Chicagu. Zato budite jasni oko toga što je u redu, a što nije. Recite svom djetetu da je prihvatljivo reći, primjerice, da je ljuta ili umorna ili da trenutno nije raspoložena za razgovor. Ali nije prihvatljivo vrijeđati Vas, vikati ili Vam govoriti da se maknete.

Provedite posljedice

 

Jednom kada ste pojasnili koja su ponašanja i izrazi neprikladni, dajte svom djetetu do znanja da će biti posljedica ako pređe granicu. Odredite koje će to posljedice biti – gubitak određenih povlastica (igranje video igrica, gledanje televizije, itd.), dodatni kućanski poslovi ili raniji odlazak na spavanje, i recite mu to unaprijed kako se ne bi iznenadio kada bude kažnjen. Najvažnije je da se toga pridržavate. Jedini način da pokažete da mislite ozbiljno je da budete dosljedni i držite se pravila.

Budite primjer onoga što očekujete

Vrlo je važno da budete primjer onoga što očekujete od svog djeteta. Djeca uče oponašajući ono što vide, pogotovo kod kuće, kaže dr.sc. Gail Gross, doktorica edukacije i obiteljska psihologica iz Houstona. Ako Vaš 5-godišnjak čuje da koristite zajedljiv ton kada razgovarate sa svojom suprugom ili punicom, naučit će da je u redu ponašati se prema ostalima (uključujući Vas) na sličan način. Stoga pazite da govorite i ponašate se prema drugima (obitelji, prijateljima, susjedima i strancima) s poštovanjem, čak i kada mislite da Vaše dijete nije u blizini (dječje uši često čuju sve).

Uz to, preispitajte vlastite interakcije sa svojim djetetom. „Ako primijetite da se kod Vašeg djeteta razvija obrazac drskog odgovaranja, ponekad je najbolje dohvatiti mobitel i snimiti ga,” kaže dr. sc. Erik A. Fisher, psiholog i autor knjige The Art of Empowered Parenting: The Manual You Wish Your Kids Came With. Vaše dijete to ne mora znati – jednostavno bacite oko na mobitel kada Vam Vaše dijete drsko odgovara i stisnite gumb za snimanje. Snimka Vam omogućuje da slušate ton glasa svog djeteta, kao i Vaš vlastiti. Kada roditelji slušaju što su rekli, često shvate da su govorili istim zajedljivim i nepristojnim tonom kao i njihovo dijete, a dijete ga je tako i naučilo, kaže dr. Fisher.

Pohvalite pristojnost

Obratite posebnu pozornost kada Vaše dijete pokaže pozitivno ponašanje umjesto negativnog. Kada Vaše dijete govori i izražava se s poštovanjem, pokažite da to cijenite. Recite joj: „Jako mi se sviđa kako si čekala da dođeš na red da nešto kažeš,” ili „Stvarno si se lijepo izrazila, a da nisi podigla glas.” Od toga će se djeca dobro osjećati i shvatiti da mama i tata primjećuju i dobre stvari. Najbolji dio: rjeđe će Vam odgovarati!

Izvor: Narod.hr

NAJNOVIJE!