Srčani udar ili gušenje: Evo kako si možete spasiti život ako ste sami

Srčani udar, gušenje ili obilno krvarenje nas mogu brzo usmrtiti. Evo kako si možete spasiti život ako ste sami.

Fokus prve pomoći jeste pomaganje drugima u nevolji, ali vrlo je važno naučiti i kako pomoći samom sebi ako se nađete u situaciji da vam je život ugrožen, a nema nikoga u blizini!

„Dok većinu prve pomoći možete izvesti na sebi kao što biste to radili na drugima, kod gušenja i srčanih problema moglo bi biti teže da sebi spasite život“, objasnio je direktor bolnice St. John, dr. Alan Weir.

Zato je podijelio nekoliko jednostavnih, ali praktičnih savjeta o tome što treba poduzeti u takvim situacijama ako nema tko da vam priskoči u pomoć!

Srčani udar

Ako sumnjate na srčani udar, odmah nazovite Hitnu pomoć, a zatim se odmarajte. Svaki pokret će vršiti nepotreban pritisak na srce.

Najbolji položaj je na podu, naslonjen na zid, sa savijenim koljenima i potporom za glavu i ramena.

Ovaj položaj bi trebao smanjiti pritisak na srce i spriječiti povrede ako padnete u nesvijest. Polako žvačite aspirin (ako niste alergični) – on će sprječiti pogoršanje infarkta. Pokušajte da ostanete smireni. Ako paničarite, povećavate napor za tijelo i smanjujete sebi šanse za preživljavanje.

VIDI OVO: Kako spriječiti srčani udar? Savjeti kardiologa koje trebate poslušati

Obilno krvarenje

Pritisnite ranu direktno, služeći se rukom, ručnikom ili odjećom koja vam se nađe u blizini. Nazovite Hitnu pomoć. Ako ste u prilici, omotajte tkaninu zavojem kako biste održavali pritisak na ranu.

Držite ranu iznad srca (ako je negdje na ruci) jer će to smanjiti dotok krvi do ozljeđenog područja. Ne pokušavajte da izvaditi objekt koji vam je eventualno zaboden u ranu. Umjesto toga, pritiskajte oko njega. Lezite tako da vam noge budu iznad razine srca jer će vam to smanjiti šok.

Gušenje

Ako je blokada zraka djelomična, možete se spasiti kašljanjem tako da forsirate izbacivanje objekta koji vam je zapeo u grlu. Ako je stvar ozbiljnija, morat ćete potražiti pomoć ili izvesti trbušni potisak na sebi. Kašljite najjače što možete naginjući se prema naprijed. Stisnite šaku i pritisnite je iznad pupka, ispod rebara. Drugu ruku prebacite preko šake i forsirajte udah.

Slomljena kost

Ako je prelom vanjski, pokrijte ranu sterilnom tkaninom ili rukom. Pritisnite područje oko rane, ali ne dotičite slomljenu kost. Poduprite povrijeđeni ud iznad i ispod zgloba i stavite oblogu preko rane. Nazovite Hitnu pomoć. Lezite i podignite noge iznad razine srca kako biste smanjili šok, ali to važi samo ako prijelom nije na donjem dijelu tijela.

VIDI OVO: Srčani udar u 30-im i 40-im: Ako mislite da ste mladi za infarkt, ovo trebate znati

Opekline

Opečenu kožu morate što prije ohladiti kako biste spriječili trajna oštećenja. Držite opekotinu ispod mlaza hladne vode. Ako nema vode u blizini, prislonite bilo koji hladan predmet. Nazovite Hitnu pomoć.

Nastavite hladiti područje najmanje 10 minuta, ali ne dirajte opeklinu. Skinite sa sebe nakit i odjeću, osim ako se nalazi direktno na opekotini. Labavo je prekrijte prozirnom folijom ako ste u prilici. Poslužit će i čista plastična vrećica ili sterilna tkanina. Smanjite šok tako što ćete noge podići iznad razine srca.