NaslovnicaSvjedočanstvaŽivotne pričeSrednjoškolka radi najteže fizičke poslove na njivi kako bi pomogla obitelji

Srednjoškolka radi najteže fizičke poslove na njivi kako bi pomogla obitelji

Srednjoškolka iz Kozarske Dubice koja svakodnevno radi najteže fizičke poslove kako bi pomogla svojoj obitelji mnoge je u tom kraju ostavila bez teksta.

Mirsada Hadžić učenica je prvog razredna srednje škole. Od svoje desete godine je bila prisiljena da nauči sve poljoprivredne poslove.

Otac joj se razbolio, a ona je zajedno s majkom i sestrom, još kao dijete, imala samo jedan cilj – olakšati ocu njegovu nimalo laku svakodnevicu.

– Tada mi je bio period kad sam najviše radila. Uzorala sam cijelu zemlju 100 dunuma. Oni koji će znati za dunume, znaju koliko je to – priča Mirsada za Dnevnick.com.

Srednjoškolka ore, sije, vozi traktor i brine za stoku

Za ovu hrabru i izuzetno vrijednu djevojku mnogi u Dubici imaju samo riječi hvale.

Ona sama tanjura, ore, sije, vozi traktor, kreči kuće i brine za svu stoku.

– Poslove radim preko dana, a navečer prije spavanja uzmem i pročitam par lekcija da ne dobijem jedinicu. Mladi danas gledaju kako bi išli u kafić, provodili se – kaže Mirsada.

Vršnjaci je ismijavaju

Njezini vršnjaci, koji uglavnom slobodno vrijeme provode na drugačiji način, ne razumiju baš najbolje Mirsadine navike.

– Najgore mi je i to mi je najtužnije što se drugi ismijavaju na moj račun, malo mi smeta ono, ali onako, pustim ih neka rade što hoće. Njima na dušu. Ja da sam na njihovom mjestu mene bi bilo sramota. Neki mi kažu što ne izlaziš u grad, ja kažem ne mogu. Prije bih pomogla ocu nego trošila pare okolo – kroz suze objašnjava Mirsada.

Zbog mnogo posla kojeg ima svaki dan Mirsada se ne stiže maksimalno posvetiti ni školi, ali ni svom privatnom životu.

Snimka zaslona: YouTube

”Pomozite roditeljima dok ih imate, kad ih ne budete imali, žalit ćete”

– Na more nikad nisam otišla. Nisam osjetila taj miris mora, taj pijesak koji su svi u mom društvu osjetili i ušli u to more, a ja ne znam bih li mogla ići, jer imam sve više i više poslova u poljoprivredi – kaže Mirsada.

– Pomozite roditeljima dok ih imate, kad ih ne budete imali, žalit ćete – zaključuje ova srednjoškolka koja svojim primjerom mnogima održala lekciju o tome kako bi se djeca trebala ponašati prema roditeljima i životu općenito.

Ovaj članak je prvi put objavljen 19. lipnja 2019. godine.