Ako te posluša, stekao si brata

Evanđelje dana za nedjelju, 10. rujna 2023. godine: Ako te posluša, stekao si brata. (Matej 18, 15-18)

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Pogriješi li tvoj brat, idi i pokaraj ga nasamo. Ako te posluša, stekao si brata. Ne posluša li te, uzmi sa sobom još jednoga ili dvojicu, neka na iskazu dvojice ili trojice svjedoka počiva svaka tvrdnja. Ako ni njih ne posluša, reci Crkvi. Ako pak ni Crkve ne posluša, neka ti bude kao poganin i carinik.«
»Zaista, kažem vam, što god svežete na zemlji, bit će svezano na nebu; i što god odriješite na zemlji, bit će odriješeno na nebu«.

Evanđelje dana – komentar

Koji je najbolji način za popravak narušenog odnosa? Isus nudi svojim učenicima duhovnu slobodu i moć za obnovu prekinutih ili povrijeđenih odnosa. Ne razmišljajte o uvredi – razgovarajte izravno i nasamo. Ako osjećate da vam je netko nanio nepravdu, Isus kaže da je prvi korak razgovarati izravno, ali nasamo s osobom koja je učinila zlo. Jedna od najgorih stvari koje možemo učiniti je razmišljati o vlastitoj tužbi. To može zatrovati naš um i srce i otežati izravno obraćanje osobi koja je uzrokovala štetu.

PROČITAJTE: Kako se pomiriti s bratom ili sestrom u Kristu?

Potražite pomoć mudrih kršćana

Ako doista želimo s nekim riješiti nesuglasice, moramo to učiniti licem u lice. Ako ovo ne ispuni svoju svrhu, onda je drugi korak dovođenje druge osobe ili osoba, nekoga tko je mudar i iskreni vjernik, a ne nekoga tko je ljut ili osuđujući. Cilj nije suditi počinitelju, već uvjeriti počinitelja da vidi nepravdu i da se pomiri. A ako to ne uspije, onda ipak ne smijemo odustati, nego potražiti pomoć kršćanske zajednice. Imajte na umu da je ovdje naglasak na obnavljanju prekinute veze traženjem pomoći drugih kršćana koji će se, nadamo se, moliti i tražiti rješenje za pomirenje temeljeno na Božjoj ljubavi, umjesto oslanjanja na silu ili prijetnje pravnim radnjama, kao što je tužba.

Molite za počinitelja – za ozdravljenje i pomirenje

Na kraju, ako ni kršćanska zajednica ne uspije postići pomirenje, što nam je činiti? Isus kao da kaže da imamo pravo napustiti tvrdoglave i tvrdokorne prijestupnike i tretirati ih kao društvene izopćenike. Religiozno orijentirani Židovi smatrali su sakupljače poreza i pogane “nečistima” i izbjegavali su ih. Međutim, iz evanđeoskih izvještaja znamo da je Isus često imao zajedništvo s poreznicima (kao i drugim javnim grešnicima), jeo s njima, a ponekad ih je čak i pohvalio! Isus ne odbija nikoga tko je otvoren za primanje oprosta, iscjeljenja i obnove.

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Bože, zahvalni smo za prvi dolazak Tvoga Sina na ovaj grešan svijet. Nikad nisi digao ruke od čovječanstva i po vjeri u Njegovo dovršeno djelo na križu smo primljeni u Tvoju obitelj. Priznajemo da nismo savršeni i da pogriješimo. Često razočaramo jedni druge i trebamo Tvoju snagu i mudrost za oprost i obnovu odnosa. Pomozi da iskreno ljubimo jedni druge i budemo primjer ovome svijetu. Amen!

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare