Nije mogla zatrudnjeti, a zatim se dogodilo čudo: Stalno “zagrljene” bebe sada čeka teška borba

Hannah dugo nije mogla zatrudnjeti, a onda se nakon jedne terapije dogodilo čudo. Rodila je stalno “zagrljene” sijamske blizanke koje sada čeka teška borba.

Bračni par iz Velike Britanije dobio je „čudesne“ sijamske blizance koji se neprestano grle. Hannahu i Dana Batesona su nakon teških devet mjeseci, u ožujku obradovale Annabelle i Isabelle, djevojčice koje su spojene na takav način da stalno gledaju jedna u drugu.

Roditelji ovih sijamskih blizanaca neko vreme nisu uspjeli dobiti djecu, pa su zbog toga prošle godine krenuli na terapiju liječenja neplodnosti, a bili su ugodno iznenađeni kada je Hannah zatrudnjela već nakon prvog ciklusa.

Međutim, uplašili su ih prve slike sa skenera na kojima se vidjelo da su blizanci spojeni, što se događa jednom u 2,5 milijuna trudnoća. Liječnici u početku nisu mogli znati koliko organa bebe dijele, što je ključno za njihovo preživljavanje i kvalitetu života, piše Daily Mail.

Par nije znao puno o stanju djevojčica

– Osjećali smo se kao u čistilištu jer smo znali da su spojene, ali smo imali tako malo informacija o obujmu spajanja – rekla je Hannah govoreći za ITV News.

Čak i dok se bližio termin par i dalje nije znao dovoljno o stanju djevojčica i o tome kako će proteći porođaj, a radi predostrožnosti su upućeni u specijalnu bolnicu u London.

Annabelle i Isabelle su rođene bez većih problema, dok je tim specijalista utvrdio da si spojene od grudnog koša do karlice i da pritom dijele mjehur, crijeva i jednu nogu. Ali najvažnije je što blizanci, sada stari šest tjedana, imaju odvojena srca.

– To su bila čuda. Čudo je riječ koju koristimo od dana kada smo saznali da ih imamo – oduševljena je novopečena majka.

Ipak, drama je daleko od kraja i obitelj se sada sprema za sljedeći izazov, operaciju kojom će započeti proces razdvajanja, koja je zakazana za sljedeći mjesec.

– Njihova mala tijela su drugačija. Djevojke će imati umjetne noge, po jednu pravu i jednu umjetnu – objasnila je Hannah.

Annabelle i Isabelle će morati ići na više operacija sve do tinejdžerskih godina, ali njihovi roditelji kažu kako su odlučni da im objema pruže zdrav život.

Kako nastaju sijamski blizanci?

Blizanci se obično rađaju nakon što se jedno oplođeno jaje podijeli i razvije u dva odvojena embrija. Ovo se često događa osam do 12 dana nakon začeća, a svaki pojedinačan embrij postaje blizanac.

Ali u slučaju sijamskih blizanaca, znanstvenici smatraju da se razdvajanje događa mnogo kasnije, što znači da se embriji ne odvajaju u potpunosti.

Nažalost, oko 40% sijamskih blizanaca dolazi na svijet mrtvorođeno, a oko 35% preživi samo jedan dan.

Zbog toga su izgledi za duži život često su vezani mjesto gdje su bebe spojene.

Ako prežive, neki blizanci mogu biti kirurški odvojeni, ali uspjeh ovih operacija ovisi o točnoj prirodi spoja.