Štapići za uši mogu uzrokovati gubitak sluha, upozoravaju doktori

Pamučni štapić za čišćenje uha koristi se u milijunima domova. Njegovi mekani krajevi idealni su za čišćenje ušne školjke od nečistoća, ali je odvajanje pamuka velika opasnost koja može stvoriti zdravstvene probleme, a u najgorem slučaju gubitak sluha.

To se umalo dogodilo čovjeku iz Leicestera, a njegova priča upozorenje je svima koji koriste higijenski proizvod. Zbog nezgode koja mu se dogodila, završio je kod specijaliste.

Čovjek je osjetio svrab u uhu kojeg je pokušao otkloniti štapićem

Doktor Neel Raithatha objavio je snimku sa zahvatom koji je morao obaviti kako bi izvukao pamuk iz ušne školjke nesretnog pacijenta. Čovjek je prethodno osjetio jak svrab u uhu kojeg je pokušao otkloniti štapićem. Brzo je shvatio da se dio pamuka nalazi toliko duboko u uhu, da ga je nemoguće izvaditi.

– Pacijent je prethodno dobio upalu ušnog kanala, a štapić je upotrijebio kako bi smanjio neugodnost zbog iritacije – objašnjava doktor Raithatha.

VIDI OVO: PRESTANITE KORISTITI ŠTAPIĆE: Liječnik otkriva genijalan trik za čišćenje ušiju!

Pacijentu je prijetila opasnost od trajnog gubitka sluha

Doktor je tijekom pregleda uočio da se radi o jakoj upali, pa nije mogao uključiti standardnu usisnu sondu za uklanjanje pamuka. Umjesto toga koristio je instrument za delikatne intervencije. Na kraju je upotrijebio kliješte kako bi potpuno izvadio dio vrha štapića. Pacijent je bio u opasnosti da trajno izgubi sluh, ali se brzo javio liječniku. Zatim je upućen na dalje liječenje, javlja Unilad.

Nije sigurno čistiti prljavštinu iz uha pomoću nekog predmeta

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da nije čistiti čistiti prljavštinu iz uha pomoću predmeta.

– Čišćenje ušne školjke prstima i pamučnim štapićima može gurnuti nečistoće u unutrašnjost ušnog kanala i pogoršati stanje – kažu iz organizacije i savjetuju korištenje kapi maslinovog i bademovog ulja za uklanjanje naslaga.

Stručnjaci objašnjavaju da će nečistoća sama ispasti tijekom noći nakon dva do tri tjedna. Ako se to ne dogodi, savjetuju posjet liječniku opće prakse ili specijalisti.

NAJNOVIJE!