Što ako se moji planovi ne podudaraju s Božjim?

Naši načini, naši planovi i naše želje moraju se podudarati s Božjim. Ako ne budemo oprezni, mudrost i usmjerenja koja dobijemo mogu nas odvesti od Boga.

„Čovjekovo srce planira, no Gospodin upravlja njegovim koracima“ (Izreke 16, 9) 

„Mnogo je namisli u srcu čovječjem, ali što Jahve naumi, to i bude“ (Izreke 19, 21) 

„Uzdaj se u Jahvu svim srcem i ne oslanjaj se na vlastiti razbor. Misli na njega na svim svojim putovima i on će ispraviti tvoje staze“. (Izreke 3, 5-6) 

Najprije tražite Boga

S novom godinom dolaze mnogi novi planovi, ciljevi i odluke. Možda započinjete s postom, promjenom u vezi prehrane ili možda planirate provesti više vremena sa obitelji, prijateljima ili sami sa sobom. Svatko od nas ima planove koje stvara u svome umu. No možda ne shvaćamo koliko je taj plan pod utjecajem svijeta. 

Na primjer, reklamni sadržaji usmjereni su prema onome što bi vas moglo zanimati ili na temelju onoga što kupujete. Facebook je jedna od najznačajnijih mrežnih platformi čije reklame na nas utječu. Što ako su planovi koje ste stvorili proizvod tih reklama, a ne Božjeg vodstva? 

VIDI OVO: 3 razloga zbog kojih je Božji plan bolji od svih tvojih planova

„Jer ja znam svoje naume koje s vama namjeravam – riječ je Jahvina – naume mira, a ne nesreće: da vam dam budućnost i nadu“. (Jeremija 29, 11) U ovom poglavlju Jeremije, Bog je govorio prognanicima iz Babilona. Prognao je Izraelce zbog njihove neposlušnosti i grijeha. Bog ih je uvjeravao kako će ih, nakon sedamdeset godina, vratiti natrag u Jeruzalem. Bog je rekao u Jeremiji 29, 12-13: „Tada ćete me zazivati, dolaziti k meni, moliti mi se i ja ću vas uslišati. Tražit ćete me i naći me jer ćete me tražiti svim srcem svojim“.

Istraživanja govore u prilog tomu da se sadržaj Jeremije 29, 11 odnosio na Izrael u to vrijeme i da se nužno ne odnosi na nas danas. No istraživanja isto tako pokazuju da je Bog, na sličan način, obećao vjernicima u Krista neke stvari koje se ne primjenjuju na ljudsku rasu općenito. Onima koji su u Kristu Bog obećava da su im grijesi oprošteni i da stoje ispred Boga opravdani. Bog ima plan za one koji su u Kristu, a ti planovi su dobri. 

Ključno je razumjeti sadržaj i pozadinu mnogih popularnih stihova, poput onog objašnjenog iznad. Isto vrijedi i za razumijevanje toga odakle dobivamo ideje za naše planove. 

Tko ili što nas vodi?

Ananija je pogrešno prorokovao djeci Izraela, što je dovelo do toga da budu prognani iz svoje zemlje, jer nisu poslušali upozorenje koje im je Bog dao u Jeremiji 27. 

„Ne slušajte, dakle, svojih proroka, gatalaca, sanjara, zvjezdara svojih i čarobnjaka koji vam govore: `Ne, vi nećete služiti kralju babilonskom!` Jer vam oni laž prorokuju samo da vas udalje iz vaše zemlje, da vas otjeram pa da propadnete. Ali narod koji se upregne u jaram kralja babilonskoga da mu služi ostavit ću na miru u zemlji njegovoj – riječ je Jahvina – da je obrađuje i u njoj živi“. (Jeremija 27, 9-11) 

VIDI OVO: Kako možete prepoznati Božje vodstvo? Evo nekoliko praktičnih savjeta!

Djeca Izraela nisu slušala Božje upute. Bog je znao kako će se u konačnici sve završiti za njih. Bog je znao da, ako budu služili Babilonu, neće morati biti prognani iz zemlje koju im je Bog dao. 

„Sada, dakle, sve te zemlje dajem u ruke Nabukodonozoru, kralju babilonskom, sluzi svojemu; dajem mu i poljske zvijeri da mu služe. I svi će narodi služiti njemu i njegovu sinu, i sinu njegova sina, dok i njegovoj zemlji ne kucne čas te i njega ne upokore moćni narodi i veliki kraljevi“. (Jeremija 27, 6-7) 

Zašto su Izraelci slušali Ananiju, a ne Jeremiju? Neprijatelj napada Božju djecu od početka. Zašto ne bi pokušao prevariti Izrael? 

Dopustite da vas ovo pitam, jesu li utjecaji ovog svijeta zaista ono što biste trebali slušati? 

Mudrost i razumijevanje

U Mudrim izrekama 4, kralj Salomon piše svojim sinovima (djeci). Govori o dobivanju mudrosti i o tome koliko je važno posjedovati je. No štoviše, on piše o tome kako zadobiti istinsku mudrost, onu koja dolazi samo od Boga. 

„Steci mudrost, steci razbor, nemoj ih smesti s uma i ne odstupi od riječi mojih usta. Ne ostavljaj je i čuvat će te; ljubi je i obranit će te“. (Izreke 4, 5-6) 

Tražite Boga i Njegovu mudrost. Njegovi načini bolji su od naših, a Njegove misli iznad naših su misli. (Izaija 55, 8-9) Dopuštamo društvenim medijima da nam govore kojim bismo putevima trebali ići. Sve što naše oči vide i uši čuju samo je drugi način kako pogrešna mudrost može ući u naša srca i umove. U Izrekama 4, 23 kaže da trebamo zaštititi naša srca: „Čuvajte svoja srca iznad svega drugoga, jer srce je izvor života“. 

VIDI OVO: Bog ima plan za tvoj život

Ono što uđe u naše umove ima potencijal da uđe u naša srca. Naša srca mogu biti prevarena ako su ispunjena pogrešnim motivima. (Jeremija 17, 9-10) 

„Podmuklije od svega je srce. Jedva popravljivo, tko da ga pronikne? Ja, Jahve, istražujem srca i ispitujem bubrege, da bih dao svakom po njegovu vladanju, prema plodu ruku njegovih“.

Božji način

Naši načini, naši planovi i naše želje moraju se podudarati s Božjim. U Mateju 7, 13-14, Isus kaže: 

„Uđite na uska vrata! Jer široka su vrata i prostran put koji vodi u propast i mnogo ih je koji njime idu. O kako su uska vrata i tijesan put koji vodi u Život i malo ih je koji ga nalaze“! 

Ako ne budemo oprezni, mudrost i usmjerenja koja dobijemo mogu nas odvesti dalje od Boga. No Bog zna kakve planove i ciljeve trebamo imati. Ako nastavimo prebivati u Isusu (Ivan 15, 4) i ostajati na uskome putu, trebamo znati da to sve činimo zbog jednog, središnjeg cilja; taj cilj je zauvijek prebivati u Gospodinovoj kući. 

VIDI OVO: 5 načina kako možete biti sigurni da slijedite Božji plan za vaš život

„Jahve je pastir moj: ni u čem ja ne oskudijevam; na poljanama zelenim on mi daje odmora. Na tihe me izvore vodi i krijepi dušu moju. Stazama pravim on me upravlja radi imena svojega. Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim, jer si ti sa mnom. Tvoj štap i palica tvoja utjeha su meni. Prebogat stol preda mnom prostireš na oči dušmanima mojim. Uljem mi glavu mažeš, čaša se moja prelijeva. Dobrota i milost pratit će mene sve dane života moga. U Jahvinu ću domu prebivati kroz dane mnoge“. (Psalam 23)

Autorica: Rebecca Gordon; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Christianity.com

NAJNOVIJE!