Čini se da je neumjerenost u jelu grijeh koji kršćani vole ignorirati. Često brzo proglasimo pušenje i neumjerenost u piću kao grijehe, ali iz nekoga razloga neumjerenost u jelu se prihvaća ili barem tolerira.

Mnogi argumenti koji se koriste protiv pušenja i pića, kao što su zdravlje i ovisnost, jednako se odnose na prejedanje. Mnogim vjernicima ne bi palo na pamet popiti čašu vina ili zapaliti cigaretu, ali ni najmanje ih ne smeta ako se prežderu za ručkom. To ne bi smjelo biti tako!

Izreke 23,20-21 upozoravaju nas: „Ne druži se s vinopijama ni sa žderačima mesa, jer pijanica i izjelica osiromaše, i pospanac se oblači u krpe.” Izreke 28,7 kažu: „Tko se drži Zakona, razuman je sin, a tko se drži s izjelicama, sramoti oca svoga.” Izreke 23,2 objavljuju: „Stavljaš nož sebi pod grlo ako si proždrljivac.”

Tjelesni apetiti su analogija naše sposobnosti da se kontroliramo. Ne možemo li se kontrolirati u jelu, vjerojatno se ne možemo kontrolirati i u nekim drugim navikama, na primjer navikama uma (požuda, zavist, ljutnja) i ne možemo suzdržati svoj jezik od ogovaranja i svađa. Ne smijemo dopustiti da budemo pod vlašću svojih apetita, nego mi trebamo imati vlast nad njima. (Vidi Ponovljeni zakon 21,20, Izreke 23,2, 2. Petrovu 1,5-7, 2. Timoteju 3,1-9, i 2. Korinćanima 10,5.) Sposobnost reći „ne” bilo čemu pretjeranom – samokontrola – jedan je od plodova Duha zajednički svim vjernicima (Galaćanima 5,22).

Bog nas je blagoslovio napunivši zemlju hranom koja je ukusna, hranjiva i prijatna. Valja nam poštovati Božju tvorevinu uživajući u toj hrani, jedući je u prikladnim količinama. Bog nas poziva da kontroliramo svoje apetite, a ne da im dopustimo da oni kontroliraju nas.

IZVORGotquestions.org