Što Biblija kaže o zaduživanju?

Danas se vrlo lako možete zadužiti. No, mnogi zbog teških okolnosti ne mogu vraćati dug. Što Biblija kaže o zaduživanju?

Ponude banaka, niske kamatne stope i razni zajmodavci nalaze se svugdje. Možda je lako posuditi novac, ali je li pametno?

Dug i kršćanski život u nekim su krugovima poput ulja i vode. Jednostavno ne idu zajedno. Dug se gotovo izjednačava s grijehom.

Što Biblija kaže o zaduživanju?

Iako Biblija nudi mnoga upozorenja o opasnostima zaduživanja, nikad ne kaže da kršite jednu od Božjih zapovijedi kada posuđujete novac. Ipak, Biblija ne kaže da je pametno zadužiti se. Mnogi će vam financijski stručnjaci reći da je kredit “put do napretka”. Ali to nije biblijska perspektiva. Apsolutno nigdje u Bibliji ne piše da koristimo dug za postizanje nekih životnih ciljeva. Naprotiv, Biblija ima mnoga upozorenja protiv upotrebe duga.

Također, Biblija ne obećava da će nas Bog spasiti iz duga. Čini se da neki kršćani, koji su jako zaduženi, vjeruju da im je Bog obećao riješiti sve probleme. Stih na koji se pozivaju je Filipljanima 4, 19: “A Bog moj ispunit će svaku vašu potrebu po bogatstvu svome, veličanstveno, u Kristu Isusu.” Istina je da će Bog udovoljiti našim potrebama – onako kako On zna da je najbolje. Ali On nije obećao da će otkloniti posljedice našeg neodgovornog ponašanja.

1. Budite oprezni kada ulazite u dugove

Ne budi među onima koji daju ruku, koji jamče za dugove: ako nemaš čime nadoknaditi, zašto da ti oduzmu i postelju ispod tebe? (Izreke 22, 26-27)

Dug nije nešto u što treba neoprezno uskočiti. Budite oprezni kada ulazite u dugove. Ako je moguće, potpuno ih izbjegavajte.

2. Ako se zadužite, bit ćete opterećeni

Jedan od najpoznatijih stihova o dugu su Izreke 22, 7:

Bogataš vlada nad siromasima, a dužnik je sluga vjerovniku.

Za posuđeni novac određeno ste vrijeme rob zajmodavca. Nemate izbora. Morate nositi taj teret. Dug može frustrirati. Može donijeti stres i stvoriti osjećaj beznađa. Težina duga je velika i čini se da nema kraja.

3. Obvezni ste namiriti dug

Ne možete izbjeći vraćanje duga. Morate ga vratiti u određenom roku.

Postoje barem dva razloga zbog kojih Biblija kaže da podmirujete svoje obveze. Prvo, zajmodavci mogu doći k vama “da ti oduzmu i postelju ispod tebe” (Izreke 22, 27). Zaduživanje može stvoriti neke druge probleme.

Ako ne vraćate dug, smatrate se “zlim”. Psalam 37, 21 kaže: “Bezbožnik zaima, ali ne vraća, pravednik se sažaljeva i daje.” Bezbožnik nije riječ koju mnogi žele vezati uz svoje ime. Ali Bog točno tako opisuje one koji izbjegavaju plaćati račune.

Dug se nikada ne smije miješati u Božje planove

Bog ima plan za naš život. Kao kršćani trebali bismo se financijski pripremiti za bilo koji smjer kojim bi nas Bog mogao voditi. Dug može spriječiti osobu da ispuni ono na što ju je Bog pozvao. Netko tko ima malo ili nimalo duga, može ići i činiti sve što Bog od njega traži. Rob zajmodavca nije uvijek slobodan to učiniti.

Živjeti od plaće do plaće, krpati kraj s krajem dok pokušavamo vratiti dug, nije Božja volja za naš život. Izvrsna alternativa dugovima je ušteda novca do te mjere da možete posvetiti više svog vremena i resursa za Božje kraljevstvo.

Dakle, kaže li Biblija da je dug sam po sebi grijeh? Ne. Ali Biblija ni ne zagovara zaduživanje. Moramo biti mudri kada je dug u pitanju. Budite oprezni kada ulazite u dugove.

PROČITAJTE JOŠ: