Što Bog misli o ratu?

Stari zavjet uključuje primjere kada je Bog koristio rat kako bi postigao svoje ciljeve, a također je putem njih osudio i kaznio zle narode.

Rat je vrlo kontroverzna tema i u svijetu i u crkvi. S obzirom na širok spektar razmišljanja i mišljenja, oni koji slijede Krista učinili bi dobro kada bi pretražili Pisma u pronalasku odgovora na pitanje: „Što Gospodin misli o ratu“?

Kako bismo zadobili ispravno razumijevanje, najprije trebamo razmotriti stanje našeg palog svijeta. Rat je prirodna posljedica grijeha.

Neki sukobi nastaju zbog zlih namjera i želja, no drugi su borba između ispravnog i pogrešnog. Bog mrzi krvoproliće, ali ako se zlu ne pokaže otpor, opaki će prevladati.

Gospodin je utemeljio vlade kao sredstva promoviranja dobra i zauzdavanja zla i prirodna vlast dolazi izravno od Boga.

No, neki vladati zlostavljaju svoju moć i trebaju biti zaustavljeni. U takvim slučajevima, Bog dopušta rat za dobrobit nevinih.

PROČITAJTE: Je li biblijski ići u rat? Što Bog misli o tome?

Stari zavjet isto tako uključuje primjere kada je Bog koristio rat kako bi postigao svoje ciljeve. Zapovjedio je Izraelcima neka se bore za posjed zemlje koju im je obećao i neka ubiju njezine stanovnike, koji su bili iznimno zli. (Ponovljeni zakon 20, 1; 20, 17-18)

Nadalje, Bog je koristio rat kako bi sudio i kaznio zle narode (Jeremija 25, 12-14) te čak i kako bi disciplinirao svoj vlastiti narod. (Jeremija 5, 15-17)

Dok razmišljate o ovoj teškoj temi, sjetite se da je Božji cilj uništenje opakosti, a ne ljudi. U posljednjoj bitci, Isus će pobijediti grijeh i smrt, ratovi će prestati, a pravednci će vladati. (Otkrivenje 19, 11-16) Do tog dana, ostavljeni smo na zemlji kako bismo odradili svoj dio u nadvladavanju zla.

Autor: Charles Stanley; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Intouch.org