Što Bog traži od tebe
Foto: Canva

Bog ima veću svrhu na umu kada nas suočava sa samim sobom. Nažalost, prečesto sežemo za onim nižim ciljem; želimo slobodu od grijeha da bismo izbjegli sramotu, da se oslobodimo krivice ili kako bismo spasili brak. Međutim, dublje pitanje, koje često izbjegavamo, je naš bunt protiv Boga.

Čovjek može biti nepošten u poslu; žena je možda izvršila pobačaj – oboje žele slobodu od grižnje savjesti, ali moguće je kako se ne žele uhvatiti u koštac sa svojim suštinskim stavovima kojima prkose Božjem autoritetu.

Pokajanje od srca nikada nije lako

Iskreno kajanje nikada nije lako. Ispovjediti grijehe znači da se moraš složiti s Bogom da si sagriješio; također znači da se slažeš kako se toga grijeha moraš odreći. Oni koji ispovijedaju grijehe, a namjeravaju ponoviti to isto, samo se polovično kaju. Takvo nepotpuno pokajanje samo vodi u sve dublju spiralu ponovljenih padova. Ispovijedanje znači da Bogu daješ dozvolu kako bi to iskorijenio iz tvog života.

Naravno, ne kažem kako više nikada nećeš ponoviti taj isti grijeh – da je tako, nitko od nas na kraju ne bi imao razlog tražiti oproštenje. Ali mora postojati spremnost da se odreknemo grijeha i mora postojati pokoravanje Božjem sudu po tom pitanju. Bez takvog ustupka tvoje namjere su sebične prirode. U tom slučaju gledaš samo na to, od kakve koristi će za tebe biti oproštenje, a ne kako si povrijedio Boga.

Ali nemoj se tu zaustaviti. Bog želi da te povrh tvog pokajanja od grijeha približi sebi. Želi iskoristiti tvoje borbe tako što ćete uvesti u pobožan životu. Volja mu nije samo da budeš slobodan od grijeha; On te želi uskladiti s likom svoga Sina. Očišćenje od grješnih mrlja u životu je samo uvod u promjene koje će te preobraziti u Duhom – ispunjenu osobu kakvu Bog želi da budeš.

Bog je u potpunosti promijenio njegovu homoseksualnost

Jedan mladić koji je zapao u homoseksualnost borio se s ovim grijehom tijekom više mjeseci. Bog ga je na kraju tako radikalno promijenio da je razvio normalne osjećaje za suprotan spol. Danas je pobožan, osjećajan mladić.

Bog ga je naučio principima odanosti koje je mogao primijeniti na sve sfere svoga života. Za tih nekoliko mjeseci mučne borbe naučio je napamet preko dvjesto sihova iz Svetog pisma. Grešna navika ga je natjerala da traži Boga i da intimno upozna Svemogućeg. Počeo je tako što je bio preokupiran svojim problemom; danas je preokupiran svojim Bogom.

Suočavanje s kušnjom

Kada se suočiš s nesnosnim iskušenjem imaš izbor: Možeš reći: ”I ranije sam se pokušavao promijeniti ali nije uspjelo – živjet ću nekako sa svojim grijehom. Znaš, svi smo mi ljudi.” Tvoj grijeh će biti spomenik lažnom bogu kojega si stvorio.

Ili, možeš sagledati svoju grešnu naviku i shvatiti je kao izazov da se u tvom životu pokaže Božja milost i sila. Raseljenim židovskim kršćanima, Jakov je pisao: ”Smatrajte potpunom radošću, braćo moja, kad upadnete u razne kušnje, znajući da kušanje vaše vjere stvara postojanost! Samo neka ta postojanost urodi savršenim djelom da budete savršeni i neporočni: bez ikakva nedostatka!’ (Jak 1,2-4)

Bog ne šalje prvom poštom pakete duhovne pobjede osobi koja to traži. Tvoj grijeh je Njega koštao smrti svoga Sina; On neće dijeliti ”duhovni flaster”. On koristi tvoje borbe da bi proveo ”veliko čišćenje”, kako bi ti prerasporedio prioritete te kako bi naučio ovisiti o Njegovoj milosti. Ne dolazi se jeftino i lako do čuda. Moraš htjeti duhovnu slobodu ne samo radi sebe nego i radi Boga. Tako ćeš onda doći do pobjede koju On obećava.

Autor: Erwin Lutzer; prema poglavlju iz knjige ”Kako reći NE tvrdoglavoj navici čak kada biste radije rekli DA”