Univerzalisti smatraju da klub onih koji odbace Boga neće na kraju imati članova, ali Biblija nam govori drugačije. Odluke koje napravimo u ovom životu imat će vječne posljedice. “Ne varajte se (slušajući univerzaliste), Bog se ne da ismijavati. Jer što čovjek sije, to će i žeti” (Galaćanima 6, 7).

Bog će u vječnosti odbaciti one koji ga u ovom životu odbace. Univerzalizam je doktrina koja kaže da će, između ostalih, i Juda biti spašen, ali Isus nije tako mislio. “Sin čovječji ide, istina, kao što je pisano za njega; ali teško čovjeku, koji izda Sina čovječjega! Bolje bi bilo tomu čovjeku da se nije rodio” (Marko 14, 21). Kako je Isus mogao izgovoriti ove posljednje riječi ako je očekivao da Juda na kraju bude spašen?

Bog je na križu osudio naše grijehe u osobi svog Sina i Isus je podnio odmazdu za naše dobro. Pogledaj zato na križ i vidjet ćeš kako će Bog na kraju presuditi ljudskom grijehu. Osuda će biti oduzimanje svakog dobra. Isus je na križu izgubio svako dobro koje je imao prije toga: osjećaj Očevog prisustva i ljubavi, osjećaj fizičkog, mentalnog i duhovnog blagostanja, svako uživanje u Bogu i tvorevini, svaku utjehu u prijateljstvu – sve mu je oduzeto, i umjesto toga je došla usamljenost, bol, ubojiti osjećaj ljudskog zla, bezosjećajnosti i stahota velike duhovne tame. (…)

Isto tako, svi oni koji odbace Boga suočavaju se s mogućnošću da izgube sve što je dobro, a najbolji način da steknemo ideju o vječnoj smrti je da razmišljamo o njoj.

U običnom životu nikada ne primjećujemo koliko toga dobrog dobivamo kroz Božju svakodnevnu milost, sve dok se ona ne oduzme. Sve dok ne izgubimo zdravlje, stabilne okolnosti, prijateljstvo, poštovanje, mi ih ne cijenimo na pravi način. Golgota pokazuje da ništa od onog što je čovjeku vrijedno i što je za njega dobro ne ostaje pred Božjim sudom. To je strašna misao, ali pravi pakao je još gori. “Bolje bi bilo tomu čovjeku da se nije rodio.”

Autor: James I. Packer