Što je Isus mislio kada je rekao da mrzimo roditelje?

Što je Isus mislio kada je rekao da mrzimo roditelje? Podrazumijeva li život za Njega mržnju prema ljudima?

Postoje neki stihovi u Bibliji koji predstavljaju izazov za razumijevanje onoga što je Isus rekao. Ponekad se ono što je On rekao može smatrati “tvrdim izrekama”.

U Luki 14 Isus je na putu za Jeruzalem. Jeruzalem će biti mjesto Isusove patnje i smrti. Približava se kraj Njegove zemaljske službe. Ovo je vrijeme kada je Isus usredotočio svoje učenje na najosnovnija i najteža pitanja.

Putem je Isus stavio naglasak na učeništvo i cijenu slijeđenja Njega. Isus je rekao:

“Dođe li tko k meni, a ne mrzi svog oca i majku, ženu i djecu, braću i sestre, pa i sam svoj život, ne može biti moj učenik!” (Luka 14, 26)

Proturječi li ova izjava petoj Božjoj zapovijedi? Trebamo li poštovati ili mrziti svoje roditelje?

Što je Isus mislio kada je rekao da mrzimo roditelje?

Da bismo mogli biti učenik, moramo biti spremni odreći se svega zbog Isusa. Slijediti Isusa zahtijeva predanost i vjernost, čak i ako se naši roditelji i najmiliji odluče ne slijediti Ga. Isusova zapovijed da “mrzimo oca i majku” zahtijeva da nam odnos s Isusom bude prioritet, dakle važniji od odnosa s roditeljima, braćom i sestrama i ostalim članovima obitelji.

Naravno, ispravno je voljeti članove svoje obitelji. Želimo da i oni vole i slijede Boga. Isus je drugdje potvrdio petu zapovijed da poštujemo svoje očeve i majke (Marko 7, 10-12). Pavao je rekao: “Ako li se tko za svoje, a osobito za ukućane ne brine, odrekao se je vjere i gori je od nevjernika” (1. Timoteju 5, 8).

Isusovu izjavu da “mrzimo” oca i majku moramo gledati u odnosu na cijelo Pismo. Poanta nije u tome da trebamo biti puni mržnje prema svojim obiteljima, već u tome da Isusa moramo voljeti iznad svih i svega.

Ne smijemo zaboraviti da je Isusov uvjet da sljedbenik mora mrziti “čak i vlastiti život”. Isus ne uči o emocionalnoj mržnji prema roditeljima, jednako kao što ne uči o mržnji prema sebi. Naglasak je na samoodricanju i potpunom predanju.

Biti Isusov učenik

Ako želimo biti Isusovi učenici, Isusa moramo voljeti više od svega, čak i najuže obitelji. Možda nam je paralela u Mateju 10, 37 razumljivija: “Tko ljubi oca ili majku više nego mene, nije mene dostojan.”

Srećom, mnogi od nas nikada nisu bili dovedeni u situaciju da smo morali birati između Krista i svojih voljenih. Ali zamislite da su vas zarobili teroristi i zahtijevaju da zaniječete Krista ili da gledate kako netko od vaših bližnjih umire. Što biste odabrali? Isus govori da je On naš prvi izbor.

Ali, može biti suptilnije od ovoga. U stresu zbog posla i spajanja kraja s krajem, možemo doći u napast da smanjimo crkvene aktivnosti, čitanje Biblije ili zanemarimo molitvu. Isus kaže da ništa, čak ni vaša supruga i djeca, nije važnije od toga da Ga slijedite.

Šokantna priroda Isusovih riječi pokazuje radikalnu prirodu učeništva. Da bismo bili Njegovi učenici, Njemu moramo podrediti sve ostale vrijednosti i odnose. Isus mora biti naša prva ljubav!

PROČITAJTE JOŠ: