Što je advent i kako je povezan s Božićem?

”Advent” dolazi od latinske riječi ”adventus” i doslovno znači ”dolazak”. Što je advent ili došašće i kako je povezan s Božićem?

U posljednjim tjednima godine, mnoštvo ljudi na Zapadu kupovat će adventske kalendare ispunjene čokoladicama, malene igračke i druge malene poklone. Navodno iza toga svega postoji kršćanska tradicija. No o čemu se radi? Je li Advent povezan s Božićem?

Advent je vrijeme iščekivanja

25. prosinca obilježava se rođenje Isusa Krista. Slavlje Božića prethodi razdoblju koje se naziva advent. Izraz “advent” dolazi od latinske riječi ”adventus” i doslovno znači ”dolazak”. Ovo je razdoblje iščekivanja dolaska Isusa Krista. Ovisno o crkvenoj tradiciji, razdoblje adventa započinje četiri ili šest tjedana prije Božića.

Prvi i drugi dolazak

Advent je vrijeme pripreme za dolazak Isusa Krista, no to je isto tako i razdoblje čekanja na Njegov drugi dolazak. Isus nije samo postao čovjekom kako bi spasio čovječanstvo; kada je uzašao na nebesa, obećao je da će se vratiti kako bi sudio čovječanstvu i utemeljio svoje kraljevstvo.

VIDI OVO: 7 razloga zašto trebamo slaviti Advent

Pročitajmo naprimjer Matej 24, 30-31: „I tada će se pojaviti znak Sina Čovječjega na nebu. I tada će proplakati sva plemena zemlje. I ugledat će Sina Čovječjega gdje dolazi na oblacima nebeskim s velikom moći i slavom. I razaslat će anđele svoje s trubljom velikom i sabrat će mu izabranike s četiri vjetra, s jednoga kraja neba do drugoga“.

Oba Isusova dolaska, prvi kojeg slavimo na Božić i drugi kojeg iščekujemo, su nešto čega se prisjećamo i o čemu razmišljamo u vrijeme adventa.

Što je Advent i na koji je način povezan s Božićem
Foto: Pixabay

Isusov dolazak u našim srcima

Postoji i ”treći” dolazak Isusa Krista o kojem kršćani posebice razmišljaju u ovom razdoblju godine. Radi se o dolasku Isusa u naša srca. Samo ako On boravi u nama, možemo biti spašeni i biti sigurni od suda.

Za to se Pavao moli u Efežanima 3, 14-19: „Zato prigibam koljena pred Ocem, od koga ime svakom očinstvu na nebu i na zemlji: neka vam dadne po bogatstvu Slave svoje ojačati se po Duhu njegovu u snazi za unutarnjeg čovjeka da po vjeri Krist prebiva u srcima vašim te u ljubavi ukorijenjeni i utemeljeni mognete shvatiti sa svima svetima što je Dužina i Širina i Visina i Dubina te spoznati ljubav Kristovu koja je iznad spoznaje, da se ispunite do sve Punine Božje“.

VIDI OVO: Poruka Adventa koju svi trebaju čuti

Odbrojavanje

Postoji nekoliko praksi povezanih s adventom, poput paljenja svijeća (jedna svake nedjelje, sve do Božića) ili svakodnevne molitve ”odbrojavanja” do Božića. Odavde dolaze adventski kalendari. Originalno, oni su u sebi sadržavali kršćanske teme i imali su ”prozorčiće” za svakoga dana adventa. Svaki prozor sadržavao je biblijski stih ili molitvu, što znači da bi adventski kalendar bio kao vodič kroz ovo razdoblje i kao pomoć za razmišljanje o drugom Isusovom dolasku.

Moderni adventski kalendari

Danas neki adventski kalendari i dalje to čine, što može biti odličan način kako možemo proslavljati razdoblje adventa. No postoji mnoštvo adventskih kalendara koji su u potpunosti izgubili kršćansku poruku i koji samo nude raznobojne prizore, ispunjene čokoladama, malenim igračkama i sličnim. Stoga, takvi kalendari nemaju nikakve povezanosti s Božićem; oni su samo komercijalna prilagodba bogate, stoljeća stare tradicije.

Čitanje za vrijeme adventa

Ako vas zanima obilježavanje adventa na kršćanski način, to biste mogli učiniti uz pomoć adventskog kalendara ili kroz predbožićni plan čitanja. Možete se usredotočiti i na božićne priče i evanđelja, kao na primjer: Matejevo evanđelje 1 i 2, Luka 1 i 2, Ivan 1.

Blagoslovljen advent vam želim!

Autorica: Grietje Commelin; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Biblword.net

NAJNOVIJE!