Što je Hamas?
Foto: Unsplash

Hamas je kratica za Ḥarakat al-Muqāwamah al-Islāmiyyah, što znači “Islamski pokret otpora”. U nastavku donosimo što je Hamas i čime se bavi.

Hamas je palestinska sunitsko-islamistička fundamentalistička organizacija. Ima dva krila: socijalno, Dawah i vojno, Izz ad-Din al-Qassamove brigade. Od 2007., Hamas de facto samostalno upravlja Pojasom Gaze, piše Wikipedia.

Što je Hamas i tko ga sve podržava?

Hamas djeluje kroz nekoliko polunezavisnih ogranaka, od kojih se svaki fokusira na kategoriju kao što su dobrotvorne organizacije, mediji ili vojna akcija. Iako je socijalna skrb vrijedna divljenja, upotreba nasilja i antisemitske propagande dovela je do toga da su je mnoge države širom svijeta imenovale za terorističku organizaciju. Skupina najviše djeluje na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze.

Stav je te organizacije da čitava Palestina pripada Arapima te niječe pravo Židovima da imaju državu na tom području. Nekoliko država i međunarodnih organizacija, uključujući Australiju, Kanadu, Novi Zeland, Sjedinjene Američke Države, Europsku uniju, Izrael, Japan, i Ujedinjeno Kraljevstvo, smatraju Hamas terorističkom organizacijom. Hamas snažno podržavaju države poput Irana, Katara i Turske.

Kada i kako je Hamas nastao?

Hamas je utemeljen u drugoj polovici 80-ih godina prošlog stoljeća, već tada je bio oporba vladajućem PLO-u, Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji, pod vodstvom Jasera Arafata. Sporno je pitanje je li Hamas na samom početku svog postojanja ustvari novcem izraelske vlade “izgrađen” kao protuteža PLO-u. Taj scenarij danas odlučno odbacuju sve strane. Na Hamasovom grbu se nalazi Al-Aqsa džamija s čuvenom zlatnom kupolom, a između palestinskih zastava se naziru konture nepodijeljene palestinske države, teritorij koji uključuje i današnje državno područje Izraela, piše dw.com.

Iz Pojasa Gaze Hamas je izvodio napade na Izrael, koje je deklarirao kao “samoobranu”. Pritom su u tri navrata oružani sukobi s izraelskom vojskom eskalirali: 2008./09., 2012. i 2014.

“Vojni” napori Hamasa osuđuju se kao teroristička djela

To uključuje samoubilačke bombaške napade, masovno lansiranje nevođenih raketa i druga djela izravno usmjerena na izraelske civile. Promatrači su također kritizirali Hamas zbog namjernog stavljanja oružja i drugih vojnih resursa u civilna područja. Neki su otišli dalje i optužili Hamas da Palestince koriste kao živi štit. Rakete se ispaljuju često iz stambenih kvartova, a zapovjedni stožeri se nalaze u stambenim zgradama. Hamas često kopa i tunele za krijumčarenje oružja, ponajprije iz Egipta. Ali tamošnja vlada tvrdi da nije zainteresirana da se s tom praksom nastavi.

Bez dvojbe, Hamas se pokazao spreman ugroziti palestinski narod u ostvarivanju političkih i vjerskih ciljeva. Hamas također sudjeluje u promicanju antisemitske propagande. To uključuje programe za djecu koji potiču mučeništvo, mržnju prema Židovima i podršku terorističkim djelima.

"Vojni" napori Hamasa osuđuju se kao teroristička djela
Foto: Pixabay

Mnogi Palestinci se ne slažu s Hamasom

Mnogo palestinskog naroda ne slaže se s Hamasovom taktikom i odbacuju njihove ekstremne ciljeve. Iako je Hamas nominalno sunitska islamistička organizacija, mnogi muslimani je ne odobravaju. Bez obzira na to kako netko gleda na arapsko-izraelski tijek sukoba, skupine koje se primarno bave mržnjom i terorizmom, poput Hamasa, ne bi trebale biti podržane.

Ciljevi Hamasa su, biblijski gledano, suprotni Božjem planu za Izrael. Hamas želi Izraelovo uništenje, dok Bog želi blagosloviti Izrael i uspostaviti mir (Psalam 122, 6). Hamasova mržnja prema Izraelu stavlja ga pod Božje prokletstvo.

“Blagoslivljat ću one koji te blagoslivljali budu, koji te budu kleli, njih ću proklinjati; sva plemena na zemlji tobom će se blagoslivljati.” (Postanak 12, 3)

PROČITAJTE JOŠ: