Što je taoizam (daoizam)? Što vjeruju taoisti?

„Tao“ znači „put“ ili „smjer“ na kineskom. Taoizam postoji od 3. ili 4. stoljeća prije Krista. Općenito, taoisti, odnosno netko tko slijedi taoizam vjeruje u silu ili tok u svemiru koji drži ravnotežnu koju neki znaju kao „yin i yang“ ili jednake sile „dobra“ i „zla.“ 

Taoizam, koji se piše i kao daoizam, proširen je u Kini, Maleziji, Koreji, Japanu, Vijetnamu i Singapuru te ga slijedi nekoliko stotina tisuća ljudi. Njegovo glavno pismo poznato je kao „Tao“. Cijeli kanon taoizma poznat je kao Daozang. 

Što je taoizam
Foto: Pixabay

Taoizam – vjerovanje i obredi

Širok je spektar vjerovanja u taoizmu. Neki vjeruju u politeizam, a drugi u štovanje predaka. Religiozni blagdani dovode do stavljanja hrane za žrtvu bogovima ili duhovima preminulih predaka.

VIDI OVO: UPOZNAJTE BUDIZAM: Tko su budisti i što oni vjeruju?

Još jedna praksa je spaljivanje novca u svrhu njegovog ponovnog pojavljivanja u svijetu duhova gdje ga mrtvi predci mogu koristiti. Neki taoisti prakticiraju Tai Chi Chuan i Bagua Zang kao dio njihovog vjerskog sustava. 

Učenjaci ponekad identificiraju taoizam kao filozofsku, religijsku i/ili kinesku narodnu religiju. Taoizam nije isto kao Zen. 

Taoizam nije put do Boga. Isus Krist je rekao da je On jedini put do Boga (Ivan 14,6), a tada je podebljao svoju tvrdnju tako što je ustao iz mrtvih. Taoizam ne vjeruje da je Isus Sin Božji, Spasitelj (Efežanima 2,8-9). 

Izvor: Compellingtruth.org; Prijevod: Ida U.