NaslovnicaDuhovnostŠto katolici slave na Tijelovo?

Što katolici slave na Tijelovo?

Danas je Tijelovo, no znate li što katolici slave na taj dan? Ovaj dan posvećen je slavljenju Euharistije, sakramenta tijela i krvi Isusa Krista.

Katolička Crkva slavi mnoge blagdane tijekom liturgijske godine, a jedan od najvažnijih među njima je svakako blagdan Tijelova, poznat i kao Corpus Christi.

Ovaj svečani dan za katolike posvećen je slavljenju Euharistije, sakramenta tijela i krvi Isusa Krista. Tijelovo je prilika za vjernike da se dublje povežu s misterijem prisutnosti Krista u hostiji i da izraze svoju zahvalnost za ovaj dar.

Kako je nastalo Tijelovo?

Blagdan Tijelova ima svoje korijene u srednjem vijeku. Prvi put je proslavljen u 13. stoljeću u belgijskom gradu Liegeu, a zatim je brzo dobio veliku popularnost diljem Katoličke Crkve. Papa Urban IV. je 1264. godine izdao bulu “Transiturus”, kojom je blagdan Tijelova uveo u liturgijski kalendar. Time je potvrdio važnost i veličinu Euharistije u životu katolika.

Tijelovo je blagdan koji slavi stvarnu prisutnost Isusa Krista u Euharistiji. Katolička crkva, za razliku od protestantskih, vjeruje da se tijekom mise kruh i vino pretvaraju u stvarno tijelo i krv Kristovu. Tijekom blagdana, Katolička Crkva organizira posebne procesije i svečane mise kako bi proslavila ovu važnu vjeru.

Tijelovo

Obredi na Tijelovo

Glavni obred Tijelova je procesija, koja se održava nakon euharistijskog slavlja. Vjernici se okupljaju u crkvama i kreću u svečanoj povorci, noseći Euharistijskog Isusa u posudi poznatoj kao monstranca. Monstranca je posebno izrađena posuda, koja prikazuje hostiju izloženu za poklonstvo. Vjernici prate procesiju noseći svijeće, cvijeće i druga simbolična obilježja vjere.

Procesija prolazi ulicama zajednice, a put se često ukrašava cvijećem i tepisima kako bi se odala počast Isusu Kristu. Tijekom procesije, pjevaju se himne i molitve, a vjernici izražavaju svoju ljubav i zahvalnost prema Euharistiji. Procesija završava povratkom u crkvu, gdje se održava svečana završna misa.

Simbolika

Tijelovo ima duboko simbolično značenje za katolike. Procesija predstavlja hod vjernika s Isusom, kojeg prepoznaju kao Put, Istinu i Život. Tepisi i cvijeće na ulicama simboliziraju radost i ljepotu Kristove prisutnosti u svijetu. Monstranca s izloženom hostijom predstavlja središnji trenutak Euharistije, kada vjernici mogu izravno susresti Isusa u svetoj pričesti.

Tijelovo se obilježava kao državni blagdan u: Austriji, Brazilu, Boliviji, Bosni i Hercegovini, Kolumbiji, Hrvatskoj, Dominikanskoj Republici, Haitiju, Istočnom Timoru, dijelovima Njemačke, Lihtenštajnu, Monaku, Panami, Peruu, Poljskoj, Portugalu, San Marinu, dijelovima Španjolske i Švicarske, Grenadi, Svetoj Luciji i Trinidad i Tobagu.

Zašto protestanti i drugi kršćani ne obilježavaju Tijelovo?

Proslava blagdana Tijelova bila je potisnuta tijekom reformacije u protestantskim crkvama i stoga većina protestanata i evanđeoskih kršćana ne priznaje niti slavi taj blagdan.

Euharistija je za reformatore značila stvarnu Kristovu prisutnost u duhovnom ili bolje rečeno u otajstvenom smislu, no odbacuje se materijalna pretvorba.

Puki spomen, puko sjećanje, komemoracija kako to euharistiju odnosno Večeru Gospodnju razumiju neke današnje tzv. crkve reformacijske baštine osuđeno je od strane reformatora kao krivovjerje. To nije reformacijsko učenje. To je deformacija stare vjere o euharistiji i reformacijskog učenja o ovome važnom kršćanskom sakramentu.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare