Što koronavirus radi plućima? Liječnici su objavili fotografije!

Koronavirus uzrokuje oticanje pluća i nagomilavanje tekućine u njima.

Liječnici su pokazali kako izgledaju oboljela pluća na primjeru 33-godišnjakinje pacijentice koja žalila na gubitak daha s obje strane pluća i ”pucketanjem” koje je osjetila u njima.

Na CT snimkama liječnici su uočili bijele sjene, poput takozvanog mliječnog stakla, što ih je upozorilo na to da su joj pluća djelomično ispunjena tekućinom. Ženi je nakon opsežnih pretraga i obavljenih testova dijagnosticirana zaraza koronavirusom.

Kineski liječnici su objavili fotografije njezina CT nalaza u trenutku primitka u bolnicu i tri dana kasnije, nakon što je počela primati terapiju.

Na fotografiji A koju su objavili vide se bijele sjene, dok se na fotografiji B, nastaloj nakon tri dana, vidi pogoršanje zdravstvenog stanja pacijenta.

Koronavirus može izvazvati upalu pluća opasnu po život

Snimke pluća su objavljene u znanstvenom časopisu Radiology, a članak potpisuje grupa liječnika istraživača Prve sveučilišne bolnice u Lanzhou – Junqiang Lei, Junfeng Li, Xun Li i Xiaolong Qi, prenosi Dnevnik.hr.

Navode da kod pacijenata zaraženih koronavirusom dolazi do infekcije koja može oštetiti pluća ili izazvati upalu opasnu po život.

Dolazi do oticanja pluća i nagomilavanja tekućine u njima. Pacijenti se zbog toga stavljaju na terapiju lijekovima koji pomažu u otvaranju dišnih kanala.

Pacijenti se zbog toga stavljaju na terapiju lijekovima koji pomažu u otvaranju dišnih kanala.

Liječnici koronavirus identificiraju brisom iz nosa ili usta, a ističu da je test efikasan pokazatelj zaraze samo ako postoje simptomi oboljenja.

NAJNOVIJE!