NaslovnicaDuhovnostŠto svaki kršćanin treba znati o Duhu Svetom?

Što svaki kršćanin treba znati o Duhu Svetom?

“Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati. I ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek: Duha Istine, kojega svijet ne može primiti jer ga ne vidi i ne poznaje. Vi ga poznajete jer kod vas ostaje i u vama je.” (Iv 14,15-17)

Iako se o Svetom Božjem Duhu govori vrlo često, kod mnogih pojedinaca postoji mnogo nepoznanica i nejasnoća oko razumijevanja toga tko je On i kako djeluje.

Čini se da mnogi imaju predodžbu o Božjem Duhu kao “djelatnoj sili” koju je pod određenim okolnostima i na određene načine moguće koristiti za postizanje određenih ciljeva.

Ovakav stav je krajnje egocentričan i nebiblijski. On u osnovi predstavlja svođenje Duha Božjega na razinu neosobne sile podčinjene čovjeku.

Mi međutim znamo da Duh Sveti nije “stvar” nego osoba. Duh Božji nije manji od Boga, On jest Bog – jedna od tri osobe Trojstva.

Osvrnemo li se na vlastiti život, lako uviđamo kako nitko od nas ne voli kada ga drugi smatraju manje vrijednim. Također, nikome se od nas ne sviđa ni kada nas netko tretira kao da nismo samostalne i odgovorne osobe.

Stoga je jasno kako promatrati Svetog Duha kao išta manje od samoga Boga znači podcijeniti ga i nanijeti mu uvredu!

O Svetom Duhu mnogo toga otkrivamo čitajući Bibliju.

Spoznajemo, između ostaloga, da On traži, bira, otkriva, vodi, uči, tješi, inspirira, zabranjuje, osuđuje i dokazuje.

Također, otkrivamo da Ga možemo voljeti, slušati, žalostiti, odbijati, huliti i griješiti protiv Njega.

Duh Sveti je svemoguć, sveznajući i sveprisutan. Uistinu, on jest Bog.

U Bibliji nalazimo i mnoge primjere djelovanja Duha Svetoga. K tome, čak je i sama Biblija njegovo djelo, jer je upravo On nadahnuo ljude da je napišu.

Da bismo bolje razumjeli djelovanje Svetog Duha, promotrimo tri iskustva Svetog Duha:

  1. DUH S NAMA – poticaj Duha na obraćenje
  2. DUH U NAMA – nanovorođenje
  3. SILAZAK DUHA – krštenje Duhom

Znamo da je nemoguće da se netko obrati bez djelovanja Duha Svetoga.

Dok sam živio kao nevjernik, nisam bio ispunjen Duhom, nisam čak ni znao za Njega, ali je Duh Božji bio sa mnom.

Ovo je istina. Promatram li unatrag vrijeme mojega življenja bez Boga, lako vidim da je Bog čitavo vrijeme bio sa mnom. Štoviše, zapažam desetke uočljivih putokaza kojima je Duh Sveti obilježio moj život potičući me nježno i s beskonačnim strpljenjem ne bih li kako spoznao i prihvatio činjenicu da život koji sam živio ipak nije bio život vrijedan življenja.

Ovo iskustvo nije samo moje – to je univerzalno iskustvo svakoga tko je prihvatio svjedočanstvo Duha o vlastitoj grešnosti i putu spasenja.

Ono bi se grubo moglo iskazati kao niz od tri etape na putovanju ka Bogu:

a) Najprije je potrebno čuti poziv.

Dozvolimo li sebi da Ga čujemo i da Ga u svom srcu ozbiljno razmotrimo, preplaviti će nas osjećaj grešnosti i izgubljenosti koji nas navodi na idući korak, a to je:

b) poslušati poziv

Naime, tek kada se odazovemo na Božji poziv i kažemo sudbonosno “da” Božjem Duhu, dolazi do obraćenja, a s njime i do spoznaje o oproštenju grijeha.

Sada još samo trebamo:

c) slijediti poziv

Ovaj korak dolazi sam od sebe, kao duboka unutarnja potreba kojoj se s radošću odazivamo. Slijeđenjem poziva postižemo duševni mir kroz živu vjeru, a Duh Božji sada zauvijek boravi u nama.

Kada govorimo o iskustvu s Duhom Svetim važno je razumjeti o kakvoj se vrsti iskustva tu radi. Isus nam kaže kako “svijet ne može primiti (Duha) jer ga ne vidi i ne poznaje”.

Mi možemo imati golemo znanje o Božjem Duhu, a da pri tome uopće ne budemo kadri istinski razumjeti tko je zaista Božji Duh i kako On djeluje u našim životima. Jedini način da to doista shvatimo je taj da imamo stvarno, živo iskustvo djelovanja Duha Svetoga u nama samima.

To je iskustveno znanje i ono vjerno oslikava onu vrstu odnosa kakvu Bog želi imati sa svakim od nas.

Bog, Naš Nebeski Otac, želi ne samo da Ga osobno poznajemo, već i da ga poznajemo intimno, upravo onako kako dijete (u) poznaje svojega zemaljskog oca.

Kada smo ga jednom upoznali, prihvatili Njegov poziv i nastavili ga slijediti djelovanje Duha Svetoga u nama postati će očito i mi ćemo svijetu pokazati promijenjen život.

Promjena je stvarna i očita. Početi ćemo snažno mrziti grijeh u našim životima, a snagom koju Bog daje preko svog Duha moći ćemo se izdignuti iznad naših grešnih sklonosti.

Međutim, sve će nam to biti moguće ako, i samo ako u potpunosti predamo svoju volju Gospodinu i dozvolimo mu da nas vodi i mijenja po svojem nahođenju.

Treći korak u iskustvu s Duhom Svetim je silazak Duha na nas, tj. krštenje Svetim Duhom.

Oko ovog pitanja postoji mnogo nerazumijevanja i podjela među kršćanima. Dijelom je tome razlog neznanje i nerazumijevanje, a dijelom i mnoge manipulacije i prijevare vezane uz manifestacije i djelovanja koja se pripisuju Svetom Duhu.

Također, čini se da mnogi kršćani jednostavno ne uviđaju potrebu za još jednim, dodatnim, iskustvom s Duhom Svetim.

Bilo kako bilo, krštenje Duhom Svetim nije ono što doživljava svaki kršćanin, ali sasvim sigurno predstavlja nešto što svaki kršćanin, ako želi, može dobiti.

Krštenje Duhom Svetim možemo razumjeti i kao opremanje za službu u sili s visine.

Naime, primanje oproštenja i spasenje nije sve što Bog želi za nas.

Bog nam želi dati i djelatnu silu kako bismo što više postali nalik Gospodinu Isusu.

Tako promijenjene i osnažene Bog nas tada može lakše i bolje koristiti za svoje ciljeve. Uz to, Bog nam prema svojoj savršenoj volji daje i Darove Duha Svetoga čineći nas time potpuno opremljenima da mu služimo.

Međutim, moramo razumjeti da se to dodatno iskustvo Duha Svetoga daje samo onima koji ga traže. Dakle, ako Ga ne tražimo, nećemo ga ni dobiti. Gospodnja izbor jest ta da svi tražimo silu Svetog Duha u svojim životima, no samo od nas ovisi hoćemo li tu divnu mogućnost i iskoristiti.

Ovdje moramo primijetiti da traženje Svetog Duha nije opcija. Pogrešno je pitati trebamo li primiti silu Svetog Duha. Umjesto toga trebamo pitati: Kako primim silu Svetog Duha?

Uistinu, biti ispunjen Duhom i biti vođen Duhom obveza je i odgovornost svakog Djeteta Božjeg koji želi biti koristan za Krista.

Bez sile Svetog Duha, njegovog vodstva i dragocjene pomoći nećemo:

– Imati silu za hrabro naviještanju Njegove Riječi

– Imati pobjedu nad lošim navikama i stavovima koji su nas zarobili

– Smoći snagu za reći “ne” lošim stvarima

– Smoći snagu za nesebično izabrati

– Imati hrabrosti i snagu da priznamo svoje mane, padove i grijehe

– Imati želju i snagu da oprostimo i da tražimo oproštenje

– Razumjeti Božju Riječ i biti joj poslušni u molitvi i brizi za one koji su u potrebi

– Moći voljeti druge ljude uključujući i one koje je “nemoguće” voljeti

– Znati ohrabrivati ​​umjesto da kritiziramo

– Htjeti prihvatiti odgovornost za svoja djela

– Slijediti Boga ne obazirući se na to gdje nas to vodi i koliko košta

– Iskoristiti duhovne darove i donijeti duhovne plodove u svojim životima

Zbog svega toga nužno je da brižljivo njegujemo naviku redovitog traženja Duha Božjega te predavanja stavljajući Mu se na raspolaganje. Tako nas On može koristiti u svakom trenutku prema svojoj savršenoj volji.

Autor: Zoran Bijelić