Što bi roditelji trebali reći djeci o Djedu Mrazu?

Mnogi su kršćanski roditelji rastrgani oko toga trebaju li ili ne igrati “igru Djeda Mraza” sa svojom djecom. Što reći djeci o Djedu Mrazu?

Djed Mraz s jedne strane čini Božić zabavnim i čarobnim, ostavljajući prekrasne blagdanske uspomene na godine koje dolaze. S druge strane, fokus Božića trebao bi biti na Isusu Kristu i onome što nam je već dao. Dakle, je li priča o Djedu Mrazu dobar dodatak za Božić ili je on tema koju treba izbjegavati?

Što reći djeci o Djedu Mrazu?

Milijunima djece je za Božić u središtu pozornosti muškarac u crvenom odijelu koji leti zrakom iza sobova, spušta se kroz dimnjake i ostavlja poklone onima koji su bili dobri. Zašto uništavati ljepotu najradosnijeg kršćanskog blagdana bajkama o čovjeku koji može biti svugdje odjednom, dajući poklone svoj djeci na cijelom svijetu, sve u istoj noći? Samo je Bog sveprisutan, budući da može biti svuda u isto vrijeme.

Roditelji trebaju koristiti vlastitu prosudbu prilikom odlučivanja hoće li uključiti Djeda Mraza tijekom blagdana, ali evo nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir.

Djeca koja vjeruju da su pokloni koje dobivaju na božićno jutro od čovjeka s vrećom punom poklona, rjeđe će cijeniti ono što su dobili i žrtve koje njihovi roditelji čine za njih. Pohlepa i materijalizam mogu zasjeniti blagdane, koji bi trebali biti davanje, ljubljenje i štovanje Boga. Djeca čiji roditelji imaju ograničen proračun mogu osjećati da ih je Djeda Mraz zaobišao, ili, još gore, smatraju se jednim od “loših” dječaka ili djevojčica i Djedica ih ne voli.

Da stvar bude gora, govoriti djeci da Djed Mraz svake godine silazi kroz dimnjak ostavljajući svoje darove ispod bora nije ništa drugo nego laž. Živimo u društvu koje vjeruje da je laganje iz “pravog” razloga prihvatljivo. Sve dok to nikome ne škodi, nije problem. To je suprotno onome što nam kaže Biblija.

Upućuj dijete prema njegovu putu, pa kad i ostari, neće odstupiti od njega. (Izreke 22, 6)

Doista, tko želi ljubiti život i naužit se dana sretnih, nek’ suspregne jezik oda zla i usne od riječi prijevarnih. (1. Petrova 3, 10)

Naravno, reći našoj djeci da je Djed Mraz stvaran nije zlonamjerna obmana, ali je ipak laž.

Što reći djeci o Djedu Mrazu?
Foto: Pexels

Recite svojoj djeci istinu

Za kršćane Božić ne bi trebao biti o Djedu Mrazu. Isus bi uvijek trebao biti u središtu pozornosti. On je došao na ovaj grešni svijet da nas izbavi od vječne propasti. On je došao da se žrtvuje za naše spasenje i daruje nam najveći dar – život vječni! Stvari poput Djeda Mraza imaju samo jednu svrhu: da maknu Isusa iz središta svega.

Na kraju, ako ćete navesti djecu da vjeruju u Djeda Mraza, morat ćete im lagati. Mnogi biblijski stihovi govore nam što Bog misli o lažima, uključujući starozavjetni stih koji kaže da ne lažemo i ne varamo.

Nemojte krasti; nemojte lagati i varati svoga bližnjega. (Levitski zakonik 19, 11)

Većina kršćana složila bi se da nije u redu lagati, ali ipak mnogi žele napraviti iznimku za Djeda Mraza. Na kraju, kada malo odrastu, neka se djeca iskreno osjećaju prevarenima i iznevjerenima od roditelja kada saznaju da Djed Mraz nije stvaran. Djeca vjeruju roditeljima da im govore istinu, a naša je odgovornost da to povjerenje ne prekinemo. Ako to učinimo, kasnije neće vjerovati važnijim stvarima koje im kažemo, poput istine o Spasitelju Isusu Kristu, kojeg, također, fizički ne mogu vidjeti.

Mnoge kršćanske obitelji za svoju su djecu stvorile sjajne božićne uspomene dajući im darove i govoreći im istinu o tome odakle oni dolaze. Sjajno je što možete svojoj djeci reći da, zato što vas je Bog blagoslovio poslom da zaradite novac, možete im kupiti poklon za Božić. Djed Mraz nije potreban za proslavu Isusova rođenja.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!