Znate li što se događa kada molimo?

Želite znati što se događa kada molimo? Otkrijte koliko molitve utječu na Božji način vladanja u našim životima i u svijetu.

Imamo zapovijed od Gospodina da trebamo uvijek moliti. Ipak, Bog ne uslišava molitve svih ljudi. On sluša samo iskrene vjernike. Milijarde ljudi na svijetu neće pronaći da se nešto događa kada se mole, jer nemaju pristup Očevom prijestolju. Njihove molitve ne idu dalje od stropa, jer često se mole samo u potrebi i kada je život težak.

Ono što se događa kada molimo uvijek će biti za naše dobro, a doći će u Božje vrijeme. Doći će od nebeskog Oca koji u svojoj ljubavi želi ono što je najbolje, u svojoj mudrosti zna što je najbolje, a u svojoj moći čini ono što je najbolje.

Evo što se doista događa kada se iskreno, kao Božja djeca, molimo Bogu.

1. Kada molimo, uživamo u Bogu

Ni jedna radost na zemlji ne može se usporediti s radošću spoznaje Boga i prebivanja u Njegovoj prisutnosti. David je to okusio kada je rekao Gospodinu: “Stog’ mi se raduje srce i kliče duša, i tijelo mi spokojno počiva. Jer mi nećeš ostavit’ dušu u Podzemlju ni dati da pravednik tvoj truleži ugleda.” (Psalam 16, 9-10).

Molitva je put do radosti. Nemoguće je razgovarati s Bogom ili ga slušati, a na kraju ne doživjeti radost. Što se više molimo, više ćemo uživati ​​u Bogu.

2. Kada molimo, pobjeđujemo grijeh

Grijeh je naš najgori neprijatelj. To je neprijatelj koji nas želi uništiti i odvući u pakao.

Sloboda od kazne za grijeh postaje naša kada vjerujemo Isusu Kristu kao našem Spasitelju i Gospodinu. Također možemo dobiti slobodu od moći grijeha – njegove moći da nam nanese štetu i ometa nas u svakodnevnom životu. Isus je želio da njegovi učenici steknu pobjedu nad grijehom dok su bili s njim u Getsemaniju. Rekao je: “Bdijte i molite da ne padnete u napast! Duh je, istina, voljan, no tijelo je slabo” (Matej 26, 41). Ako ne molimo da nadvladamo svijet, tijelo i vraga, ne bismo se trebali čuditi ako padnemo u napast. Trebamo moliti za pobjedu nad grijehom na početku svakog dana. To nam pomaže ostvariti važne pobjede.

3. Kada molimo, Bog nam daje “dobre darove”

Isus je naglasio spremnost svoga Oca da daje dobre darove svojoj djeci, uspoređujući ga sa zemaljskim roditeljima koji znaju kako dati dobre darove svojoj djeci. Dodao je: “koliko li će više Otac vaš, koji je na nebesima, dobrima obdariti one koji ga zaištu” (Matej 7, 11).

“Dobri darovi” o kojima je Isus govorio duhovni su blagoslovi poput milosti, mudrosti, radosti, mira, snage i svetosti. Bog želi svojoj djeci dati ove darove, ali i ispuniti naše potrebe. Ne obećava da će nam dati sve što tražimo. Ali kad tražimo bilo što “prema njegovoj volji, uslišava nas” (1. Ivanova 5, 14–15).

4. Kada molimo za druge, Bog blagoslivlja njihov život
Foto: Pexels

4. Kada molimo za druge, Bog blagoslivlja njihov život

Nakon zapovijedi kršćanima da se “mole jedni za druge”, Jakov nastavlja: “Mnogo može žarka molitva pravednikova” (Jakov 5, 16). Molitva snažno utječe na živote onih za koje molimo.

Molitva sama po sebi nema snagu. Sva snaga u molitvi je Božja snaga. On djeluje na snažne načine kao odgovor na naše molitve.

Molitva može pomicati planine. Može promijeniti srca i članove obitelji. Može oblikovati susjedstva, pa čak i narode. Ona je krajnji izvor snage, jer je to snaga Svemogućeg Boga. Ta je snaga dostupna vjernom kršćaninu. Jakov nas podsjeća: “Ilija bijaše čovjek baš kao i mi; usrdno se pomoli da ne bude kiše i kiše nije bilo na zemlji tri godine i šest mjeseci. Zatim se ponovno pomoli te nebo dade kišu i zemlja iznese urod svoj” (Jakov 5, 17–18). Vaše molitve mogu značajno promijeniti živote drugih!

5. Kada molimo, vrag drhti

Isus nas je naučio moliti “izbavi nas od zla” (Matej 6, 13). Molitva je primarni način na koji primamo Očevu pomoć u borbi protiv đavla.

Luka je sažeo Isusov život i službu rekavši: “… prošao je zemljom čineći dobro i ozdravljajući sve kojima bijaše ovladao đavao” (Djela 10, 38). Ivan je naglasio da se Božji Sin pojavio “da uništi djela đavolska” (1. Ivanova 3, 8).

Molitva je naše vrhovno oružje protiv zla. Molitvom možemo spriječiti sotonine napade, spriječiti njegove sheme i umanjiti njegovu djelotvornost. Molitvom napadamo đavlova uporišta, gradimo Božje Kraljevstvo i šaljemo radnike u žetveno polje. Molitva – prava molitva – uništava đavla.

Ako se pitate: “Je li vrag stvarno drhti kada se molim?” Odgovor je: “Da, ne zbog vas, nego zato što vaše molitve pokreću ruku Božju.” To je ono što Bog čini kao odgovor na naše molitve zbog čega vrag drhti.

Velika privilegija, ali i odgovornost

Kakav nevjerojatan i milostiv dar, dar molitve. Ovim darom Bog nam omogućuje da nađemo radost, pobjeđujemo nad grijehom, steknemo duhovno bogatstvo, otključamo skladišta milosti za druge, činimo velika djela, preobrazimo društvo i porazimo vraga.

Kakva strašna privilegija za Isusove sljedbenike. Kakva ogromna odgovornost!

PROČITAJTE JOŠ: