što se dogodilo s Marijom

Kada i kako je Marija umrla? Zašto Biblija ne govori što se dogodilo s Marijom?

Marija, majka Gospodina Isusa Krista, je jedna od najslavnijih žena koje su ikada živjele. Iako je njeno ime lako prepoznatljivo, vrlo malo se u stvari zna o njoj, njezinom odrastanju ili životu nakon što se njezin sin, Isus, vratio svom Nebeskom Ocu (Ivan 16,28; Djela 1,9-11). Pa što se dogodilo Mariji, sudeći po izvještajima iz Evanđelja?

Ono što zasigurno znamo, je da je Marija bila neudana djevica, kada je Bog poslao anđela Gabriela da joj prenese poruku (Luka 1,26-27). Bila je zaručena za čovjeka imenom Josip, ali nisu imali seksualne odnose (Luka 1,34; Matej 1,18; 25). Ostala je trudna kao djevica silom Duha Svetog, tako da dijete koje je nosila, nije imalo zemaljskog oca (Matej 1,20; 13,55). Anđeo je također posjetio i Josipa i rekao mu da nastavi s planom da oženi Mariju, a onda su se vjenčali, a Josip je postao poznat kao Isusov otac, iako to nije bio (Matej 1,21-24; 13,55). Ostatak božićne priče, koja se nalazi u Luki 2, nam pokazuje osobine Marije, dok je rađala Spasitelja (stih 6), kada su je pastiri posjetili (stih 16), i kada su je naposljetku pronašli mudraci s Istoka (Matej 2,7- 12).

Nakon Isusovog rođenja, jer im je bilo zapovjeđeno da poštuju židovski zakon (Izlazak 13,2; Levitski zakonik 12,6-8), Marija i Josip su donijeli bebu Isusa u hram prikazati ga Gospodinu te dati prikladnu žrtvu. Sreli su dva proroka koji su odmah prepoznali Obećanu osobu za Izrael. Starija žena, Ana, je blagoslovila dijete, a stariji čovjek Šimun, izgovorio proročanstvo nad njim, dajući Mariji uvid u tugu koja će joj jednog dana probosti srce kada njen sin propati zbog grijeha na svijetu (Luka 2,34-35).

Sljedeći put kada vidimo Mariju je u Luki 2,41-52, kada je Isus imao 12 godina i prisustvovao je Pashi u hramu po prvi put, kao što je bio židovski običaj. Isus, postajući svjestan svog pravog identiteta, provodio je vrijeme u hramu sa svećenicima i učiteljima, zadivljujući ih svojom mudrošću. Marija i Josip su krenuli kući bez njega, misleći da je s drugima u karavanu. Odmakli su jedan dan putovanja kada su shvatili da Isus nije s njima. Vratili su se u Jeruzalem i tražili su ga naredna tri dana. Marija je pokazala uobičajenu uznemirenost kada su ga pronašli i ukorila ga je što ih je tako uplašio (stih 48).

Marija se ne spominje više do početka Isusove trogodišnje službe. Bio je pozvan na vjenčanje u galilejskom gradu Kani (Ivan 2,1-10). Kada je domaćinu nestalo vina, Marija je prišla Isusu i rekla mu za to. Isus je onda neprimijećeno izveo svoje prvo čudo, pretvarajući vodu u kvalitetno vino (stihovi 6-10). Nakon vjenčanja Isus je otišao “sa svojom majkom, s braćom i sa svojim učenicima u Kafarnaum. Ondje ostadoše nekoliko dana. ” (stih 12). To što se samo Marija spominje, bez Josipa, izgleda da ukazuje da je njen muž umro u nekom trenutku Isusovog odrastanja.

Unatoč čudesnim događajima koji se događali u vrijeme Isusovog rođenja, Marija i dalje nije u potpunosti razumjela svrhu svog prvorođenog Sina. U Mateju 12,46-48, se sljedeći put spominje Marija nakon vjenčanja u Kani, kada su ga ona i Isusova braća pozvali dok je propovijedao. Njegov odgovor na njihovo prekidanje ukazuje da je shvaćao da čak ni Njemu najbliži nisu razumjeli niti vjerovali u Njega kao u izraelskog Mesiju. U Ivanu 7,2-5, Isusova braća su ga pokušala odrvratiti da čini ono na što ga je Bog pozvao. Ovo također može ukazivati ​​da je Marija i dalje bila zbunjena u vezi njegove uloge na zemlji.

Opet vidimo Mariju u raspeću u Ivanu 19,25-27. Promatrala je kako je njezin sveti sin bio mučen i razapet. S križa, Isus je rekao svom učeniku Ivanu da se stara za njegovu majku od tada. Zato znamo da je Ivan prihvatio Mariju u svoj dom. Isusov odabir Ivana da se brine za Mariju je možda bio zbog toga što je znao da njegova braća još uvijek nisu vjernici, a on je želio da njegova majka bude s nekim tko je vjerovao u njega.

Djela 1,14, prikazuju Mariju kao jednu od učenika okupljenih u gornjoj sobi nakon što se Isus uzašao na nebo. Ona je bila među 120 osoba koji su bili kršteni Duhom Svetim u Jeruzalemu na dan Pentekosta (Djela 2,1-4). Njeno prisustvo na Pentekost je posljednji put kada se Marija spominje u Pismu.

S obzirom da Pismo ne govori što se dogodilo s Marijom nakon Pentekosta, jedino možemo pogledati u tradiciju da nam kažu što se s njom dogodilo. Mnogi pretpostavljaju da je Marija živjela u Ivanovom domu, u Jeruzalemu ili u Efezu. Neki su pretpostavili da s obzirom da je Ivan nadgledao većinu Crkva u Maloj Aziji, da se Marija preselila u Efez s njim te bila dio efeške crkve gdje je mladi Timotej bio pastir (1. Timoteju 1,3), ali ne možemo zasigurno znati . Ono što znamo jest da, iako je Marija bila odabrana od Boga za jedinstven zadatak, morala je primiti spasenje kroz vjeru u svog sina kao što i mi svi trebamo (Rimljanima 3,23; Efežanima 2,8-9; Djela 4,12).

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivana R.