NaslovnicaZanimljivostiŠto se stvarno događa u tijelu kada ne možete spavati noću?

Što se stvarno događa u tijelu kada ne možete spavati noću?

Insomnija, odnosno nesanica, je vrlo zamorna stvar. Ona onesposobljava čovjeka da se uhvati u koštac s promjenama koje izaziva. Djevojka koja pati od tog poremećaja rekla je da je ona kod nje izazvala anksioznost, brigu i depresiju – sve u isto vrijeme.

Kada je išla na spavanje, ostajala je budna u krevetu oko pet sati i na kraju je razmišljala kako je za to vrijeme mogla biti produktivna.

Ovo je njezina priča:

“Kada nemate dovoljno sna, nikada niste dovoljno prisutni u datom trenutku. Umor se nadvija nad vašim tijelom, a produktivnost opada. Kasno shvaćate stvari ili propuštate jutarnje sastanke jer vam se baš tada prispava. Krivnja vas jednostavno proždire.

Osjećate se beznadno, bezvrijedno i sve vas čini uznemirenim i iznerviranim. Čak i ljudi koji pored vas razgovaraju telefonom. Kada ste na satu ili na sastanku, potrebno vam je dosta truda i hrabrosti. Osjećate se kao da ste osvajač, sve dok ne shvatite da ulažete previše napora u nešto što je drugima prelako. Tada počinjete očajavati.

Emotivna štetnost nesanice je beskrajan krug krivnje, umora i beznađa. Pokušaji da pobjegnete od toga dovode do gubitka volje i utječu na reputaciju. Reputaciju jer nesanica nije izgovor ni za što, baš kao što nije ni depresija. Na želju za spavanjem se gleda kao na lijenost. Nadređeni smatraju da loše upravljati vremenom ako ne legnete kada treba. U poslovnom svijetu podočnjaci su sinonim za neučinkovitost.

Govore vam da vas razumiju i kako se i njima događalo da ne spavaju cijelu noć, a ne znaju da ste po tko zna koliko puta ostajali budni po tri dana u nizu. Savjetuju vas da koristite mirišljave svijeće ili slušate klasičnu glazbu, a ne znaju da ste probali čak i alkohol u krajnjem očaju.

Ali insomnija nije samo insomnija. To je često simptom nečeg većeg što bi trebalo riješiti. Zdravstveni problem ili mentalna nelagodu. Nesanica je simptom koji pogoršava ionako tešku situaciju. Uvlači vas u zamku i proždire vas, a pritom svake večeri dovodite u pitanje vaš zdrav razum. Noćima razmišljate o svim pogreškama koje ste pravili tijekom života. Insomnija se često javlja zajedno s depresijom i nervozom, što dovodi do smrti vašeg uma.

Ne postoji jednostavno rješenje za nesanicu zato što su razlozi za njezinu pojavu raznoliki. Ovo je samo prikaz toga kako insomnija može utjecati na čovjeka i koju cijenu plaćate zbog tog stanja”, piše Noizz.