Što su Josip i Marija učinili s darovima koje su mudraci donijeli Isusu?

Što su Josip i Marija učinili s vrijednim darovima koje su mudraci donijeli Isusu? Svaki od ovih darova bio je iznimno vrijedan.

Matej 2,1-12 opisuje kako su mudraci s Istoka, zvani magi, bili vođeni zvijezdom u grad Betlehem da posjete malog Isusa: “Uđu u kuću, ugledaju dijete s Marijom, majkom njegovom, padnu ničice i poklone mu se. Otvore zatim svoje blago i prinesu mu darove: zlato, tamjan i smirnu.” (stih 11).

Kad su mudraci stigli, Isus je vjerojatno imao oko dvije godine. Obitelj se iz staje preselila u prikladniji “kućni” smještaj. Mudraci su se poklonili Djetetu, dajući mu darove od zlata, tamjana i smirne.

Svaki od ovih darova bio je iznimno vrijedan. Zlato i skupocjeni začini poput tamjana i smirne bili su darovi rezervirani za osobe na visokom položaju, poput kraljeva i kraljica (1. Kraljevima 9,28; 10,2).

Odmah nakon posjeta magova i predstavljanja njihovih darova, Bog se obratio Josipu u snu, govoreći: “”Ustani, reče, uzmi dijete i majku njegovu te bježi u Egipat i ostani ondje dok ti ne reknem jer će Herod tražiti dijete da ga pogubi.” (Matej 2,13). Iste noći obitelj je otišla u Egipat i tamo ostala do Herodove smrti.

Što su Josip i Marija učinili s darovima?

Biblija ne kaže što su Marija i Josip učinili s darovima zlata, tamjana i smirne, ali mnogi su znanstvenici primijetili da bi ti darovi vjerojatno pomogli u financiranju materijalnih potreba obitelji tijekom njihova putovanja u Egipat i dalje.

Matej ne precizira točnu vrijednost ili količinu svakog dara, ali se znalo da su predmeti bili dragocjena roba u davna vremena.

Zlato, najvrjedniji od svih plemenitih metala, bilo je standardna valuta tog vremena (vidi Djela 3,4-6 ; Matej 10,9). Korišten je kao nakit (Postanak 24,53 ; Izlazak 35,22 ; 1. Petrova 3,3), u svećeničkom ruhu (Izlazak 28,4-5 ; 11-15) i opsežno u opremi svetohraništa (Izlazak 25,11-13; 38,21-24; 39,37-38 ) i u Hramu (1. Kraljevima 6,28 , 30. 32. 35.; 7,48-51; 1. Ljetopisa 22,14). Nije problem zamisliti da bi Josip upotrijebio magov dar zlata da plati obiteljske troškove.

Tamjan i smirna, obje aromatične smole, korištene su u bogoslužju zbog svojih intenzivnih mirisnih svojstava. Bog je uputio Izraelce da koriste tamjan kao jedan od čistih sastojaka najsvetije mješavine tamjana rezervirane isključivo za ritualne svrhe.

Nikakva druga mješavina tamjana nije bila dopuštena na žrtveniku Gospodnjem (Izlazak 30,9 , 34-38). Čisti tamjan stavljen je blizu kruha prisutnosti (Levitski zakonik 24:7) i posut s žrtvama žita (Levitski zakonik 2,1-2). Također se koristio u parfemima (Pjesma nad pjesmama 3,6; 4,6.14).

Ovaj začin je bio skup i dragocjen iz nekoliko razloga. Prvo, trebalo ga je skupiti iz dalekih regija Indije, Sjeverne Afrike i Južne Arabije te prevesti na velike udaljenosti karavanom deva natrag u Izrael. Prerada tamjana bila je složena, trebali su mjeseci za berbu i destilaciju.

Smirna je bila još jedan vrijedan začin s kojim su trgovci trgovali u biblijskim vremenima (Postanak 37,25 ; Otkrivenje 18,11-13 ). Smatralo se svetim uljem za pomazanje (Izl 30,22-28).

Smirna se također koristila za izradu mirisa (Pjesma nad pjesmama 1,13; Psalam 45,8), kao lijek (Marko 15,22-23), u tretmanima ljepote (Ester 2,12) i za pomazanje pokojnika (Ivan 19,38–40). Poput tamjana, proizvodnja smirne bila je dugotrajna za obradu, a sirovina se morala uvoziti iz dalekih zemalja.

Darovi su se mogli prodati ili zamijeniti za troškove života

Bilo koji dar koji su magi donijeli Isusu mogao se prodati ili zamijeniti za zalihe, smještaj i troškove života. Neke tradicije nagađaju da je Marija sačuvala tamjan i smirnu da ih upotrijebi kao pomasti za pomazanje Isusova tijela za ukop. Ali Biblija to ne spominje.

Umjesto toga, Ivanovo evanđelje navodi da je Nikodem donio “oko sto libara smjese smirne”, odnosno mirisne mješavine “smirne i aloje” da pomaže Isusovo tijelo za ukop (Iv 19,39-40). Budući da Biblija ne otkriva što su Josip i Marija učinili s darovima zlata, tamjana i smirne, najbolje što čitatelji mogu učiniti je nagađati.

NAJNOVIJE!