Što vjernici imaju u Kristu?

Vjernicima je bolje u Kristu, nego što bi im ikad bilo u Adamu kakav je bio prije pada.

“Ali dar nije kao i prijestup. Jer ako su prijestupom jednoga mnogi umrli, mnogo su više milost Božja i dar obilovali u mnogima milošću jednoga čovjeka, Isusa Krista.” (Rimljanima 5,15)

U Rimljanima 5,12-21, Pavao postavlja jednog naspram drugog dva predvodnika ljudskoga roda: Adama i Krista. Adam je bio predvodnik prvog stvorenja, Krist je predvodnik novog stvorenja. Prvo je bilo prirodno, drugo je duhovno.

VIDI OVO: 7 zadivljujućih stvari koje vjernici imaju u Isusu Kristu

Pavao triput koristi riječi “mnogo više” da bi naglasio da preobilni blagoslovi koji teku od Kristova djela nadilaze gubitke koje je namaknuo Adamov grijeh. On kaže da se “u Kristu Adamovi sinovi mogu dičiti većim blagoslovima od onih koje je njihov otac izgubio”. Vjernicima je bolje u Kristu, nego što bi im ikad bilo u Adamu kakav je bio prije pada.

Pretpostavimo na trenutak da Adam nije sagriješio, da su umjesto jedenja zabranjenog ploda, on i njegova žena odlučili poslušati Boga. Čime bi to rezultiralo u njihovim životima? Koliko znamo, nastavili bi zauvijek živjeti u Edenskom vrtu. Njihova nagrada bio bi dug život na zemlji. To bi vrijedilo i za njihovo potomstvo.

Sve dok bi živjeli bez činjenja grijeha, neprekidno bi živjeli u Edenu. Oni ne bi umrli.

Ali u tom stanju nevinosti nikada ne bi imali izgleda otići u nebo. Ne bi bilo nikakvog obećanja o prisutnosti i pečatu Svetoga Duha u njima. Nikad ne bi postali baštinici Božji i subaštinici Kristovi. Nikad ne bi imali nadu da će se suobličiti slici Božjega Sina. I uvijek bi postojala strašna mogućnost da sagriješe i izgube zemaljske blagoslove koje su uživali u Edenu.

VIDI OVO: 10 biblijskih stihova koji otkrivaju tko smo u Kristu

U usporedbi s time pomislimo na neizmjerno superiorniji položaj kojega je Krist postigao za nas kroz svoje djelo pomirenja. Blagoslovljeni smo svakim duhovnim blagoslovom na nebesima, u Kristu. Prihvaćeni u Ljubljenome, savršeni u Kristu, otkupljeni, pomireni, primili oproštenje, opravdani, posvećeni, proslavljeni, učinjeni pripadnicima Kristova Tijela.

U nama prebiva Duh, njime smo zapečaćeni i on je zalog naše baštine. Sigurni smo u Kristu za vječnost. Mi smo djeca i sinovi Božji, baštinici Božji i subaštinici Isusa Krista. Tako smo se približili Bogu i tako smo mu dragi kao i njegov vlastiti ljubljeni Sin. I ima još mnogo, mnogo više. Ali ovo je dovoljno da pokaže da je vjernicima danas bolje u Gospodinu Isusu Kristu, nego što bi im ikad bilo u nevinom Adamu.

Autor: William MacDonald; Izvor: Biblija365.com

NAJNOVIJE!