Što ustvari znači biti blagoslovljen?

Je li za vjernike blagoslovljeni život sinonim za uspješan život? Što ustvari znači biti blagoslovljen? Je li to kršćanska verzija dobrog života?

Osjećati se blagoslovljeno je u modi.

Brzi pogled na Facebook i Twitter pokazuje koliko se ljudi danas osjeća blagoslovljeno. U našem svijetu društvenih medija, reći da ste blagoslovljeni može biti način hvalisanja dok pokušavate zvučati ponizno.

Školska stipendija? Blagoslovljen. Neočekivana povišica? Blagoslovljen. Divna obitelj? Blagoslovljen.

Kao kršćani i mi koristimo taj pojam. Molimo se da Bog blagoslovi našu obitelj. Pripisujemo nezaslužene darove „Božjim blagoslovima“. Govorimo o službama koje su blagoslovljene. No, što to doista znači? Kako trebamo razumjeti Božji blagoslov?

Dobar život

Je li za vjernike blagoslovljeni život sinonim za uspješan život? Je li to kršćanska verzija dobrog života? Brak pun ljubavi, poslušna djeca, blistava služba, zdravo tijelo, uspješna karijera, pouzdani prijatelji, financijsko obilje – ako su to karakteristike blagoslovljenog života, onda bi se sve to trebalo prevesti kao izvanredno blagoslovljeni život.

No, je li tome tako? Kad bi netko imao sve to, bi li bio izvanredno blagoslovljen?

Umjesto da se okrene Bogu, možda će se osjećati samodostatno i ponosno. Možda pomalo samozadovoljno i samopravedno. Uostalom, njegov trud bi bio dobar plod.

Štoviše, ne bi trebao vapiti Bogu za izbavljenjem; sve bi ionako bilo savršeno. Ne bi se trebao pouzdati u Boga; mogao bi se pouzdati u sebe. Ne bi mu trebao Bog da ga ispuni; već bi bio zadovoljan.

Božji najbogatiji blagoslovi

Moja želja za Bogom uvelike je potaknuta mojom potrebom. I to u područjima slabosti gdje najsnažnije osjećam potrebu. Neostvarene želje drže me na koljenima. Produbljuju mi molitveni život. Tjeraju me da pretražujem Bibliju u potrazi za Božjim obećanjima.

Zemaljski blagoslovi su privremeni; svi mogu biti oduzeti. Svi Jobovi blagoslovi su nestali u jednom sudbonosnom danu. I ja sam imala ugodan život koji je uklonjen u roku od nekoliko tjedana. Moj je brak završio. Moja djeca su se pobunila. Moje zdravlje je nazadovalo. Moja se obitelj raspala. Moji su snovi bili slomljeni.

Pa ipak, usred tih bolnih događaja, iskusila sam Božje najbogatije blagoslove. Jaču vjeru nego što sam ikad iskusila. Dublju ljubav kakvu još nisam poznavala. Intimniji hod kojeg nisam mogla objasniti. Moje kušnje su učvrstile moju vjeru na načine na koje prosperitet i obilje nikada ne bi mogli.

Iako moje kušnje nisu bili blagoslovi sami po sebi, bili su njihovi kanali. Kao što Laura Story pita u svojoj pjesmi Blagoslovi: „Što ako tvoji blagoslovi dođu kroz kapljice kiše? Što ako su kušnje ovoga života – kiša, oluje, najteže noći – tvoje prerušene milosti?“

Ova revolucionarna ideja o blagoslovu također je čvrsto utemeljena u Bibliji.

Zajednička tema

Jedan prijevod Novog zavjeta ima 112 referenci na riječi blagoslov, blagoslivljanje ili blagoslovljen, od kojih nitko ne povezuje blagoslov s materijalnim uspjehom. Razmislite o ovim stihovima:

„Blaženi siromašni duhom… Blaženi ožalošćeni… Blaženi progonjenici zbog pravednosti… Blaženi bili kad vas zbog mene izvrijeđaju i prognaju…“ (Matej 5,3-4. 10-11)

„Naprotiv, blaženi oni koji slušaju riječ Božju i drže je“ (Luka 28,11).

Blaženi oni kojima su oproštena bezakonja i kojima su grijesi prekriveni“ (Rimljanima 4,7; citiran Psalam 32,1).

„Blažen čovjek koji podnosi kušnju“ (Jakovljeva 1,12).

„Blaženi odsad mrtvi koji umiru u Gospodinu… Blaženi oni koji su pozvani na svadbenu gozbu Jaganjčevu“ (Otkrivenje 14,13; 19,9).

Nema naznaka materijalnog prosperiteta ili savršenih okolnosti ni u jednoj novozavjetnoj referenci. Naprotiv, blagoslov je obično povezan sa siromaštvom i kušnjom ili duhovnim blagodatima nakon pridruživanja Isusu po vjeri.

Prema biblijskom rječniku: „Grčka riječ koja se prevodi blagoslovljen u ovim odlomcima jest makarioi, koja znači biti potpuno zadovoljan. Odnosi se na one koji primaju Božju naklonost, bez obzira na okolnosti“ (naglasak dodan).

Što je onda blagoslov? Pismo pokazuje da je blagoslov sve ono što nam Bog daje i što nas u potpunosti čini u njemu zadovoljnima. Sve što nas privlači bliže Isusu. Sve što nas potiče na odricanje od onog što je privremeno i čvrsto držanje za ono što je vječno. To nam često omogućuju borbe i kušnje, bolna razočaranja i neispunjene čežnje.

Uistinu blagoslovljeni

Bol i gubitak nas mijenjaju. Iako nas ponekad razotkrivaju, također nas mogu gurnuti u dublji život s Bogom kojeg nikad nismo mogli zamisliti. Tjeraju nas da se odmaramo samo u Bogu. Ne u onome što mi možemo učiniti ili postići za njega. I ne u onome što on može učiniti ili postići za nas.

U boli i gubitku čeznemo za prisutnošću. Želimo znati da je Bog za nas i s nama i u nama. Velike obitelji, financijsko bogatstvo i dobro zdravlje prekrasni su darovi za koje možemo zahvaliti Bogu, ali nisu njegovi najveći blagoslovi. Možemo uživati, ne samo u Bogu, već u njegovim darovima.

Božji najveći blagoslov uvijek počiva u samom Bogu. Kada to imamo, uistinu smo blagoslovljeni.

Autorica: Vaneetha Rendall Risner; Prijevod: Vesna L.; Izvor: DesiringGod.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Desiringgod.org koje vrijedi samo za Novizivot.net.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!