Što znači ostati u Kristu?

Ako ostanete u meni i riječi moje ako ostanu u vama, što god hoćete, ištite i bit će vam. (Ivan 15,7)

Kada je Isus svojim učenicima dao posljednje upute prije odlaska na križ, ponovio je jednu određenu riječ, a nalazi se u Ivanu 15, 7-17. Riječ „ostati“, koja se u Ivanovom evanđelju 15 ponavlja 10 puta, riječ je koja precizno opisuje odnos Krista i njegovih sljedbenika.

„Ostati“ u kontekstu ovog biblijskog odjeljka znači i ustrajati, prebivati, nastaviti. Možete li u tim riječima čuti poziv na vjernost? Naš je odnos sa Isusom nije kratki trenutak spasenja, nego dugačka i trajna šetnja uz Njega.

Isus je rekao „Ja sam trs, a vi loze“ (Ivan 15, 5). To je istina za sve koji su se obratili. Ali on nam isto tako govori da ostanemo u Njemu (Ivan 15, 4) ukazujući da kao loze, kao izdanci imamo određenu odgovornost prebivati u Njemu.

Isus nam kaže da dopustimo da Njegova riječ ostane u nama (Ivan 15, 7). U Njemu ćemo ostati ako Božja riječ postane dio našeg uma i srca jer tako ćemo ga intimno upoznati.

Pokornost je još jedna bitna stavka ostanka (Ivan 15, 10). To je kao kad zaposlenik sluša upute svog šefa, a ne da sve radi po svome. Trebamo se osloniti na upute Duha, umjesto da planiramo i oslanjamo se na svoju prosudbu.

Ostajanje u Kristu uključuje i povezanost s drugim vjernicima. Isus nam zapovijeda da ljubimo jedni duge, kao što je on ljubio nas (Ivan 15, 12).

Bog želi da dugoročno donosimo plodove tako što ćemo ostati u Kristu. To nije usputni događaj koji se odvija kada je nama zgodno. Nego, to je trajna obveza da se ostane u Božjoj riječi preko ljubavi i poslušnosti.

Autor: Charles F. Stanley; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Intouch.org