NaslovnicaŽivotŠto znači predati se Bogu?

Što znači predati se Bogu?

Predanje Bogu nije pasivna rezignacija, fatalizam, ni izgovor za lijenost. To nije prihvaćanje nepromijenjenog stanja. Može značiti upravo suprotno: žrtvovati svoj život ili trpjeti kako bi se promijenilo ono što treba mijenjati.

Bog ljude koji su mu predani često poziva da se bore za Njega. Predanje nije za kukavice ni podložnike. Predanje nije ni odustajanje od razboritog razmišljanja. Bog ne bi tratio mozak koji vam je dao! On ne želi da mu služe roboti. Predanje ne potiskuje vašu osobnost. Bog se želi koristiti vašom jedinstvenom osobnošću. Nju predanje neće umanjiti, nego, naprotiv, još više razviti.

C. S. Lewis je napisao: ”Što se više prepuštamo Bogu u ruke, to više postajemo sobom – jer nas je on stvorio. On je zamislio sve te različite ljude koji vi i ja trebamo biti… tek kad se okrenem Kristu, kad se predam Njegovoj osobi, doista posjedujem pravu vlastitu osobnost.”

Predanje se najbolje dokazuje u poslušnosti. Odgovorite ”Da, Gospodine” na sve što od vas bude tražio. Reći ”Ne, Gospodine” jer proturječje. Ne možete Isusa zvati svojim Gospodinom ako odbijate biti mu poslušni. Nakon noći neuspješnog ribolova, Šimun je bio pravi uzor predanje kad mu je Isus rekao da baci mrežu. Rekao je: Učitelju, svu smo se noć trudili i ništa ne ulovismo, ali na tvoju riječ bacit ću mreže. Predani ljudi poslušni su Božjoj riječi i kad se čini da to nema smisla.

Još jedna odlika potpuno predanog života je pouzdanje. Abraham je slijedio Božje vodstvo iako nije znao kamo ga Bog vodi. Ana je čekala na pravi trenutak, iako nije znala kada će se on zbiti. Marija je očekivala čudo, iako nije znala kako će se ono dogoditi. Josip se pouzdavao u Božju nakanu za svoj život ne znajući zašto mu se dogodilo sve što mu se dogodilo. Svi su oni bili potpuno predani Bogu.

Znat ćete da ste predani Bogu onda kad se budete na Boga oslanjali da radi za vas, umjesto da manipulirate drugima, namećete im svoje planove i nadzirete situaciju. Pustit ćete sve iz ruku i pustiti Boga da radi. Ne morate uvijek biti ”glavni”. Biblija kaže: Smiri se pred Jahvom, njemu se nadaj. Umjesto da se više trudite, više se pouzdajte. Svoje ćete predanje prepoznati i po tome što nećete biti osjetljivi ni kad vas kritiziraju i nećete se pošto-poto braniti. Predana srca najbolje se vide po odnosima.

Kad se predate Bogu, nećete se truditi da izgurate ostale, nećete zahtijevati svoja prava niti ćete gledati samo svoj interes.

Autor: Rick Warren; iz knjige ”Svrhovit život” (Stepress Zagreb)