Što znači tražiti Gospodina?

Tražiti Gospodina znači tražiti njegovu prisutnost. „Prisutnost“ je uobičajeni prijevod hebrejske riječi „lice“. Doslovno trebamo tražiti njegovo „lice“. No, to je hebrejski način pristupa Bogu. Biti pred njegovim licem znači biti u njegovoj prisutnosti.

No, nisu li njegova djeca uvijek u njegovoj prisutnosti? I da i ne. Da, na dva načina: Prvo, u smislu da je Bog sveprisutan i stoga uvijek blizu svega i svakoga. On sve drži zajedno. Njegova moć je uvijek prisutna u održavanju i upravljanju svime.

I drugo, da, on je uvijek prisutan među svojom djecom u smislu njegovog saveza da je uvijek uz nas i radi za nas i sve okreće za naše dobro. „I evo, ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta“ (Mt 28,20).

Kada nije s nama

No, tu je osjećaj kada Božja prisutnost nije uvijek s nama. Iz tog razloga, Biblija nas opetovano poziva da „tražimo GOSPODINA… neprestano tražimo lice njegovo!“ Božje očitovanje, svjesnost, pouzdana prisutnost nije naše stalno iskustvo. Postoje trenuci kada postanemo nemarni za Boga, ne pomišljamo na njega, ne stavljamo svoje pouzdanje u njega i mislimo da nam se jasno „ne pokazuje“ – to jest, ne spoznajemo ga kao velikog, predivnog i vrijednog gledano očima našeg srca.

Njegovo lice – sjaj njegovog osobnog karaktera – skriveno je iza zavjese naših tjelesnih želja. Ovo stanje uvijek je spremno da nas preuzme. Zato nam se govori da neprestano tražimo njegovu prisutnost. Bog nas poziva da neprestano uživamo u svjesnosti njegove vrhovne veličine, ljepote i vrijednosti.

Što znači tražiti

To se događa kroz „traženje“. Neprestano traženje. No, što to praktično znači? I Stari i Novi zavjet kaže da „upravimo svoje srce i dušu“ prema Bogu. To je svjesno fiksiranje ili fokusiranje pažnje našeg uma i ljubavi našega srca na Boga.

„Upravite sada srce svoje i dušu svoju da tražite Gospoda, Boga svojega.“ (1. Ljetopisa 22,19)

„Ako ste dakle suuskrsli s Kristom, tražite što je gore, gdje Krist sjedi zdesna Bogu. Za onim gore težite, ne za onim što je na zemlji!“ (Kološanima 3,1-2)

Svjestan izbor

Ovo upravljanje uma je suprotno od umnog lutanja. To je svjestan izbor da ćemo usmjeriti srca prema Bogu. To je ono što Pavao moli za crkvu: „A Gospodin neka upravi vaša srca k ljubavi Božjoj i k postojanosti Kristovoj“ (2. Solunjanima 3,5). To je svjesni napor s naše strane. No, taj trud traženja Boga jest dar od Boga.

Ne prakticiramo ovaj umni i emocionalni napor u traženju Boga zato što je izgubljen. Traži se izgubljen novčić ili ovca. Ali Bog nije izgubljen. Ipak, tu je uvijek nešto kroz što moramo proći ili zaobići kako bismo ga svjesno susreli. Ovo prolaženje kroz nešto ili zaobilaženje nečega jest ono što traženje znači. On je često skriven. Prikriven. Moramo ići posredstvom nečega i zaobilaziti prepreke.

Nebesa govore slavu Božju. Stoga ga možemo tražiti na taj način. Otkriva se u svojoj Riječi. Stoga ga možemo tražiti ondje. Pokazuje nam se u očitoj milosti u drugim ljudima. Stoga ga možemo tražiti kroz to. Traženje je svjesni napor da kroz prirodne načine otkrijemo samoga Boga – da neprestano u svim našim iskustvima upravljamo naše misli prema Bogu, usmjeravamo naše duše i srca prema njemu kroz sredstva njegove objave. To je ono što znači traženje Boga.

Prepreke koje treba izbjegavati

A tu su i beskrajne prepreke koje moramo zaobilaziti kako bi ga jasno vidjeli, i kako bismo mogli biti u svjetlu njegove prisutnosti. Moramo bježati od duhovno zatupljujućih aktivnosti. Moramo bježati od laži i zaobilaziti ih. One blokiraju naš put.

Znamo što nas čini značajno osjetljivima na prikazivanje Boga u svijetu i Riječi. I znamo što nas otupljuje i zasljepljuje i tjera da ga uopće ne želimo tražiti. Te stvari moramo ukloniti i zaobilaziti ako želimo vidjeti Boga. To je ono što uključuje traženje Boga.

I kada u svim našim iskustvima usmjeravamo naše misli i srca prema Bogu, vapimo za njime. I to je ono što znači traženje Boga.

„Tražite Gospoda dok se može naći, zazovite ga dok je blizu.“ (Izaija 55,6)

„No ako ti potražiš Boga i zaišćeš milost u Svemogućega.“ (Job 8,5)

Traženje uključuje zazivanje i molitvu. „O, Gospodine, otvori moje oči. O, Gospodine, povuci zastor mog sljepila. Gospodine, imaj milosti i otkrij mi se. Čeznem vidjeti tvoje lice.“

Poniznost je ključna

Velika prepreka za traženje Gospodina je ponos. „U oholosti lica svojega opaki GOSPODA ne traži; Boga nema ni u jednoj misli njegovoj“ (Psalam 10,4). Dakle, poniznost je ključna u traženju Gospodina.

Veliko obećanje onima koji traže Gospodina jest da će ga naći. „Ako ga budeš tražio, dat će ti se da ga nađeš“ (1. Ljetopisa 28,9). A kad ga nađeš, slijedi velika nagrada. „Jer tko Bogu pristupa, mora povjerovati da On jest i da je nagraditelj onih koji ga traže“ (Hebrejima 11,6). Sam Bog je naša najveća nagrada. A kad imamo Njega, imamo sve. Stoga, „tražite GOSPODINA i snagu njegovu; neprestano tražite lice njegovo!“

Autor: John Piper; Prijevod: Vesna L.; Izvor: DesiringGod.org