NaslovnicaDuhovnostKako nadvladati strah od kraja svijeta?

Kako nadvladati strah od kraja svijeta?

Oni koji žele nadvladati strah od kraja svijeta moraju imati osobni odnos s Gospodinom i biti već danas sigurni gdje će provesti vječnost.

Strah je jedno od najučinkovitijih sotoninih oružja protiv vjernika. Uz sumnju i zbunjenost, sotona koristi strah da nas paralizira i učini neučinkovitima u duhovnoj bitci. Strah je emocija, a njegovi učinci su nevjerojatno snažni. Ali vjernik se mora boriti protiv straha istinom. Ako znamo istinu o Bogu, o svijetu i o sebi, možemo prevladati strah.

Milijarde širom svijeta trpe strah od nestabilnih uvjeta u svijetu. Mnogi se boje pandemije, gladi, poplava, potresa, terora, ratova, ekonomskih nevolja. Plaše se onoga što bi moglo doći iza ugla. Čak i neki skeptici vjeruju da smo bliže no ikad kraju svijeta.

Strah od kraja svijeta potpuno je razumljiv, jer opisi u Knjizi Otkrivenja potiču mnoge uobičajene strahove: strah od nepoznatog, strah od smrti, strah od boli i bolesti, strah od gubitka.

Kako se ne bojati svega što će zadesiti ovaj svijet?

Najbolji način da se prevlada strah od kraja svijeta je duhovno se pripremiti. Prije svega, morate imati osobni odnos s Isusom Kristom da biste imali vječni život. Samo kroz Njega možete dobiti oproštenje grijeha i biti u vječnosti s Bogom. Ako je Bog vaš Otac, onda se zapravo ne treba brinuti.

“Ne boj se, stado malo: svidjelo se Ocu vašemu dati vam Kraljevstvo.” (Luka 12, 32)

Sam Bog obećava da će nam biti blizu. Ne obećava da nam se neće dogoditi loše stvari, ali s Bogom pored sebe, imat ćemo snagu da se nosimo sa svime što nam dođe na put, bilo da su to nevolje ili katastrofe ili nešto treće čega se možemo bojati.

“Ne boj se jer ja sam s tobom; ne obaziri se plaho jer ja sam Bog tvoj. Ja te krijepim i pomažem ti, podupirem te pobjedničkom desnicom.” (Izaija 41, 10)

Iskreni vjernici se raduju kraju svijeta

Trebamo se tješiti činjenicom da kraj svijeta zapravo nije kraj. Biblija jasno govori da je konačna sudbina vjernika s Isusom Kristom.

Jer sam će Gospodin – na zapovijed, na glas arkanđelov, na zov trublje Božje – sići s neba. I najprije će uskrsnuti mrtvi u Kristu, a zatim ćemo mi živi, preostali, zajedno s njima biti poneseni na oblacima u susret Gospodinu, u zrak. I tako ćemo uvijek biti s Gospodinom. (1. Solunjanima 4, 16-17)

Nakon nevolja povezanih s posljednjim danima, Božje će kraljevstvo doći na zemlju i pojavit će se nova zemlja i nova nebesa, i sve će biti savršeno (Otkrivenje 21). Bez obzira hoćemo ili nećemo doživjeti ta iskušenja posljednjih vremena, kraj vjernika je sretan – bit ćemo zauvijek s Gospodinom na mjestu gdje nema straha, plača, bolesti, smrti …

Apostol Petar otkriva da, čak i ako moramo trpjeti i podnositi nevolje, ne trebamo se bojati: “Ali ako i trpite zbog pravde, blagoslovljeni ste!” (1. Petrova 3, 14). Petar i mnogi drugi rani vjernici pretrpjeli su mnogo nevolja, pa čak i smrt zbog svoje vjere u Isusa. Ne treba se bojati patnje; to je blagoslov kad se podnosi za Isusa.

Također, jer smo u Kristu, ne trebamo se bojati Sudnjeg dana. Rečeno nam je da budemo sigurni u sud, ne zbog naših vlastitih zasluga, nego Kristovih. Opravdani smo po vjeri i pomireni s Bogom. On nas ljubi i Njegova ljubav izgoni strah.

U ovom je savršenstvo naše uzajamne ljubavi: imamo pouzdanje na Sudnji dan jer kakav je on, takvi smo i mi u ovom svijetu. Straha u ljubavi nema, nego savršena ljubav izgoni strah; jer strah je muka i tko se boji, nije savršen u ljubavi. (1. Ivanova 4, 17-18)

Međutim, ako Gospodina ne poznajete, imate razloga za strah. Isus je došao spasiti nas. Međutim, oni koji odbace njegovu ponudu spasenja, suočit će se na kraju svijetu da su bez Njega i bit će im suđeno. Zato, svi koji ga ne poznaju nemaju obećanje mira za budućnost. Oni su u velikom problemu, jer nisu riješili pitanje gdje će provesti vječnost. Ipak, još traje vrijeme milosti i svatko se još može spasiti!

PROČITAJTE JOŠ: