Štuju li ljudi i danas idole kao što su to činili u Starom zavjetu?

Možda mislite da ne, ali idolopoklonstvo je danas još veći problem nego onda.

Možda ne vidite ljude kako trče naokolo i klanjaju se kipovima, ali gotovo svi koji su živi na zemlji štuju nekoga ili nešto što nije Bog. Najšokantnije i najzastrašujuće je da i mi kao kršćani često zapadnemo u idolopoklonstvo, a da toga uopće nismo ni svjesni. Pogledajmo na stihove iz Jošue 24,14-18. Otvorite tamo svoje Biblije i pratite dok proučavamo.

Jošua 24 pokazuje Jošuino posljednje obraćanje narodu Izraela.

Jošua je star i na rubu smrti, a Jošua 24 služi kao njegov oproštajni govor Izraelu, pozivajući ih da se sjećaju Boga i žive za Njega.

Stihovi 1-13 su zapravo Gospodnje riječi Izraelu izgovorene po Jošui, koji podsjeća Izrael na sve što je Bog učinio za njih.

Zatim u stihovima 14-18 vidimo kako se njegov govor promiče u izazov kojeg sam Jošua postavlja narodu Izrael. Izaziva ih da nastave štovati Boga i živjeti samo za Njega, a ne da štuju idole.

Stih 15 je mjesto gdje nalazimo poznati citat: „Ali ja i moj dom služit ćemo Gospodu“, kojeg ste vjerojatno već negdje vidjeli.

U stihu 15, on koristi vrstu ironije i sarkastično predlaže druge bogove koje bi mogli štovati, poput bogova kojima su njihovi oci služili ili bogova Amorejaca. U osnovi im kaže: „Možete štovati te idole, ali sretno s tim!“

Srećom, u stihovima 16-18, Izraelci se slažu s Jošuom i odbijaju se klanjati idolima, prisjećajući se svega što je Bog učinio za njih. Predani su tome da slijede jedino pravoga Boga. Ovaj odgovor Izraelaca treba biti i naš odgovor.

Dakle, veliko pitanje glasi: Kako možemo biti sigurni da danas služimo samo Bogu, a ne idolima?

Možda mislite kako nikada niste počinili idolatriju. Uostalom, nikada se niste klanjali kipu ili se molili bogu koji ne postoji. Žalosna je realnost da smo svi mi počinili idolopoklonstvo, i vjerojatno ga činite svakodnevno bez da ste toga uopće svjesni.

Idolopoklonstvo nije samo štovanje idola; to je sve što volite više od Boga. Isus čak u Mateju 10,37-39 kaže da oni koji vole svoju obitelj više nego Njega čine idolopoklonstvo.

Idolopoklonstvo najviše možemo vidjeti u našim prioritetima.

Ono što nam je najvažnije u životu i u čemu provodimo većinu vremena, prirodno je ono što volimo najviše.

Je li vam čitanje Biblije, molitva i redovni odlazak u crkvu važnije od bilo čega u vašem životu?

Ako propuštate odlazak u crkvu zbog sportskih aktivnosti ili umora, ili ne čitate Bibliju jer ste previše zauzeti igranjem video igrica, onda druge stvari poput sporta, spavanja i video igrica stavljate ispred Boga.

U Božjim očima, to je idolopoklonstvo, i te stvari postaju vaš bog.

Vjerujte mi, znam da je to jako teško, i jednako u tome griješim kao i vi, ali je to problem kojeg svi moramo biti svjesni i dati sve od sebe da ga se riješimo. Utješno je da je Bog ovdje da nam pomogne pobijediti našu idolatriju samo ako ga tražimo.

Stoga, danas tražite od Boga da vam pomogne da ga učinite najvažnijim u svom životu, a onda poduzmite akciju. Umjesto da se stalno bavite sportom ili video igricama, već danas odvojite neko vrijeme i slavite Boga.

Što više vremena provodite s Bogom, lakše ćete ga voljeti ga iznad svega.

Izvor: Goodmorningguys.com; Prijevod: Vesna L.