je li on pravi
Foto: Pixabay

Kršćanske veze su često bile izazov mnogim muškarcima i ženama. I trebale bi biti, s obzirom da odluke koje u vezi donosimo mogu dovesti do veze s nekim kome ćemo se predati da budemo jedno do kraja života.

Postanak 2,24 kaže: “Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu i bit će njih dvoje jedno tijelo.”

Postati jedno s nekim nije mala stvar, a postavljanje pravih pitanja je presudno za donošenje prave odluke.

Naravno da bi najbitnije pitanje bilo “Je li on / ona pravi / prava za mene?”

Na ovo pitanje se može odgovoriti postavljanjem drugih pitanja koja bi nas trebalo dovesti do pouzdanog “da” ili “ne”.

Slijede pet pitanja koja trebate pitati kada razmišljate o braku s osobom s kojom ste trenutno u vezi.

Idu li vaše namjere u istom smjeru?

Bilo bi vrlo bolno završiti podijeljeni u dva različita smjera nakon što ste već dali svoje zavjete. Jednom sam poznavao par koji nije mogao usuglasiti ono što je Bog pozvao svakog pojedinačno da čini. Kada postanemo jedno, moramo se pobrinuti da možemo ići u istom smjeru.

Preklapaju li vam se principi?

Ne, istinu govoreći, svaki naš princip se neće usuglasiti. Postoje mnoge stvari u kojima se moja žena i ja i dalje ne slažemo, glede nekih prioriteta. Kao na primjer kada je u pitanju obrazovanje naše kćeri, i dalje se ne slažemo povodom toga treba li ići u školu koja stavlja naglasak na karakter ili u onu koja se posebno brine za ocjene. Ali postoje principi u kojima nema pregovora, kao što je punovremena služba, obitelj, učeništvo i proslavljanje Boga.

Ovisi li on ili onda o Kristu više od bilo čega drugog?

Važno je da se žene udaju za muškarce koji ovise od Krista za sigurnost i značaj. Da, mi imamo našu ulogu, ali ništa nije vjerodostojnije od muškarca spremnog da klekne i traži Božju volju prije svega.

Ima li volje i sposobnosti da se brine o obitelji?

Općenito govoreći, muškarac je taj koji je glavni skrbnik obitelji, iako se vremena mijenjaju. Ali ipak, mora postojati spremnost i sposobnost da se muškarac pobrine za ženu i obitelj financijski, duhovno, emocionalno i socijalno. Osim ako muškarac ne odaje osjećaj odgovornosti, da se ljudi mogu osloniti da njega, on nije spreman za brak.

Možete li vjerovati njegovom vodstvu?

Ovdje postaje zamršeno. Ne postoji savršen vođa. Međutim, na kraju dana, postoje neki minimalni uvjeti koje čovjek treba ispuniti kada se radi o vodstvu. One su odlučnost, sposobnost da se reagira na pravilan i taktički način.

Iako će se muž spotaknuti u nekom trenutku zajedničkog života, žena mora nastaviti bezuvjetno vjerovati i podržavati ga. Isto vrijedi i za muža: on bi također trebao bezuvjetno vjerovati i podržavati svoju ženu.

Autor: Patrick Mabilog; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Christian Today