10 stvari koje vam Božji glas nikada neće reći
Foto: Unsplash

Kako bismo mogli prepoznati Njegov glas, evo deset stvari koje nam Božji glas nikada neće reći. 

Kada sam se obratila, poznavanje i to da čujem Božji glas bile su dvije stvari s kojima sam se najviše mučila. Kako sam mogla znati čujem li Boga kada nisam poznavala Njegov glas? Kako sam mogla biti sigurna da mi govori Bog dok čitam Bibliju, slušam propovijed ili idem u biblijsku školu? Previše sam se bojala da ću propustiti Božje naputke, upozorenja i ohrabrenja da sam često puta bila paralizirana sumnjom. 

Kada sam počela proučavati Bibliju, shvatila sam da Božji glas odgovara Bibliji. Stoga, ako sam željela znati što Bog kaže o određenoj temi, samo sam trebala znati što o tome govori Biblija. Ako bih čula glas, a ne bih bila sigurna je li on od Gospodina, Biblija bi potvrdila radi li se o Njegovom glasu. 

Božji glas nikada neće biti u suprotnosti s Biblijom. Ako vas glas kojeg čujete ohrabruje da stvari iz Biblije izvadite iz konteksta kako biste potvrdili svoju situaciju, taj glas nije Božji. Možemo rasti i razlikovati Božji glas proučavanjem svetih Pisama, moleći i tražeći od Boga da nas nauči. 

Kako bismo mogli prepoznati Njegov glas, evo deset stvari koje nam Božji glas nikada neće reći. 

1. Božji glas nikada neće poreći Isusa Krista. 

Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni“. (Ivan 3, 16)

Koliko god da smo mi sigurni da je Isus Krist u potpunosti Bog i čovjek, da je Božji Sin i da spasenje dolazi samo iz vjere u Njega, mnogi drugi su uvjereni u nešto drugo.

Postoje glasovi u ovome svijetu, koji pokušavaju uvjeriti kršćane da Isus nije jedini put prema Bogu i raju. Ako vam bilo koji glas kaže da postoje drugi putevi prema Bogu, to nije od Gospodina. Stoga, Bog od vas nikada neće tražiti da svoju vjeru stavite u drugog spasitelja. 

2. Božji glas vas nikada neće poniziti ili demoralizirati. 

Oni su nas doista nešto malo dana stegom odgajali kako se njima činilo, a On – nama na korist, da postanemo sudionici njegove svetosti“. (Hebrejima 12, 10) 

Bog će osuditi vjernike. Bog će nas prekoriti i ispraviti. On će nas čak i kazniti. Ipak, Bog nikada neće poniziti ili demoralizirati svoju djecu. On vas nikada neće ponižavati niti će vas povrijediti s namjerom. Bog nas voli i on na nas izlijeva ljubav onako kako bi to učinio Otac koji voli. Svaki glas koji vas ponižava nije od Boga. 

3. Božji glas vas nikada neće uputiti na grijeh.

Što ćemo dakle reći? Da ostanemo u grijehu da milost izobiluje? Nipošto! Jednom umrli grijehu, kako da još živimo u njemu“? (Rimljanima 6, 1-2)

Božji glas vas neće poticati na grijeh. On vam neće reći da je u redu živjeti griješnim načinom života. Ako čujete glas, koji vas potiče da počinite grijeh, budite uvjereni da taj glas nije od našeg Oca. Na primjer, Biblija nam govori da poštujemo svoje roditelje, ne da bludničimo ili da lažemo jedni drugima. Ako vjerujete da vam Bog govori da obeščašćujete svoje roditelje, da je u redu bludničiti i nekome lagati, budite uvjereni da vam Bog to ne govori. 

4. Božji glas nikada neće uzrokovati podjelu između braće.

Lažan svjedok koji širi laži, i čovjek koji zameće svađe među braćom“. (Izreke 6, 19)

Naš Otac je Bog ljubavi i jedinstva. Bog mrzi podjele ili neslogu. On ne želi da Njegova djeca žive u neslozi. On želi da volimo jedni druge, da radimo zajedno u službi i da budemo obitelj. On želi da se slažemo međusobno. On nas potiče na to da živimo u miru jedni s drugima. Svaki glas koji potiče razdor unutar Tijela Kristovog nije Božji. 

5. Božji glas vam nikada neće reći da mrzite nekoga (njihov grijeh da, ali ne ljude).

A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone“. (Matej 5, 44)

Bog vam neće reći da mrzite nekoga, jer nam Biblija govori da volimo svoje neprijatelje kao i svoje bližnje. Stoga, ako čujete glas koji vas potiče na mržnju, možete biti uvjereni da taj glas ne pripada Gospodinu. 

6. Božji glas nikada neće reći da netko ne može biti spašen.

Ne kasni Gospodin ispuniti obećanje, kako ga neki sporim smatraju, nego je strpljiv prema vama jer neće da tko propadne, nego hoće da svi prispiju k obraćenju“. (2. Petrova 3, 9) 

Spasenje je Božja volja za sve narode; muslimane, hinduiste, ateiste, agnostike, budiste, itd. Bog želi da svi dođu do spasonosnog poznavanja Isusa Krista. On želi da svi mi provedemo vječnost u raju s Njime. Stoga, Božji glas vam neće reći da netko ne može biti spašen. Trebali bismo nastaviti moliti za nespašene obitelji, prijatelje, strance i čak za naše neprijatelje. 

7. Božji glas vam nikada neće reći da sumnjate u Njegovu Riječ ili Njegove načine.

Ali neka traže s vjerom, bez ikakva kolebanja. Jer kolebljivac je sličan morskim valovima, uzburkan i gonjen. Neka takav ne misli da će primiti što od Gospodina“. (Jakovljeva 1, 6-7)

Sumnja nikada ne dolazi od Boga. Sjetite se kada je zmija rekla Evi: „Zaista, nije li Bog rekao da ne smijete jesti niti sa jednog stabla iz vrta“? Sotona na nama danas koristi istu strategiju. On želi da sumnjamo u Božje naputke. On želi da sumnjamo u Gospodina i da budemo neposlušni Njegovoj Riječi. Božji  glas nam neće reći da sumnjamo u Njega. Sumnja nije grijeh. Ono što je važno jest to kako reagiramo na sumnju. Zaista, Božji glas će nas ohrabriti da vjerujemo u Gospodina svo vrijeme. 

8. Božji glas vam nikada neće reći da se bojite demona. 

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali duše ne mogu ubiti. Bojte se više onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu“. (Matej 10, 28) 

Bog nikada neće reći kršćanima da se boje demona. Baš suprotno, Biblija nam govori da se trebamo bojati Boga. Sam Bog zaslužuje naše strahopoštovanje i divljenje. Kršćani koji hodaju po volji Božjoj nemaju nikakvih razloga bojati se demona, stoga svaki glas koji vas ohrabruje na to da se bojite demona ne dolazi iz Božjeg srca. 

9. Božji glas vam nikada neće reći da budete neposlušni vlastima.

Svaka duša neka se podlaže vlastima nad sobom. Jer nema vlasti doli od Boga: koje postoje, od Boga su postavljene. Stoga tko se suprotstavlja vlasti, Božjoj se odredbi protivi; koji se pak protive, sami će na se navući osudu“. (Rimljanima 13, 1-2)

Možda nam se ne sviđaju ili ne uživamo u božanskim vlastima, ali trebali bismo im ipak biti poslušni. Ključna riječ ovdje je ”božanska”. Bez obzira na to je li vlast vaš supružnik, poslodavac, crkveni vođa, trebali bismo biti poslušni. Bog vam neće reći da ignorirate svog supružnika, poslodavca ili crkvenog vođu, osim ako oni od vas zahtijevaju da učinite nešto nelegalno, nemoralno ili grešno. 

10. Božji glas vam nikada neće reći da vas ne voli. 

I mi smo upoznali ljubav koju Bog ima prema nama i povjerovali joj. Bog je ljubav i tko ostaje u ljubavi, u Bogu ostaje, i Bog u njemu“. (1. Ivanova 4, 16)

Dugi niz godina sam se borila sa spoznajom da me Bog voli. Nisam mogla razumjeti kako sveti i pravedni Bog može voljeti bijednicu poput mene. Bila sam uvjerena da trebam nešto učiniti kako bih zaradila Njegovu ljubav i izgledalo je da svvaki puta kada bih pomislila da zarađujem Njegovu ljubav, da je ljestvica bila podignuta, stoga sam radila više kako bih zadobila Njegovu ljubav. Uskoro sam shvatila da sam vjerovala u sotonine laži. Bog nas voli, unatoč našim nedostacima, slabostima i čak našem grijehu. Bog nas voli usprkos svemu tome. Svaki glas koji vam govori da vas Bog ne voli je lažljiv glas. Taj glas ne pripada Bogu. 

Bog poziva svoju djecu u odnos s Njime. Mi imamo otvorenu pozivnicu da razgovaramo s Bogom. Stoga, naša je prednost naučiti razlikovati Božji glas. Nastavite proučavati Bibliju i moliti. Bog će vam govoriti i vi ćete naučiti Njegov glas. 

Autorica: Aretha Grant; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com