4 stvari koje dječak treba od oca da bi postao pravi muškarac

Otac je vrlo važan u odgoju sina, a ove četiri ključni stvari od oca su potrebne dječaku kako bi postao pravi muškarac.

Sigurno ste bar jednom u životu čuli stav da više nema pravih muškaraca. Ne znaju popraviti sitne kvarove kod kuće, nemaju manire, ne znaju ništa raditi, ne znaju se ponašati prema ženama …

To možda i ne treba da vas čudi, budući da su u posljednje vrijeme očevi sve manje zainteresirani za djecu, pa tako dječaci 90 posto vremena provode sa ženama – u vrtiću i školi, gdje je 95 posto djelatnika ženskog spola.

Ako ni kod kuće ne provode vrijeme sa svojim ocem, neće naučiti ključne 4 stvari koje su potrebne da bi dječak izrastao u pravog muškarca.

1. Kako pobijediti i izgubiti

U današnje vrijeme, roditelji često “nadoknađuju” vrijeme koje nisu proveli s djecom skupim poklonima, i misle da su tako završili stvar. Udovoljavaju im u svemu, žele im pružiti sve najbolje, ali zaboravljaju da ih nauče kako je sastavni dio života, osim pobjede, poraz. I da je poraz ponekad dobar, jer nas uči važnim lekcijama. Tako dobivamo razmažene muškarce, koji u budućnosti ne znaju potruditi, sami izboriti i na kraju dobiti, već čekaju sve na gotovo, kao kod svojih roditelja.

2. Ponašanje prema ženama

Iako se većina majki trudi objasniti muškom djetetu da žensku osobu treba tretirati s poštovanjem, sve to ostaje na teoriji, dok dječak ne usvoji kroz osobni očev primjer, odnosno kako se on ponaša prema majci. Ukoliko majka daje sve od sebe kako bi pokazala sinu da je lijepo ponašanje prema ženama jedino ispravno, ako dječak cijelog djetinjstva bude gledao oca koji je drzak, psuje ili čak tuče ženu, teško da će naučiti nešto drugo, i to je točka u kojoj potencijalni džentlmen postaje potencijalni nasilnik.

VIDI OVO: 5 stvari koje svaki sin treba čuti od svog oca

3. Kako se obraniti

Otac je najbolja osoba koja može naučiti sina kako postati čvrst i jak, da se zauzme za sebe. Kada muškarac objasni dječaku da ljubaznost nije znak slabosti, to će lakše usvojiti nego kada mu to kaže majka – veliki postotak muškaraca (pa i onih u razvoju) misle da su žene slabiji spol i da se takva reakcija od žene i očekuje, ali ne i od muškarca. Otac (često iz iskustva) može lako naučiti svog sina kako izbjeći konfliktne situacije i tuče.

4. “Muška posla”

Današnji mladići rijetko znaju i žarulju promijeniti, a kamoli popraviti štednjak, promijeniti gumicu na slavini i slično. Sjetite se svog oca – on je vjerojatno kao i većina starijih muškaraca rijetko zvao majstora, već je znao sam da popravi kvarove po kući. Neki očevi misle da to njihov sin ne treba raditi, ali bilo kako bilo, rezultat je nesposoban odrastao čovjek koji će i za najbanalniji problem morati tražiti stručnu pomoć i plaćati druge za ono što je i sam mogao učiniti.

NAJNOVIJE!