5 stvari o Isusu koje možda ne znate

S obzirom na Isusovu slavu, vjerojatno ste puno čuli i pročitali o Njemu. U nastavku donosimo 5 stvari o Isusu koje možda ne znate.

Isus je najpoznatija osoba koja je ikad živjela. O njemu je napisano najviše tekstova i knjiga nego o bilo kome drugome. Jednostavno, Isusov utjecaj čini da Justin Bieber, Lady Gaga ili Donald Trump izgledaju poput mravi.

5 stvari o Isusu koje možda ne znate

1. Isus nije bio lijep

U Bibliji ne postoji nikakav fizički opis Isusa, ali prorok Izaija daje važan trag o njemu:

Ne bijaše na njem ljepote ni sjaja da bismo se u nj zagledali, ni ljupkosti da bi nam se svidio. (Izaija 53, 2b)

Budući da je Rim progonio kršćane, najraniji kršćanski mozaici s prikazom Isusa datiraju oko 350. godine. Slike na kojima je prikazan Isus s dugom kosom bile su uobičajene u srednjem vijeku i renesansi, ali Pavao je u 1. Korinćanima 11, 14 rekao da je duga kosa na muškarcima “sramota”.

2. Isus nije uvijek bio krotak i blag

Na mnogim slikama možemo vidjeti Isusa poluduge kose, odjeven u bijelu odjeću, u rukama ima malo janje …  Ipak, u svojoj revnosti za Boga, Isus je učinio nekoliko nečuvenih stvari.

  • Napravio je bič, prevrnuo stolove i otjerao one koji zarađuju u hramu (Ivan 2, 13-22).
  • Vjerske vođe nazvao je “luđacima”, “slijepcima” i “leglom gujinjim” (Matej 23).
  • Svom učeniku Petru obratio se najgorim mogućim imenom rekavši: “Nosi se od mene, sotono” (Matej 16 23).

3. Isus se družio s ološima

Isus je istinu evanđelja podijelio sa prostitutkama (Matej 21, 31). Primio je dar od grešne žene (Luka 7, 37). Večerao je s poreznicima, koji su bili na glasu kao prevaranti (Luka 19, 1-10). Razgovarao je i s promiskuitetnom ženom (Ivan 4). Branio je ženu uhvaćenu u preljubu (Ivan 8).

Isus je došao “tražiti i spasiti izgubljene”, pa je išao prema izgubljenima. Nikako nije odobravao ponašanje onih s kojima se družio. Bio je s njima kako bi ih pozvao na bolji put – k sebi. Isus je došao “dati slobodu zarobljenicima”. Njegova ga je misija natjerala da zanemari uobičajenu društvenu praksu i druži se s onima niskog društvenog statusa. Isus je govorio o Božjoj slavi, pa je objavio evanđelje onima koji su najspremniji da ga prime – slomljenima, napuštenima i onima koji se lepršaju pod težinom grijeha.

4. Isus nije bio vegetarijanac

U Starom zavjetu Bog Otac postavio je sustav žrtvovanja životinja kao ključni dio štovanja. Suprotno pravilima suvremenih vegana koji ne jedu meso iz moralnih razloga, Bog nije postavljao takva ograničenja svojim sljedbenicima. Ipak je dao popis nečiste hrane koju je trebalo izbjegavati, poput svinjetine, zeca, nekih vodenih stvorenja te određenih guštera i insekata.

Kao poslušni Židov, Isus je jeo pashalno janje koje se služilo na taj važan blagdan. Evanđelja također govore o Isusu koji jede ribu. Za kršćane su ukinuta ograničenja u prehrani.

5. Isus nije mrtav

Mnogo je stvari koje Isusa odvajaju od ostalih poznatih povijesnih ličnosti. Jedna je da On nije samo povijesna ličnost, već sadašnja ličnost. Isus je danas živ. Svakako, Isus više nije prisutan u ljudskom tijelu na zemlji, ali možemo biti sigurni da On danas živi jer je uskrsnuo iz mrtvih i uzašao na nebo (Luka 24, 6; 24, 51).

Isus je trijumfirao nad smrću, nad grijehom koji vodi u pakao i nad Sotonom koji će jednog dana biti uništen. Isus više nije mrtav, pobijedivši smrt svojom smrću, umrijevši umjesto nas zbog našega grijeha. Isus sada sjedi zdesna Bogu Ocu (Marko 16, 19) i moli za svoj narod (Rimljanima 8, 34).

PROČITAJTE JOŠ: