10 stvari koje dijete mora naučiti u djetinjstvu kako bi bilo sretnije kada odraste

Ovo je popis stvari koje je važno naučiti u djetinjstvu, a koje će pomoći vašoj djeci da budu sretniji kada odrastu.

U prvim godinama života dijete prima jako veliku količinu informacija iz okoline te čuva te informacije. Neki ljudi kažu da je djetetov mozak kao spužva. U djetinjstvu djeca formiraju osnove za svoj jezik i sliku koju stvaraju o sebi.

Zbog toga postoje određene lekcije koje su ključne za djecu kako bi sagradili temelj koji će im pomoći savladati kompleksne stvari u odrasloj dobi.

Brightside donosi popis vještina koje je važno naučiti u mladoj dobi i koje će pomoći vašoj djeci da budu sretniji kada odrastu.

1. Drugi jezik

Jedno je istraživanje pokazalo da djeca koja uče drugi jezik brže prihvaćaju promjenu, imaju bolje pamćenje i bolje razumijevanje jezika općenito. Ujedno, vašoj djeci tada neće biti problem komunicirati u drugim dijelovima svijeta te će imati više mogućnosti kada je riječ o karijeri. Istraživači su ujedno dokazali da govorenje dva jezika pomaže sprječavanju Alzheimerove bolesti u starosti.

2. Plivanje

Bilo kakva fizička aktivnost nam pomaže da živimo zdravijim životom. Plivanje nudi to, ali je ujedno i vještina koja može spasiti život vašem djetetu u ekstremnim situacijama ili im može otvoriti vrata raznim novim iskustvima; ujedno će ih ojačati i pomoći im u razvijanju koordinacije. Plivanje ujedno potpomaže zdravlje mozga.

3. Sviranje instrumenta

U znanstvenom je časopisu objavljeno istraživanje u kojem je otkriveno da učenje sviranja nekog instrumenta poboljšava slušne vještine te pomaže u odgađanju propadanja kapaciteta mozga kako osoba stari. Kada sviramo neki instrument, moramo aktivirati nekoliko moždanih sustava kao što je auditorni, motorički i perceptivni. Kada vaše dijete odraste, imat će bolju mogućnost komunikacije i kreativnog izražavanja.

4. Plesanje

Istraživanje je otkrilo da ples pomaže hiperaktivnoj djeci da bolje djeluju. Plesom dobivaju priliku izraziti emocije kroz pokret, a uz pomoć glazbe se potiče njihova kreativnost, društvene vještine, motoričke vještine te grade samopouzdanje. Plesanje će ujedno vašem djetetu otvoriti pogled u razne kulture te će biti otvoreniji u razmišljanju i imat će dobru sliku o svom tijelu.

5. Recikliranje

Recikliranjem pomažemo brinuti se za naš planet te ostavljamo bolji svijet za buduće naraštaje, što je već velika prednost. No recikliranje je dobro i za djecu budući da je dokazano da ponovno upotrebljavanje materijala koji su već pred vama potiče kreativnost. Vaše će dijete znati da ne treba mnogo skupih stvari kako bi ostvarilo svoje ideje. U Španjolskoj se potiče recikliranje u školama kako bi se podigla svijest o brizi za okoliš.

6. Čišćenje

Urednost i higijena su od iznimne važnosti za život bilo kojeg čovjeka. Osim praktičnih razloga kao što je zdrav život, čišćenje je važna vještina jer pomaže u strukturiranju mentalnih procesa. U Japanu su čišćenje učionice i škole dio obrazovanja.

7. Smisao za orijentaciju

Poticanje razvijanja smisla za orijentaciju kod djece je dobro za mozak te će im pomoći da se lakše snađu gdje god da se nalaze. Istraživanje je pokazalo da postoji GPS u našem mozgu koji stvara veze između neurona koje, kako učimo, potiču naš osjećaj za prostor i pomažu mozgu da isplanira rute potpomažući donošenju odluka.

8. Kuhanje

Kuhajući s vašom djecom, vi jačate njihovu vezu sa hranom. Ako ih uključite u pripremu jela onda će biti oprezniji dok jedu te će konzumirati manje brze hrane. Praćenjem recepta će naučiti važnost slijeđenja uputa te će istraživati razne sastojke svojim osjetilima. Pokažite im kako se hrana kuhajući mijenja te ih na taj način naučite kako da izbjegnu nesreće u kuhinji i kuhanju.

9. Korištenje novca

Kako odrastamo polako se javljaju financijske odgovornosti, a ako za njih nismo spremni možemo napraviti mnoge pogreške. Jako je važno naučiti svoju djecu da je novac oruđe, a ne nagrada te da nije dovoljno naučiti štedjeti nego i pametno trošiti.

10. Razgovaranje o osjećajima

Ne postoji nitko tko je uvijek samo sretan. Neke situacije na površinu dovode neugodne osjećaje koje ne možemo izbjeći. Važno je naučiti dijete kako da otkrije te osjećaje, kako da ih prihvati i kako da o njima razgovara; vaše će vam dijete za to biti zauvijek zahvalno. Emocionalna inteligencija će omogućiti vašem djetetu da odlučuje i pravilno reagira u kompleksnim situacijama.