4 stvari koje lažni učitelji rade dok zavode druge
Foto: Pixabay

Lažni učitelji rade najmanje četiri stvari kojima zavode svoje slušatelje te ih na taj način udaljavaju od biblijskih istina.

”A vi, ljubljeni, sjetite se riječi što ih prorekoše apostoli Gospodina našega Isusa Krista. Oni vam govorahu: U posljednje će vrijeme biti podrugljivaca koji će se povoditi za bezbožnim požudama svojim. To su sijači razdora, sjetilnici koji nemaju Duha.” (Judina 1,17-19)

Nerazumno poučavanje može biti opasnost u našem kršćanskom hodu. Naučimo uočavati one koji bi nas mogli odvesti u pogrešnom smjeru. Lažni učitelji obično …

1. Rugaju se istini. Odnosno, napadaju ili pokušavaju diskreditirati Riječ Božju ili crkvu. Kada se predstavi na strastven i inteligentan način, anticrkveni osjećaj može namamiti i najiskrenije ljude da posumnjaju u istinitost Pisma.

2. Slijede svoje nagone. Lažni učitelji biraju biblijske stihove kako bi opravdali svoje grešne navike i želje. Za njih je tumačenje Svetog pisma selektivno.

VIDI OVO: Lažni proroci: 8 znakova koji razotkrivaju lažne proroke

3. Dijele ljude. Pokušavaju izgledati superiornije od svojih slušatelja. Neki tvrde da ih iskustvo podiže na “višu razinu”, dok drugi ispoljavaju napredniju duhovnost koju nitko drugi nikada ne bi mogao postići.

4. Svjetonazorski su raspoloženi. Lažni učitelji nisu zainteresirani za proučavanje Božje Riječi. Umjesto toga, fokus im je obično na onome što mogu postići, koliko će ih ljudi slijediti ili koliko mogu zaraditi svojim poučavanjem.

Učitelji vođeni Duhom Svetim prepoznaju da su poniznost i jedinstvo sa svojim učenicima ključni (Fil 2,1-4). Pomolimo se za razlučivanje kako bismo razlikovali istinske učitelje od zavedenih – i za samo pobožne upute da utječu na crkvu (Fil 1,9-10).

Autor: Charles Stanley; Izvor: Intouch.org