5 stvari koje nikada ne biste trebali reći svojim unucima

Bake i djedovi trebaju biti stručnjaci za djecu. Mi smo odgojili svoju djecu te sada trebamo biti veterani koji se bez problema mogu nositi sa svime što djeca donose. Neki od novih djedova i baka imaju viziju o tome da postanu savršeni djed ili baka koje će dijete voljeti više od ikoga.

Tada dođu tinejdžerske godine i taj mjehurić pukne. Naša nas djeca još uvijek jako vole – i mi još ne možemo vjerovati koliku ljubav imamo za njih – no hormoni ih čine pomalo teškima za zajednički život.

Mi želimo imati racionalne i odrasle razgovore s njima, ali ponekad nam je teško smisliti što reći. Ponekad ne uspijemo reći pravu stvar i to znamo.

No, postoji nekoliko vrsta razgovora koje definitivno treba izbjegavati:

1. Uvredljive riječi o njihovim roditeljima

Priče o ludorijama i smiješnim trenucima njihovih roditelja mogu biti jako zanimljive za unuke. To su dobre priče te potiču osjećaj ponosa u djetetu jer je dovoljno odraslo da ih čuje dok ujedno sudjeluje otkrivanju obiteljske prošlosti. No ako vi baš niste zadovoljni ponašanjem roditelja vaših unuka, onda oni to ne trebaju znati – osim ako i sami ne izraze da su nezadovoljni nečim sličnim.

Čak i tada će vaši unuci trebati vaše vodstvo kako bi navigirali do pozitivnog načina nošenja sa svojim osjećajima. Nije vaše mjesto da se povjeravate svojoj unučadi o neuspjesima njihovih roditelja.

VIDI OVO: 10 stvari koje nikada ne biste trebali reći svojim roditeljima

Drugo osjetljivo područje javlja se u slučaju rastavljenih roditelja. Bez obzira kako je skrbništvo podijeljeno, i bez obzira koliko vi smatrate jednog supružnika disfunkcionalnim, vaši unuci to ne trebaju znati. Oni vole mamu i tatu te pokušavaju i sami navigirati tom situacijom.

Ne moramo hvaliti tog roditelja koji nam nije drag, ali je važno biti oprezan kada ta tema ispliva. U našem slučaju smo se odlučili držati drugih tema. Kada naš unuk spomene svog drugog roditelja mi slušamo, potvrdimo da cijenimo njegove riječi, a tada se prebacimo na drugu temu.

2. Priče o tome koliko je vama bilo gore kada ste bili dijete

Znate kako te priče idu: „Morao sam hodati deset kilometara po snijegu kako bi išao u školu svaki dan – uzbrdo cijelo vrijeme“ ili „Mi u školu nismo smjele nositi hlače, iako sam hodala tri ulice po hladnom vremenu do autobusa“. I onda ima još jedna: „Mi smo imali samo jedan obiteljski auto i svi su ga dijelili. Nikada nisam imao svoj auto“. Zapravo, zadnje dvije priče su iz mog osobnog iskustva.

Iako je u redu pričati te priče, one nikada ne bi trebale biti upotrijebljene kako bi dijete dobilo osjećaj da stvari uzima zdravo za gotovo ili da njegovi/njezini osjećaji ne vrijede. Možda je vaš unuk nezadovoljan, ali je bolje uputiti ga da razmisli o svojim blagoslovima, nego uspoređivati sa svojim životom.

Iako možda mislite da ste imali težak život kao mlada osoba, vaše poteškoće se nisu činile lošije vama nego što se njihove poteškoće čine vašim unucima. Da, to su različiti problemi, ali nisu zato manje bolni.

Bake i djedovi koji neprestano uspoređuju svoju mladost i probleme s unucima riskiraju da ih unuci prestanu ozbiljno shvaćati ili da pomisle da ne razumiju moderne probleme te su zato nevažni.

3. Negativne pretpostavke o mlađoj generaciji

Ovog sam se naslušala od jedne starije tete svaki put kada bismo joj dolazili u posjet u mojoj mladosti. Bila je uvjerena da su razlog velike nezaposlenosti i zločina u njezinom gradu (kao i svake druge nepogode) tinejdžeri i njihovo loše ponašanje.

Istina je da su tinejdžerske bande u to vrijeme postajale velik problem, ali su razlozi za to bili jako kompleksni. Nisu svi njezini problemi bili zbog te djece.

VIDI OVO: 10 stvari koje nikada ne smijete reći svojoj odrasloj djeci

Takav negativan pogled na društvo nije samo loš, nego može uplašiti djecu. Okrivljavanje jedne generacije samo potiče stereotipe. To ne rješava probleme. Ima li danas problema za koje nismo ni čuli u našoj mladosti? Naravno. To će uvijek biti isto, neovisno o tome koja je godina.

Nažalost, propadanje društva je postala normalna pojava, no umjesto da prebacujemo krivnju trebali bismo pogledati na sebe i zapitati se koliko se često molimo za duhovno buđenje i koliko smo otvoreni djelovanju Duha Svetoga.

Dobra ideja za razgovor s našim unucima može biti o pronalaženju načina za promjenu svijeta. Znate li neku djecu koja rade nešto posebno?

Možete im ponuditi put na misije u siromašne zemlje. Takvo iskustvo im može promijeniti pogled na svijet i oblikovati ih za budućnost.

Ja bih imala koristi od zabrinutosti moje tete da me je poticala da odem volontirati u javnu kuhinju umjesto da sam morala slušati kako prigovara o beskućnicima koji spavaju na ulici.

4. Etiketiranje sve elektronike i društvenih mreža kao nečeg zlog

Različite obitelji različito raspoređuju vrijeme svoje djece pri korištenju elektronike. Važno je da mi kao djedovi i bake ne kritiziramo pravila koja djeca imaju kod kuće. Možda mislimo da provode previše vremena za mobitelima kod kuće te ih mogu često donijeti i kod nas. No mi možemo postaviti svoja pravila.

Zabrana korištenja mobitela za vrijeme jela i ograničavanje vremena provedenog za televizorom je u redu, ali se o tome može otvoreno raspraviti.

Dijete će se samo udaljiti od vas ako ne priznajete stvarnost u kojoj živi i ako razgovor o elektronici ograničite samo na negativne komentare. Neće htjeti ići kod vas ako ga neprestano gnjavite o tome da prestane koristiti mobitel.

VIDI OVO: 3 stvari koje nikada ne biste trebali reći nekršćaninu

Mnogo je aktivnosti koje možete raditi s unucima kako bi pričali i bili aktivni. Budite kreativni u otkrivanju zajedničkih aktivnosti, a to će dovesti do smanjenog vremena na mobitelu.

No ako dijete želi pričati o igrama koje igra, potrudite se saznati više o njima kako biste mogli imati racionalan razgovor. Kada dođe kišni dan, pogledajte film zajedno ili odigrajte video igru. Možete si čak slati lude porukice dok ste u istoj sobi.

Bako, opusti se. Svijet neće propasti ako se poigrate s unucima na mobitelu.

5. Bilo kakvi ponižavajući komentari

Ponekad se rođenje unučadi ne dogodi pod sretnim okolnostima. Mnogo raznih problema mogu biti razlozi za to, ali je rezultat dijete koje ni za što od toga nije krivo. Bilo koja drama se lako može prebaciti na maleno nevino dijete. Budimo svjesni svojih riječi kako ne bismo dodatno otezali situaciju.

Dijete se može određeno ponašati jer je frustrirano. To naše živote čini težima, ali trebamo zapamtiti da loše ponašanje ne znači i loše dijete. Odvajanje ponašanja od naših emocija nam pomaže da racionalno sagledamo situaciju i djelujemo. Tada možemo slobodnije izraziti ljubav – jer je bezuvjetna ljubav ono što djedovi i bake trebaju ponuditi.

Mnogi djedovi i bake dobiju skrbništvo nad svojim unucima kako bi im dali bolju budućnost. Ako ste i vi u takvoj situaciji, znajte da ste pravi heroji. No, možda ste zato i pod velikim stresom. Zato bi vam moglo izletjeti da vam je život težak zbog tog djeteta ili djece. Pogotovo kada je riječ o malo starijoj djeci.

VIDI OVO: 10 stvari koje nikada ne trebate reći svome tinejdžeru

No, te godine predstavljaju priliku za zabavljanje uz stjecanje vrlo vrijednih iskustava. Odlazak na bilo koji događaj kao potpora djetetu će im jako mnogo značiti. A neki od najznačajnijih razgovora se mogu voditi kasno u noći kada vaša unučad prespava kod vas.

Svaka tema može imati dobre i loše strane te trebamo pomoći našoj unučadi da njima navigiraju. Ne treba ih neprestano bombardirati negativnim, nego im ukazati na sve ono što je pozitivno. Slično piše i u Poslanici Filipljanima 4,8. No, to se odnosi na sve ljude, ne samo na vašu unučad.

Autorica: Kathryn Graves; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Crosswalk.com