NaslovnicaŽivot10 stvari koje nikada ne biste trebali objavljivati na Facebooku i Instagramu

10 stvari koje nikada ne biste trebali objavljivati na Facebooku i Instagramu

Pripazite da neke od ovih stvari s popisa ne objavljujete na Facebooku, Instagramu i društvenim mrežama.

Mnogi danas svakodnevno koriste Facebook i Instagram na kojima objavljuju fotografije, misli i događaje iz privatnog života, ne promišljajući ranije o tome kako internet pamti sve.

Među mnogobrojnim stvarima koje o sebi otkrivate na društvenim mrežama, neke od ovih stvari ipak ne biste trebali dijeliti javno, piše Brightside.

Provokativni komentari

Čak i ako volite izraziti svoje mišljenje, reći ono što vam je na umu ili se našaliti na nečiji račun, pazite da to učinite tako da se nitko ne uvrijedi. Rasprava koja bi mogla uslijediti zbog neprimjerenog komentara mogla bi vam bespotrebno oduzeti vrijeme, povrijediti nečije osjećaje ili vam donijeti prijavu nezadovoljnih korisnika.

Intimni detalji o vezi

Sve što se događa između vas i vašeg partnera trebalo bi ostati među vama. Ne žalite se na njihove postupke, ne otkrivajte njihove privatne stvari i ne komentirajte ih na društvenim mrežama jer biste se kasnije mogli naći u neugodnoj situaciji, ispasti bezobrazni ili pokvariti odnos koji ste dosad izgradili.

Selfieji snimljeni na vjerskim obredima

Fotografiranje na sprovodima, bogoslužju i sličnim situacijama može vas učiniti neozbiljnima i drugima slati poruku da nemate poštovanja ni prema čemu. Čak i ako se fotografirate u takvim trenucima, fotografije radije sačuvajte za sebe.

Žalbe na posao

Iako možda nemate šefa kao prijatelja ili pratitelja na društvenim mrežama, to ne znači da do njega ne mogu doći ružne stvari koje ste pisali o njemu ili poslu koji radite. O tome uvijek možete uživo pričati s kolegama, obitelji ili prijateljima, umjesto da javno dovodite svoje radno mjesto u pitanje.

Fotografije poljubaca

Iako na prvu djeluje romantično, fotografije na kojima se ljubite s partnerom mogu biti pomalo neukusne za vidjeti ili vaše prijatelje samce baciti u očaj. Također, prema istraživanjima australske stručnjakinje za veze Nikki Goldstein, žene koje prečesto objavljuju takve fotografije mogu odavati manjak samopouzdanja, osjećaj nesigurnosti ili razvijene sumnje u partnera.

Osobni dokumenti

Ponekad ljudi postanu toliko preplavljeni velikim prekretnicama, kao što su dobivanje prve vozačke dozvole ili kupnja njihove kuće iz snova, da žele odmah podijeliti svoju radost sa svima. Ipak, pazite da se ne zanesete previše. Ako netko može vidjeti vaše osobne podatke dovoljno jasno, on ima dovoljno informacija da zloupotrijebi vaše podatke. Ovo pravilo se odnosi na sve dokumente na kojima se nalazi vaše ime – osobne iskaznice, putovnice, avionske karte, evidencije imovine i slično.

Podaci o financijama

Ako ste upravo dobili novi posao s dobrom plaćom ili ste kupili skupocjeni privatni automobil, ne žurite to podijeliti s prijateljima na društvenim mrežama. Osim zavidnih komentara, možete riskirati svoje bogatstvo jer postoji mnogo hakera koji lako mogu dobiti pristup vašoj uštedi ako objavite fotografije dokumenata ili bilo koju drugu informaciju koja potvrđuje vaše financijsko stanje.

Skupocjeni pokloni i predmeti

Mnoga istraživanja su ukazala na to da objavljivanje skupih stvari na društvenim medijima kod vaših prijatelja i pratitelja može povećati osjećaj nesigurnosti i neuspjeha te ih ispuniti zavišću i nezadovoljstvom vlastitim životom. Štoviše, ako to ipak radite, uvijek biste trebali uzeti u obzir da ćete privući nepotrebnu pozornost na svoje bogatstvo te se ponovno dovesti u rizik od pljačke.

Planovi za odmor

Kada svoje planove za odmor i putovanja pišete prije odlaska ili za vrijeme njegova trajanja, dovodite se u rizik da postanete meta pljačkašima. Nerijetko se provale događaju upravo dok su osobe na odmoru, a na društvenim mrežama detaljno dijele što rade, gdje su i kada se vraćaju. Stoga, fotografije s odmora radije podijelite na profilu tek kada se vratite kući.

Fotografije s tuluma i izlazaka

Uspomene na ludi noćni provod ili izlazak nikako nisu poželjan materijal za objavu na društvenim mrežama. Nikada ne znate tko će pogledati vaše fotografije. Možda će to biti vaš šef ili vaša mama. Zaista ne vrijedi izgubiti vjerodostojnost i obraz zbog nekoliko fotografija snimljenih na zabavi.