6 stvari koje poboljšavaju intimnost u braku
Foto: Unsplash

Intimnost je nešto što svaka osoba duboko želi. Donosimo 6 stvari koje poboljšavaju intimnost u braku.

Intimnost se definira kao blisko poznanstvo ili prijateljstvo; bliskost. Naša čežnja za bliskošću dio je našeg dizajna. Psalam 63 je to formulirao na sljedeći način:

“O Bože, ti si Bog moj: gorljivo tebe tražim; tebe žeđa duša moja, tebe želi tijelo moje, kao zemlja suha, žedna, bezvodna. U Svetištu sam tebe motrio gledajuć’ ti moć i slavu. Ljubav je tvoja bolja od života, moje će te usne slavit’.” (Psalam 63, 1-4)

Ipak, svi znamo koliko je teško imati istinsku intimnost u našim životima. Ljudi su nesavršeni i tako lako povrijedimo jedni druge. Povrijeđenost, razočaranje, nesigurnost i tuga dovode do toga da se zidovi dižu u našim srcima. Samo je Bog sazdan od savršene ljubavi u koju se možemo svim srcem pouzdati. Unatoč tome, trebamo jedni druge i ne možemo odustati od rada na rušenju zidova i ponovnom pokušaju izgradnje sigurnih, dugotrajnih i bliskih odnosa.

Stvari koje poboljšavaju intimnost u braku

1. Svakodnevno opraštanje

Opraštanje je ključ intimnosti u svakom području našeg života. Opraštanje nas osnažuje da pobijedimo gorčinu i krenemo prema onima s kojima želimo graditi svoje živote. Ipak, intimnost i oprost zahtijevaju mudrost. Moramo otvoriti svoja srca i živote ljudima za koje znamo da nas žele zaštititi i voljeti. Možemo oprostiti čak i zlostavljanje, ali nije mudro poželjeti osobi dobrodošlicu bez promjene obrazaca koji su do njega doveli.

PROČITAJTE: Kako oprostiti preljub u braku?

2. Budite zajedno

Ovo vjerojatno zvuči glupo, ali u stvarnom životu je tako teško! Ako želite imati bliska prijateljstva, dobar brak ili znati tko su vam djeca, morate biti predani tome da budete s njima. Bez ulaganja u odnose, počinjemo zaboravljati da smo jedinstveni i u istom timu. Prestajemo prakticirati radikalno opraštanje i počinjemo gajiti boli u svojim srcima. Čim jedna pogrešna riječ izađe iz naših usta, nastane pakao.

Jedan savjet za zajedničko vrijeme je da se posvetite tome da dio vremena provedete bez ekrana. Opustite se i razgovarajte. Razgovarajte o svom prvom spoju, prvom poljupcu, nezaboravnom putovanju ili rođenju vašeg prvog djeteta. Neka istraživanja pokazuju da dolazi do oslobađanja serotonina koji poboljšava naše raspoloženje kada to radimo.

Uostalom, braćo, što je god istinito, što god časno, što god pravedno, što god čisto, što god ljubazno, što god hvalevrijedno; je li što krepost, je li što pohvala – to nek vam je na srcu! (Filipljanima 4, 8)

3. Duhovna povezanost

Važno je da supružnici gledaju u istom smjeru. Brak bez Boga je brak koji se gradi na tankom ledu. Ako ste vjernici, zajedno poslušajte propovijed ili pročitajte neku duhovnu poruku i naizmjenično recite što ste iz toga dobili. Ispitujte jedno drugo o vrijednostima, tradicijama i sustavima vjerovanja u kojima je on ili ona odgojen.

4. Smijeh

Pogledajte smiješnu seriju ili film … Igrajte društvenu igru …

Veselo je srce izvrstan lijek, a neveseo duh suši kosti. (Mudre izreke 17, 22)

Znanost se slaže. Smijeh potiče oslobađanje endorfina, biokemijskog spoja za dobro raspoloženje.

5. Izrazite zahvalnost

Svatko čovjek voli pohvale. Naravno, ne valja pretjerivati i hraniti nečiji ego. Ali lijepo je svake večeri, prije spavanja, reći supružniku jednu stvar koju je on ili ona učinio tog dana, a koju cijenite. To će vam pomoći da se usredotočite na dobre stvari koje vaš supružnik radi.

6. Upustite se u neseksualni fizički dodir

U dodiru postoji iscjeljujuća moć. Kada je Isus hodao ovom zemljom, imao je moć iscjeljivanja svojim riječima. Ipak, svaki put je odlučio dotaknuti ljude kada ih je liječio. Postoje studije koje pokazuju da tijelo oslobađa oksitocin fizičkim dodirom. To može pridonijeti opuštanju i osjećaju povjerenja, kao i povezivanju.

Dakle, idite u šetnju i držite se za ruke. Pokušajte zagrliti supružnika prije nego što izađete iz kuće i kada se vratite. Stvorite naviku fizičkog dodirivanja bez očekivanja bilo čega drugog.