7 stvari koje uništavaju zdravlje mozga

Svi mi nekada želimo isključiti svoj mozak i opustiti se uz nekoliko čaša vina, nekoliko dodatnih sati sna ili beskonačno gledanje televizije, piše Health and Human. Ipak, određeni izbori u životu mogu prilično naštetiti zdravlju našeg mozga, čak i kada nikako ne možemo vidjeti vezu između te dvije stvari.

Životne navike koje našem mozgu uskraćuju potrebne hranjive tvari ili brzo ubijaju moždane stanice dovode nas u rizik od mentalnih poremećaja poput depresije ili anksioznosti, kao i Alzheimerove bolesti, moždanog udara, epilepsije, pa čak i raka.

Ovih nekoliko stvari uništavaju zdravlje mozga

1. Preskakanje doručka

Preskakanje doručka može dovesti do smanjene razine šećera u krvi, što je vrlo štetno za mozak, osobito ako to često radite. Vaš mozak troši puno više energije nego bilo koji drugi organ i uzima i do 20 posto ukupne glukoze u vašem tijelu dnevno.

Redovno uskraćivanje hrane vašem mozgu uzrokuje manjak u energetskim zalihama. Vaše moždane stanice, također, neće dobiti njegu koja im je potrebna kako bi bile zdrave.

2. Manjak sna uništava zdravlje mozga

Vjerojatno vam nije nepoznata činjenica da ako nemate dovoljno sna, osjećat ćete se tromo i zaboravno sljedećeg dana. Razlog je to što nedovoljno sna oduzima vašim neuronima sposobnost da funkcioniraju kako treba.

To dovodi do mentalnih propusta koji mogu utjecati na vaš posao i na vaše veze. Još gore od toga, vaša osjetila i refleksi su prigušeni što povećava šansu da doživite ozbiljnu nezgodu. Uzmite vrijeme da se kvalitetno naspavate i obavljat ćete više posla, za kraće vrijeme sljedećeg dana.

3. Konzumiranje previše hrane

Istraživanja su pokazala iznenađujuću povezanost između debljine i demencije. Razlozi su nejasni, ali istraživači sumnjaju na to da do debljine dolazi kada hrana koju jedemo ne sadrži dovoljno hranjivih tvari, što nas tjera da se prejedemo kako bismo zadovoljili potrebu tijela za vitaminima i mineralima. Dakle, čak i ako jedete puno, i dalje možete izgladnjivati svoj mozak.

4. Pušenje uništava zdravlje mozga

Mnoga su istraživanja napravljena kada je u pitanju štetnost duhana za naše zdravlje, tako da nam je ova veza jasna. Pušenje oštećuje stanične membrane i živčane sposobnosti u dijelovima mozga odgovornim za ravnotežu, koordinaciju i motoričke sposobnosti. Također razrjeđuje korteks u kojem se odvijaju procesi koji uključuju memoriju, jezik i percepciju.

Ostavljanje cigareta je važno za vaše opće zdravlje, a pomaže i vašem mozgu. Međutim, određena količina štete je već napravljena. Istraživači su ustanovili da ostavljanje cigareta pomaže u povratku određene debljine korteksa, ali i da bivši pušači, koji su nekada dosta pušili, a onda nisu zapalili cigaretu više od 25 godina, ipak imaju tanji korteks nego oni koji nisu nikada pušili.

5. Dehidracija

Naša su tijela 70 posto sačinjena od vode, tako da dehidracija može biti kritična za sve funkcije našeg tijela, uključujući i moždane funkcije. Učinak dehidracije na vaš mozak događa se jako brzo, a istraživači su utvrdili da samo dva sata napornih vježbi, bez vode, mogu uzrokovati opadanje kognitivnih sposobnosti. Studije su pokazale da dehidracija najviše utječe na funkcije poput rješavanja kompleksnih problema, koordinaciju i pažnju.

6. Previše šećera šteti mozgu

Našem tijelu i našem mozgu je potreban šećer kako bi mogli funkcionirati, ali suvremena prehrana uključuje previše šećera. Kada redovno jedete previše šećera, vaše stanice, uključujući i moždane stanične, nalaze se u stanju kronične upale.

To utječe na mogućnost vašeg tijela da upije važne hranjive tvari iz hrane i da uskraćuje mozgu ono što mu je potrebno. Konačno, imat ćete i veći rizik od demencije i manji hipokampus, dio mozga koji upravlja memorijom.

7. Stres je opasan za mozak

Konačno, kronični stres može imati negativne učinke na vaše tijelo. Stres u određenim situacijama je, zapravo, dobar jer priprema tijelo da se bori, bježi ili se suoči s opasnošću. Međutim, kada vaš životni stil uključuje kronični stres, hormon kortizol se nakuplja u mozgu i uzrokuje veću štetu.

To ne samo da može ubiti moždane stanice, već uzrokuje da se mozak skuplja. Kada to skupljanje pogodi prefrontalni korteks, vaša sposobnost učenja i pamćenja je manja. Ove činjenice predstavljaju imperative da pronađete način da se opustite prije nego što bude kasno, prenosi Klix.ba.