NaslovnicaŽivot6 stvari koje žena nikada ne bi trebala učiniti mužu

6 stvari koje žena nikada ne bi trebala učiniti mužu

Neke stvari žena nikada ne bi trebala učiniti mužu! Budete li dosljedno izbjegavali sljedećih šest stvari, zagrijat ćete njegovo srce i učvrstiti vašu vezu.

Znatan dio sreće koju žena postigne u ovome životu bit će izravno proporcionalan kvaliteti njezinoga razumijevanja i uključivanja muža u svoj život. U Prvoj Petrovoj poslanici 3,7, apostol muževima daje ovaj nalog: «Tako i vi, muževi, obazrivo živite sa svojim ženama, kao sa slabijim spolom.»

Kakav je ovo samo savjet! Stalno upozoravam muškarce da nema onoga koji po svojoj prirodi govori «ženski jezik.» To je jezik koji se uči. To učenje zahtijeva istraživanje, ispitivanje, praksu i veliku količinu poniznosti.

Ali, pogledajte ponovo redak 1 Petrova 3,7 i vidjet ćete ondje i nešto za sebe. Vidite li? To nešto nalazi se u formulaciji Tako i vi. Iako Petar strastveno potiče muškarce da nauče razumijevati žene, fraza «tako i vi» podsjeća nas da je Petar upravo to isto poručio i ženama; odnosno, i žene se moraju truditi razumjeti muškarce, jer će muškarci i žene jedni drugima uvijek biti nepoznata bića.

VIDI OVO: Voli svoju ženu onako kako je Isus voli: 10 lekcija za muževe

Proučavanje suprotnoga spola je doživotan proces. A smišljeno povezivanje s muškarcem s kojim ste u braku zahtijeva ulaganje truda. Budete li dosljedno izbjegavali sljedećih šest stvari, zagrijat ćete njegovo srce i učvrstiti vašu vezu:

1. Nikada ne prigovarajte.

Postoje daleko bolji načini da se pozabavite problemima u vezi, kao na primjer izravno razgovaranje, licem u lice, o stvarima koje vas muče. Ako to ne upali, potražite pomoć sa strane. Ali nemojte prigovarati. Prigovaranje je zavijanje, a ne navijanje za nekoga, a time se muškarca nikada ne može popraviti. To ga samo vrijeđa. Jedna od najgorih stvari koje muškarac može iskusiti je svakodnevno gledati u «svoje ogledalo» koje voli i u njemu stalno vidjeti svoje nedostatke i pogreške kako mu se nabacuju u lice.

U svojemu pastorskome iskustvu otkrio sam da mnogi nesretni brakovi zapravo u cjelini nisu tako loši. Problem je u tomu što se muž i žena često usredotoče na negativne osobine onoga drugoga. Izgube iz vida sve one pozitivne odlike svoje bolje polovice. Kao što mi je to jednom netko rekao, «Palcem možeš zasjeniti sunce ako ga samo dovoljno približiš oku.» Možete također zasjeniti i dobar brak ako se usredotočite samo na sve ono što vaš muž nije. Iz toga razloga Pismo savjetuje ženama da ne prigovaraju (Izreke 21, 9. 19).

Načini na koje muževi uništavaju ženu i brak
Foto: Videoblocks.com

2. Muža nikada nemojte poniziti u javnosti.

U izrekama 12,4 piše, «Kreposna je žena vijenac mužu svojemu, a sramotna mu je kao gnjilež u kostima» Muškarca ništa tako ne može razljutiti kao što je kritika žene ili djevojke pred prijateljima ili kolegama. Čak i nešto poput kolutanja očima kako biste se pred drugima narugali njegovim riječima ili postupcima može ga pogoditi. Koji je razlog tomu? Takve geste govore: «Ovaj nije na svom mjestu.» On možda ne bude istoga trena vidljivo reagirao na takvo ponašanje, ali u sebi on počinje nakupljati potajni bijes prema vama zbog takvoga javnog sramoćenja. A taj će se bijes često kasnije manifestirati na drugome mjestu, u drugo vrijeme i u drugačijemu kontekstu.

VIDI OVO: 10 načina na koje žena čini da se njezin muž osjeća kao gubitnik

3. Nikada ne prestanite navijati za svojega muža, čak i kada ima mane.

Ne postoji savršeni muškarac niti savršeni brak. Ne dajte se uhvatiti u klopku idealiziranja drugih parova i njihovih naizgled savršenih brakova. Ipak, ima mnogo žena koje u mislima čuvaju ideju o bračnome savršenstvu. Takva prikaza nepotrebno potkopava i stvara nezadovoljstvo u stvarnome braku.

Vidio sam kako se mnoge žene svojski trude iscijediti zdravlje iz svojega braka. Većina njih su pesimističnije nego što bi trebale biti, i fiksiraju se na onih 5% stvari koje nisu na svom mjestu, zanemarujući 95% drugih stvari koje jesu. Svatko drugi misli, Kakvog sjajnog čovjeka ona ima za muža! jer on toliko toga čini kako treba. Odgovoran je, dobrodušan, iskren i voli pomagati, a ona je njegove kvalitete izgubila iz vida jer se usredotočila na onaj mali postotak stvari koje on ne čini dobro: «Ne razgovara dovoljno sa mnom, Nije snažan duhovni vođa u našoj kući.» Oduprite se takvom negativnom pristupu. Ne bavite se samo njegovim malobrojnim nedostatcima. Pozdravite sve ono dobro, a ostalo povjerite Bogu.

Dragi mužu, nemoj se žaliti da ti je brak loš ako ne radiš ove stvari za svoju ženu
Foto: Faithit.com

4. Seks u braku nikada ne tretirajte olako.

Vašemu je mužu spolni odnos od ključne važnosti. Ključne! Ne zaboravite, dobar seks za muškarca nije samo ono što to znači njemu, nego i ono što to znači vama. Budite kreativni. Iznenadite ga s vremena na vrijeme. Postoje knjige koje vam mogu pomoći. Zadržite privlačnost. Recite mu što sve čini kako treba i koliko se dobro osjećate zbog njega. Dobar seks je životonosan za muža.

5. Nikada ne pomišljajte kako vas se njegov posao ne tiče.

Muškarac želi ženu koja će poticati njegovu životnu viziju. Trebate steći kvalitetno praktično znanje o onomu čime se vaš muž bavi, i morate uvažavati pritisak s kojim se on suočava. Komunicirajte s njim kada mu treba razgovor na temu posla kojim se bavi. Rješavajte probleme s njim kada ste u mogućnosti. Molite za njega. Neka on zna da molite. Budite mu partnerica u karijeri.

VIDI OVO: 10 načina kako žena iskazuje nepoštovanje prema mužu, a toga nije svjesna

6. Nikada se nemojte više zaljubiti u djecu negoli u muža.

To se lako događa kako godine prolaze. Ja to nazivam «velikom trampom.» Opčine vas aktivnosti vaše djece, a često ih viđate više negoli muža. Ono što pak ne uviđate je sve veća distanca između vas i muškarca kojemu ste prije mnogo godina zavjetovali vlastiti život.

Što muževi i žene trebaju reći jedno drugome kad je u pitanju seks
Foto: Pexels

A onda dođe dan kada u kući više nema djece. Djeca otiđu. A otiđe i bliskost između vas i muža. Ostajete sami s nekakvim strancem. Ne dopustite da vam se to dogodi. Stalno pronalazite nove načine kako uživati jedno u drugom dok su djeca još uvijek kod kuće. Redovito negdje otiđite bez djece. Time ćete obnoviti i osvježiti vezu. Pronalazite nove načine kako ćete se povezati i zajedno uživati u životu. A kad svane onaj dan kada i posljednje dijete ode iz roditeljske kuće, tada ćete biti u stanju okrenuti se k mužu i kazati, «Napokon sami! Neka zabava krene!»

Autor: Robert Lewis