4 stvari koje muž treba svakodnevno čuti od svoje žene
Foto: Freeimages.com

Vjerujem da ove četiri stvari svaki muž treba svakodnevno čuti od svoje žene. Ako ste vi suprug, znatiželjan sam znati jesam li što propustio.

Muškarci ne dobivaju često zasluge za njihovu složenost. Jedna od stvari koje mi najviše smetaju je to kako su muževi prikazani u reklamama i TV emisijama: emocionalno nesvjesni, neodgovorni, nesofisticirani, i dobro… priglupi. Ti prikazi nas pomalo nasmiju, ali to su karikature.

Želim nešto raščistiti. Možda ne mogu govoriti o svakom muškarcu, ali imam osjećaj da govorim o većini. Većina muškaraca nisu jednostavni. Većinu muškaraca ne pokreće samo fizički izgled ili seksualnost. Većini muškaraca je potrebno usmeno priznanje.

Složeni muškarci

Stvarni muškarci su složeni. Nismo jednostavni kao što je prikazano na sitcomima. Mogu govoriti samo o sebi, a možda drugi dijele moje osjećaje: želim osvojiti planine, ali ne bez Selene. Želim voditi svoju obitelj hrabro, ali ne bez dogovora sa svojom suprugom. Želim se boriti za seksualnu čistoću i integritet, ali ne bez borbe moje supruge sa mnom.

Kakvo je dobro u ubijanju zmaja i penjanju na toranj ako nema princeze unutra? Muškarci trebaju ženino odobravanje, divljenje i afirmaciju.

Ako ste vi supruga, nadam se da ćete pročitati ovo i dobiti novu ideju kako voljeti vašeg supruga, malo drugačije, na malo bolji način. Ako ste vi suprug, znatiželjan sam znati jesam li što propustio.

Četiri stvari koje svaki muž treba čuti svakodnevno:

1. “Vjerujem ti”

Selena i ja smo se borili s ovim. Mi smo u novom razdoblju života s puno neizvjesnosti. Napravili smo svjesnu odluku odgoditi neke aspekte života kako bi krenuli Božjom stazom koju nam je namijenio. Nesređeni smo. Dok ovo pišem, većina naših stvari je po starom, kako je bilo i do prije dva mjeseca. Nemamo “pravi” dom, privremeno stanujemo u unajmljenom stanu.

VIDI OVO: 10 stvari koje izluđuju vašeg muža (mrzi ih kada ih činite)

Većinu vremena se slažemo. U teškim danima, ona se počinje osjećati frustrirano. Ne krivim ju, naš život je u kontiuniranoj promjeni. To ponekad može uzrokovati da se borimo sa više pojedinosti kako bismo nastavili veliki Božji plan. Upravo u tim vremenima ona ne osjeća kako mi je potrebno da mi više vjeruje.

Kada primijetim kako je zbunjena i želi odustati od našeg puta, potrebno mi je da mi vjeruje više. Tada, kada uzdahne i jednostavno kaže: “Vjerujem ti”, to neobjašnjivo utječe na moje samopouzdanje i odlučnost.

2. “Vjerujem u tebe”

Sumnjam u sebe dovoljno za nas oboje. Većinu vremena se osjećam kao da se držim na tankoj niti – pokušavajući shvatiti kako osigurati i voljeti moju obitelj dobro, i biti pobožan čovjek/suprug. Kada ona iskaže svoje povjerenje u mene kao muškarca, ona potvrđuje svoju odluku udaje za mene – da nije napravila pogrešku kada je rekla “Uzimam”.

Obrnuto bi moglo biti poražavajuće za čovjekovo pouzdanje. Razmislite: “Sumnjam da to mogu učiniti”… Ne mogu se sjetiti više poražavajućeg udarca za muškarčev moral. Možda ne shvaćate da ne govoreći mu da vjerujete u njega, vi mu šaljete signale da u stvari ne vjerujete. Izražavajući povjerenje u vašeg supruga, eksplicitno ga uzimate za ruku uvjeravajući ga da zajedno možete proći kroz sve.

3. “Želim te”

Seks je super, s tim će se većina ljudi složiti. Ali čin seksa je znatno drugačiji od intimnosti seksa. Užitak seksa je uvećan željom. Razgovarali smo o spektru seksa; nekada je seks funkcionalan, nekada je silno zapetljan.

Ovaj izraz, međutim, nije o fizičkoj želji.

VIDI OVO: 10 stvari koje izluđuju vašeg muža (mrzi ih kada ih činite)

Govoreći “Želim te”, dajete vašem suprugu do znanja da ga volite zbog njegovih suštinskih kvaliteta. Želite ga zbog toga tko je, bez obzira na to što on ostvaruje ili kako izgleda. Intimnost želje kaže “Želim te”, “Želim biti sa tobom u braku”, “Uživam u tebi”. To ne mora uvijek predstavljati fizičku intimnost, ali će sigurno uvijek potaknuti vašeg supruga.

Tako rečeno, želeći vašeg supruga seksualno i izražavajući to u vašem seksualnom životu će puno učiniti u tome da ga potvrđujete kao čovjeka. Znam da je za mene to istina.

4. “Volim te”

Ovaj izraz je zadnji s namjerom. Čuti “Volim te” počinje gubiti smisao ako se ne pokazuje neverbalno i ako nije potpomognuto ostalim izjavama. Žene se vjerojatno slažu kako isto vrijedi i za njih.

No, bez obzira, muževi to trebaju čuti. Ako bar nekoliko puta dnevno ne govorite vašem suprugu “Volim te”, počnite to sada. Ako govorite, pokušajte ovo: zaustavite ga, smirite, gledajte ga u oči i ostanite tako koliko duže možete te recite: “Volim te”. Možda da zapečatite posao sa dobrim poljupcem, zbog efekta.

Vaš muž će se osjećati kao superman.

Pavao, Krist i vi

Pavao je znao što govori u Efežanima 5 kada je usporedio dinamiku odnosa supruge i supruga, sa dinamikom odnosa Krista i crkve. Fraze raspravljene ovdje također predstavljaju naše povjerenje, vjeru, želju i ljubav za Krista.

VIDI OVO: 10 stvari koje muž i žena nikada ne bi smjeli činiti jedno drugome

Žene, dok izgovarate ove fraze (i druge) vašem mužu, ne samo da ga potvrđujete kao supruga, nego također slijedite Pavlov naputak da ga poštujete kao što Crkva poštuje Krista.

Žene, kakva ohrabrenja govorite vašem suprugu? Muževi, jesam li propustio neki izraz koji trebate čuti?

Autor: Ryan Frederick; Prijevod: Blaženka Š.; Izvor: Faithit.com