Brak zahtjeva puno truda. Pogotovo kada želite dugotrajan brak koji je siguran i svjedoči evanđelje.

Vrlo je lako ubiti brak.

Možda ćete se iznenaditi kako je to lako učiniti. U manje od 12 mjeseci, i u jednostavnih 5 koraka, i vi možete ubiti vaš brak. Pročitajte kako je to moguće.

1. Očekujte savršenstvo

Zaboravite Ivanov komentar da lažu svi koji tvrde da su bez grijeha (1 Iv 1,8). Umjesto toga, usredotočite se na sve sitnice i mane svog supružnika dok zamišljate i bilježite svaki, i najmanji, njegov/njezin propust. Razmišljate o njihovim neuspjesima. Neka svaki incident bude dio velikog narativa o nesposobnosti vašeg supružnika. Zaboravite Pavlov savjet – neka bijesne vode gorčine (Ef 4,31-32). Utješite se saznanjem da ste vi žrtva u svemu tome.

Usmjerite se na savršenstvo: fizičko savršenstvo, emocionalno savršenstvo, duhovno savršenstvo – razmišljajte o svemu tome – i duboko se uvrijedite kada vaš supružnik ne uspijeva dostići vašu viziju savršenog. Kada se javi iskra nade, ugasite ju sjećanjima na neprestane neuspjehe vašeg supružnika. Ugasite bilo kakav napredak. Istina je da će vas oni uvijek povrjeđivati i da im nikada ne možete vjerovati.

Kada zapravo budu napravili nešto u skladu s vašim očekivanjima, nemojte ni pod razno proslaviti uspjeh. Umjesto toga, budite naživcirani jer su napokon nešto napravili kako treba. Štoviše, pretpostavite da je razlog tome uspjehu činjenica da žele nešto od vas – novac, djecu, seks. Znate da moraju imati skriveni motiv – pronađite ga. Što god radite, nemojte se okretati Kalvariji u trenutcima nevolje. Jer ako to napravite, možda ćete primijetiti da je jedina savršena osoba razapeta na križ zbog vas.

2. Izražavajte se osjećajima, ne riječima

Emotikon koji prevrće očima nije vam ni do koljena. Samo gubitnici slušaju, a miran razgovor je za slabe. Nemojte da vas Pavlovo poticanje na prosvjetljenje spotakne u izvođenju savršenog uzdaha frustracije ili mrštenja u gađenju. Vaši su osjećaju tu da prenesu istinu, te im treba dati pun gas u svim trenutcima. Iako jezik može upaliti vatre jače od paklenih, nemojte ga zauzdati. Pustite mu neka bude slobodan jer on odražava vašu autentičnost.

Komunikacija koja je puna milosti (1 Kor 4,6), ljubavi (1 Pt 3,10), istine (Ef 4,15)? Ova su pravila očito pisana za nekog ultra-produhovljenog ili barem za nekog čiji supružnik nije nesposoban kao vaš. Biti spreman slušati, govoriti polako i ne naljutiti se lagano (Jk 1,19) zahtjeva vrijeme i energiju koju vi jednostavno nemate, a oni ne zaslužuju. Jednostavnije je i brže vikati, udarati, duriti se ili potpuno poludjeti. I dok možda nemate vremena slušati svog supružnika, oni bi trebali u svakom trenutku imat svoju pažnju usmjerenu samo na vas.

3. Držite svoje opcije otvorenima

Nikada ne znate kada će se pojaviti netko bolji. Istina, zarekli ste se pred svjedocima i pred Bogom, ali svatko zna da su takva obećanja, u najmanju ruku, naivna. Ma, da ste od početka znali sve o nedostatcima vašeg supružnika, biste li i tada dali takvo obećanje? Definitivno ne biste. Bi li Bog dao takva obećanja svojim ljudima da je znao da će biti lijeni, proždrljivi, da će ubijati i klanjati se lažnim idolima (Rim 5,6-11)? Vi svakako ne morate živjeti po Njegovu primjeru. A možete li? (Ef 5,1-2)

Mnogo je riba u moru, a jedna od njih možda je ključ za dugotrajno zadovoljstvo. Istina je da ste upravo to osjećali prema svome supružniku jedno vrijeme, ali onda ste toliko toga naučili o njemu/njoj. Da sve radite od početka osigurali biste da odaberete nekog privlačnijeg ili nekog tko bolje komunicira ili tko ima više smisla za umjetnost, za sport, tko je više organiziran ili više… štogod. Nije važno što. No sigurno je da biste bolje izabrali. Tako da, kad god ste u teretani ili u trgovini, na poslu ili čak i na misi, pažljivo vrebajte na nekog boljeg.

4. Budno pazite na broj 1

Ništa nije važnije od vaše trenutne osobne sreće. Pod tim „ništa“ mislim i na Boga. Odbacite razmišljanja o Bogu koji želi da budete nesretni, čak i ako to vodi do ljubavi prema Isusu i sličnosti njemu (Rim 5,3-5). Vaš brak, kao i sve druge stvari u životu, ima samo jednu krajnju svrhu: da služi vama. Nevezano za Isusa koji vas poziva da služite drugima (Mk 10,43-45) ili da pobrojite osobe koje su važnije od vas (Fil 2,6-8), zahtijevajte da vaše potrebe budu na prvom mjestu.

Podsjetite se da vaša vrijednost potječe iz sposobnosti vašeg supružnika da uvijek ispunjava sve vaše želje, a ne da potječe iz činjenice da je Isus odabrao svoju tešku sudbinu kako biste vi bili otkupljeni (Fil 2,6-8). Vaš muž može od vas očekivati nešto zauzvrat samo u kontekstu u kojem će vas uvijek, stalno i zauvijek služiti. A i tada samo kada to pogoduje vama.

5. Nemojte tražiti pomoć

Ma tko treba hordu savjetnika (Izr 15,22)? Vi to možete sami srediti! Nije da sada pričamo o rješavanju gladi u svijetu ili pronalaženju lijeka za rak. Govorimo samo o jednoj od temeljnih struktura koje Bog koristi kako bi objavio svoju ljubav prema cijelom čovječanstvu (Post 2,18-24). Vaši zavjeti: „U zdravlju i bolesti, u bogatstvu i siromaštvu“- služili su kako bi bili ogledalo svijeta, na opipljiv način, i Božje obećanje da nikada neće „zaboraviti ni zanemariti“ svoj narod. Laganica, nikakva dodatna pomoć nije potrebna.

Uz to, uključivanje drugih zahtjeva trud. To bi značilo da biste morali skinuti krinku savršenstva s vašeg braka. Savjetnici, pastori i mentori će vam možda reći neku tešku istinu (Ef 4,15). Možda će vas smatrati odgovornima jer se ponašate kao suprug/supruga, bez obzira na ponašanje vašeg supružnika (Rim 12,9). Ne trebate tražiti savjete od starijih parova koji imaju sretan i stabilan brak jer su oni jednostavno imali sreće. Uz to, nikakav savjet od stručne osobe ne može zamijeniti sve ono znanje koje ste pokupili čitajući nebrojene blogove i kolumne na internetu. Sve to dovodi do jednog vrlo očitog zaključka: vi ste jadni, a za sve je kriv jedino vaš supružnik! Kako netko može pomoći u takvoj situaciji?

To je to. Uz malo truda i mnogo ponosa, i vi možete uništiti svoj brak. A svaki puta kada to učinite, vi uništavate Isusovo obećanje ljubavi Njegovim ljudima. Na žalost, svijet će vas pustiti da prođete nekažnjeno.

Autor: Josh Squires; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Thegospelcoalition.org