NaslovnicaDuhovnost3 stvari za koje mislimo da je Isus rekao, ali zapravo nije

3 stvari za koje mislimo da je Isus rekao, ali zapravo nije

Koje su tri najvažnije stvari za koje mislimo da je Isus rekao, ali zapravo nije?

Bog pomaže onima koji pomažu sebi

Ne, ovo se ne nalazi u Bibliji. Zvuči lijepo, a neki ljudi su krivo pripisali ove riječi Isusu. No, Isus bi vjerojatnije rekao nešto poput: „Bog pomaže onima koji ne mogu pomoći sebi“ jer On želi da se svaki dan oslanjamo na Njega. Ova se rečenica krivo pripisivala Isusu, i da se nalazi u Bibliji, no to je daleko od učenja da se treba oslanjati na Boga za sve (Matej 6,33, Psalam 37 i slično).

Ne osuđujem te ni ja

Kada su jednu ženu uhvatili u preljubu, vjerski su ju vođe odveli pred Isusa da bi ju se kamenovalo. Ako se Isus ne bi složio s time da ju treba kamenovati, tada bi ga mogli optužiti da je prekršio Mojsijev zakon. No, ako bi pristao na njezino kamenovanje, tada bi mogli otići do rimskih organa vlasti i reći im da Isus naučava nešto što je protivnom rimskom pravu. To jest, Židovi nisu imali dopuštenje ikoga smaknuti.

Nakon što su njeni tužitelji otišli jedan po jedan, s obzirom da nitko od njih nije bio bez grijeha, Isus je rekao: “Ni ja te ne osuđujem. Idi i odsada više nemoj griješiti.” (Ivan 8,11) Isus nije rekao da je ona bez grijeha, niti je rekao „Ni ja te ne osuđujem“ i tada stao. Izreka je dio rečenice i nije kraj izrečene misli. Rekao joj je „Ni ja te ne osuđujem, idi i odsada više nemoj griješiti.“ Ne može se reći „Ni ja te ne osuđujem“ bez toga da joj se ne kaže da treba prestati s tim grijehom preljuba, i bez toga da se ukaže da je Isus izrekao da se ova žena treba pokajati, te treba prestati griješiti.

Svatko treba nositi svoj križ

Ponovno, ovo je krivo. Isus je u Matejevom evanđelju 16,24-25 rekao: ”Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga, a tko izgubi život svoj poradi mene, naći će ga.” Uzeti Njegov križ nije isto što i nositi križ, jer Isus je nosio naše grijehe na križu. On nikada nije rekao da ćemo imati svoje križeve za nositi, nego da preuzmemo Njegov križ.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ida R.; Izvor: Faithinthenews.com